Политически щети: Караянчева „държи“ на ръба етническия мир в Кърджали?

0

- Advertisement -

 „Г-жа Караянчева нанесе огромни щети на толерантността с агресивното си поведение, насаждането на страх, с омразата и противопоставянето, които наложи като модел на поведение на ГЕРБ в Кърджали. Моделът „караянчевщина“, за съжаление, вече е пренесен и на национално ниво.“


С тази декларация излезе преди два дни Областният съвет на ДПС – Кърджали.


За модела „Караянчевщина“ журналистът Валерия Велева от „Епицентър“ разговаря с кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. За първи път той изнася факти за отношенията на партия ГЕРБ и на единствения депутат на ГЕРБ в града Цвета Караянчева с местната власт. „В Кърджали има един израз, че от чистачката до областния управител всичко се назначава от народния представител на ГЕРБ в региона (Цвета Караянчева – б.а.). Отдавна чашата на търпението – и на гражданското, и на политическото, и на управленското, е преляла. Тази декларация е плод на това натрупване през годините“, казва инж. Азис. И подчертава, че заради нарушения диалог между регионалната и местната власт, налаган от Караянчева, градът е загубил много възможности за икономическото си развитие.

– Областният съвет на ДПС в Кърджали излезе преди два дни с безпрецедентно остра декларация срещу г-жа Цвета Караянчева с искане за нейната оставка, въпреки че тя бе отхвърлена от парламента. Поправете ме, ако греша, г-н Азис, но не си спомням за друг такъв случай от страна на структурите на ДПС. За първи път реагирате с такъв остър тон срещу председателя на парламента. Защо?

– След като ръководството на ДПС поиска оставката на председателя на Народното събрание, Областният съвет на ДПС-Кърджали излезе с декларация в подкрепа. Изложихме и допълнителни мотиви, които звучат както в национален, така и в регионален аспект. За годините, в които съм в Кърджали, също не си спомням толкова остра реакция срещу представител на най-високо държавно ниво. Това е силен знак от района. Декларацията на Областния съвет получи широк отзвук и одобрение и от непартийни структури, от граждани, както от общината, така и от областта. В този смисъл искането за нейното оттегляне от парламента е израз не само на политически акт, но и на гражданската оценка.

– Да, декларацията носи и емоционален заряд, в нея е посочено, че се чувствате обидени от г-жа Караянчева. А тя твърди, че умее да изслушва хората, че е близко до проблемите на обикновените граждани, че обикаля по най-затънтените места. Къде е проблемът?

– Кърджали винаги се е гордял със своите представители – и в управленските структури, и от хората на изкуството. Но когато един представител на държавно ниво събира толкова негативи, когато показва арогантно отношение към хората, когато като председател на Народното събрание не отговаря и като поведение, и като достойнство, получавайки оценка от председателя на собствената си партия, няма как хората да припознаят този човек като свой представител. Затова тази декларация не е само политическа. Мотивите, които са изброени, са една много малка част от това, което е натрупано през последните години.

– Много са тежки обвиненията ви срещу г-жа Караянчева. Вие казвате „злоупотреба с власт и всяване на страх от властта”. Какво значи днес, в 21 век, да „се всява страх от властта”?

– Регионът ни е толерантен, добронамерен. Това, с което се гордеем е, че гражданите имат смелостта да реагират, когато някой покаже спрямо тях обидно отношение. Всички представители на регионалната власт са излъчени от ГЕРБ –да, нормално е. Но, когато тези регионални структури нямат смелостта да контактуват с представители на местната власт от други партии, това означава, че са под диктата на ГЕРБ. Ще дам конкретен пример – от 10 години нямаме нормален диалог с областната администрация, представителят на ВиК дружеството го е страх да влезе в кабинета на кмета, другите държавни структури действат по същия начин. Няма как да се реализира държавната политика, когато регионалните власти нямат нормална комуникация с представителите на местната власт. Оценката на хората за назначенията в регионалните структури е, че те стават само и единствено през партийния офис на ГЕРБ.

– Виждам как се опитвате балансирано и елегантно да се изказвате. Да ви попитам простичко – командори ли г-жа Караянчева в Кърджали?

– Това е обществена тайна. В Кърджали има един израз, че от чистачката до областния управител всичко се назначава от народния представител на ГЕРБ в региона. (Цвета Караянчева е единственият депутат на ГЕРБ в региона – б.а.) Това е оценката на хората. Отдавна чашата на търпението – и на гражданското, и на политическото, и на управленското, е преляла. Тази декларация е плод на това натрупване през годините.

– Казвате, че са политизирани дори религиозните празници и храмове. Спомням си, когато за първи път преди две-три години, под егидата на г-жа Караянчева хората в Кърджали бяха разделени в деня на хвърлянето на Богоявленския кръст – да не е на реката в централната част, а на друго място. Продължава ли тази практика да чествате на две места Йордановден?

– Настръхвам винаги, когато си спомням и коментирам въпроса за разделянето на миряните и политизирането на религиозните празници и храмове. Защото знакът на Кърджали е толерантността – под този знак ние градим своето ежедневие и бъдеще. И под този знак се опитваме да даваме оценка на нашата история. Но през последните няколко години „отгоре” се посегна на най-духовното, най-дълбокото, което човек носи в себе си – вярата. Нито аз, нито миряните в Кърджали можем да приемем, и това е дълбоката болка в нас, че на празника, в който сме постигнали обединението, в който сме намерили начин да бъдем заедно, дойдоха едни сили, които направиха така, че той да не се празнува заедно. Използвайки силата на властта, празникът беше политизиран и хората бяха разделени. Извинявайте, може би не трябва аз да го казвам, но към настоящия момент празникът беше отнет от вярата, от душите на хората, Защо и по каква причина? Всеки е добре дошъл, но когато са намесени политически лица и когато се прави под определен диктат, това вече е удар не само срещу единството, това е удар срещу най-дълбокото, най-съкровеното, което всеки носи – вярата. Това за нас е разделение. А председателят на парламента трябва да събира, да обединява, да дава знак. Има много голяма болка в кърджалийци по отношение на този празник. За първи път си позволявам да коментирам тази тема по този начин, но се чувствам длъжен да го кажа като кмет на всички , без разлика на вяра и етнос. И силно вярвам в мъдростта на духовните ни водачи, че празникът ще бъде върнат на хората!

– И това се случи по времето на ГЕРБ? Преди това не е ли имало разделение в честването на Йордановден?

– Това разделение започна преди 3 години. Винаги на този ден кърджалийци сме били заедно на реката и кръстът се е хвърлял на едно и също място в централната част на града. В момента чувствам и виждам напрежението в очите на хората, които ме питат, г-н кмете, нашият празник няма ли да го има? А празникът е там, където са хората. Празникът не трябва да разделя, а да събира.

– Откакто г-жа Караянчева стана председател на парламента, дошла ли е да изпие едно кафе с вас?

- Advertisement -

– От опита ми като като кмет на общината, знам, че е важен не само личностният, но и междуинституционалният диалог. И този диалог е задължителен за развитието и просперитета на регионите. Не си спомням в общината да сме имали среща и да сме пили кафе с народния представител на ГЕРБ от Кърджали.

– Макар че вие редовно на 3 март пиете кафе с представители на религиозните общности, това е ваша запазена марка.

– Гордея се с това като кмет и като кърджалиец. Благодарен съм на религиозните водачи, че от 16 години насам кмет, поп и мюфтия даваме знак на добруване и устойчив модел на отношения в нашето общество. Нарекохме го „Кафето на толерантността” и то е кърджалийската запазена марка, която искаме да предадем и на другите области. С голямо удоволствие наблюдавам, че вече и в страната „Кафето на толерантността” се възприема като послание за заедност.

– От ГЕРБ в града застанаха зад г-жа Караянчева и казаха, че тя е естествен, не назначен политически лидер, който 13 години се бори срещу хегемонията на ДПС в смесените райони. А вие казвате, че от чистачката до директора всички се назначават от ГЕРБ. Къде е истината?

– Истината е в резултатите, които се постигат на изборите. Истината е и в доверието на избирателите. За тези 13 години доверието на кърджалийци е за ДПС. Доверието намира своя най-силен израз и в представителите на местната власт. За тези 13 години не си спомням да имаме загубени избори за кметове на общини. За тези 13 години неизменно ДПС има мнозинство в местните парламенти и в кметствата. Досега този статут не се е променял и, както изглежда, няма да се промени. В Кърджали все по-отчетливо се чува един много важен граждански въпрос от гледна точка на местния интерес – Какво направи депутатът на ГЕРБ като представител на управляващата партия за града? Един проект, станал по нейна инициатива или съдействие!? Аз не мога да посоча за последните години такъв.

– Как коментират обикновените хора в града жеста с килимите трета употреба? Прави ми впечатление, че избягвате да споменавате името на г-жа Краянчева.

– Ясно е, че килимите ще бъдат израз на отрицателно отношение към този народен представител. Нито някой приема това като жест, нито би искал да бъде част от тази тема. Затова казахме, че Кърджали не е Цвета Караянчева и Цвета Караянчева не е Кърджали! Ето сега си позволявам да изрека името ѝ. За съжаление 13 години бе налаган един модел, който в крайна сметка се оказа не само непродуктивен, но и антистойностен като поведение на представител на държавното управление.

– Много болка съзирам в думите ви. Отдавна не сте говорили така откровено.

– Когато правим оценка за развитието си през последните години, болката ми се увеличава. Изразявам болката и мислите на хората, които осъзнават, че за тези години Кърджали загуби много. Можехме да постигнем повече, ако имахме диалог и работехме заедно.

– Това е, защото тя не е чувствала необходимост да помогне на града си или защото на експертно ниво не е осъзнавала какво може да направи?

– Първият ни акт след местните избори беше желанието на 7-те кметове на общини от ДПС да изпием „кафето на диалога” с представителя на централната власт в региона – областния управител от ГЕРБ. Но седмици след това, провеждайки политиката на областния председател на ГЕРБ, който е и настоящ председател на Народното събрание той започна съзнателно и по политически причини да спира решенията на общинските съвети, свързани с местните данъци и такси. Нещо повече, предварително обяви, че ще спре решението на ОбС- Кърджали преди то да е гласувано. На 5 от 7-те общини, които имаха решения на ОбС за актуализация на местните данъци и такси за 2020г. решенията бяха спрени. С този акт се лишиха хората, обществеността, районите от генерирането на повече средства, с които да се реализират повече проекти. И това се случи, въпреки изричния призив на министър-председателя и финансовия министър за увеличаване размера на местните данъци и такси, тъй като са много ниски. Ето това е реалността – от София надолу политиката на ГЕРБ се променя в зависимост от региона.

– Тогава всички кметове от областта излязохте отново с декларация и обявихте, че прекъсвате комуникацията с областния управител. Промени ли се нещо в тези отношения ?

– Не! От близо една година областният управител няма възможност за комуникация с представителите на местната власт. Тогава въпросът е, каква политика реализира той, ако няма диалог с местната власт и каква е неговата ефективност? Той е единственият областен управител в страната, който изпадна в пълна изолация от местната власт.

 Това ли е караянчевищината в действие, както обяви от трибуната на парламента вашия председател Мустафа Карадайъ?

– Това е най-малкото, което може да се каже. За годините на управление на ГЕРБ, нямаме нито един привлечен инвеститор в региона. В момента в Кърджали се откриват нови производства, но единствено и само, благодарение на усилията на местната власт. ГЕРБ обяви като част от инвестиционната политика в Кърджали създаването на индустриална зона. Тя беше определена за района на летището, което означаваше, че ще се ликвидира единственото летище в региона, което е огромно управленско недоразумение. Това не се случи, и досега нямаме нито нова индустриална зона, нито инвеститори от Китай , както беше обявено. Община Кърджали има готов технически проект за индустриална зона върху 250 дка, който беше изготвен по програма ФАР. Представял съм го многократно на областния управител с очакването да я развием заедно, но и това не се случи. Ето как липсата на диалог между институциите пречи на развитието на региона и не е в интерес на хората.

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епицентър“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече