Президентът, коронавирусът и „активното мероприятие“

0

- Advertisement -

Външно припомни за мутрите, а от президентството обявиха Борисов за „доброжелателя“ на Радев

Казусът с прекратената визита на президента Румен Радев в Естония продължава да се точи, след като военното министерство в четвъртък съобщи, че държавният глава е бил предупреден, че е бил контактен със заразения с Covid-19 командир на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров още в неделя.

В понеделник сутринта Радев и неговата делегация заминава за участие в инициативата „Три морета“ в Талин. 

От съобщението на МО излиза, че Радев е пренебрегнал здравните мерки и е заминал за Талин. Държавният глава до момента не е коментирал този аспект на въпроса, както и защо не се е самоизолирал, каквито са правилата. 

Преди ден президентът бе освободен от карантина след три отрицателни теста. 

Правителството, което е в силно обтегнати отношения с президента от месеци, обаче явно няма намерение да затвори казуса.  

Президентът се оплака, че е жертва на „активно мероприятие“, а в същия стил премиерът Бойко Борисов каза, че възлага на ДАНС и разузнаването да проверят кои са „доброжелателите“ на Радев. 

Държавният глава обаче се оплака, че правителството и лично премиерът Бойко Борисов саботират президентската инициатива „Три морета“ и българското ѝ домакинство. 

След това пък от Министерския съвет не се съгласиха с твърдението на Радев.

- Advertisement -

„Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата „Три морета“, напомняме, че премиерът Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата“, съобщиха от правителствената пресслужба. 

От там уточняват, че доказателство за подкрепата на Борисов е и решението на правителството България да участва с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.

По-късно в четвъртък проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, коментира, че „няма как ДАНС да огласи „доброжелателите“, които са искали визитата на президента Румен Радев в Естония да бъде провалена, защото това означава, че трябва да бъде посочено името на министър-председателя“.

„Излагането е, че Външно министерство със знанието на министър-председателя се обявява против домакинството на България на инициативата „Три морета“ и подкрепя желанието на Естония да удължи домакинството си. Това е скандал… Аз не съм чул друга държава да е отменила домакинството си за това, че предстоят избори“, каза Маринов пред БНР.

По думите му фактите и документите показват, че Външно министерство не работи в полза на България, а в полза на Естония.

„Когато се подготвят и провеждат такива посещения, се вземат всички мерки за сигурност… Президентът има три отрицателни теста за четири дни и след като е доказано, че не е носител на вируса, защо да бъде под карантина“.

„Нищо не се случва без указанието на министър-председателя. Той със собственото си двуличие говори едно, прави друго, но това не е прецедент… Безумие е да подаваш информация срещу собствената си страна. Противоречия могат да се решават по друг начин, не когато засягат подобни въпроси. Хората, които саботират това нещо, разсъждават от гледна точка на личен престиж и смятат, че президентът прави, за да извлече личен капитал от това нещо“, каза той. 

От Външно министерство пък коментираха, че „въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство „Мутри“, то е готово да организира и проведе председателството на „Три морета“, чието лице ще бъде българският президент“. 

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече