Какво ще прави Доналд Тръмп, ако изгуби изборите от Джо Байдън?

0

- Advertisement -

САЩ е на финала на президентските избори. Съвсем скоро ще разберем дали Джо Байдън ще е новият президент на страната или Доналд Тръмп ще продължи да обитава Белия дом още четири години. Въпреки че политическият му рейтинг се влоши драстично, настоящият американски президент не вярва, че може да изгуби вота на гражданите.

Често коментарите му, които включват възможността за загуба, са направени като опит да унижи опонента си. На митинг в Уинсконсин Тръмп заяви, че ще е унизен, ако загуби от Байдън: „Ако загубя, то ще е от най-лошият кандидат за президент в историята на Америка. Ако загубя, какво ще направя? Бих предпочел да се изправя срещу някой достоен и ако изгубя, поне да продължа живота си спокойно“, каза Тръмп.

Но ако все пак загуби от Байдън, как Тръмп би продължил живота си? Коментарите му дават различни версии – от тази, че никога повече няма да го видим, до опитът да създаде своя собствена медия.

Да се вкопчи в Белия дом?

През юни Тръмп заяви пред Fox News, че „Ако не спечеля, не печеля“ и че ще „продължи и ще прави други неща“. Коментарите бяха приети като примиряване с това, че изборите ще бъдат загубени. Но много пъти след това президентът на САЩ обявяваше, че няма да приеме загубата и „няма да предаде властта мирно“.

„Трябва да видим какво ще стане. Няма да кажа да, но няма да кажа и не. Не го направих и предния път“, заяви Доналд Тръмп. А неговата племенница, която издаде скандална книга за него, бе категорична, че чичо й ще отиде „по-далеч, отколкото можете да си представите“, за да остане в Белия дом.

„Никога повече няма да ме видите“

На 19 септември на митинг в Северна Каролина Тръмп обяви: „Ако загубя от него, не знам какво ще правя. Никога повече няма да говоря пред вас. Никога повече няма да ме видите.“ Така президентът намекна, че загубата от Байдън ще бъде толкова унизителна, че той ще трябва да изчезне. Шегата му зарадва тълпата.

Но Джо Байдън се възползва от думите на Тръмп за своята кампания. На следващия ден той публикува кратко видео в Twitter с шегата на президента на САЩ, в чиито край бе добавено „Аз съм Джо Байдън и одобрявам това съобщение.“

„Ще отида в Търнбъри да играя голф“

През април 2016 година Тръмп прави подобно изказване, още преди да си е спечелил номинацията за президент на републиканците. Тогава той се шегува със загубилите кандидати, които дават реч на примирие след края на изборите.

„Кандидатите“ се борят шест месеца и казват ужасни неща, най-лошите неща, които можете да си представите“, каза той. „И тогава един от тях губи, а другия печели. А този, който загуби, казва: „Просто искам да поздравя опонента си. Той е брилянтен човек, ще бъде велик губернатор или президент, или каквото и да е. „Не съм сигурен, че някога ще ме видите в такава светлина. Не мисля, че ще загубя, но ако го направя, не мисля, че някога ще ме видите отново, хора. Мисля да отида в Търнбъри и да играя голф или нещо подобно „

- Advertisement -

Търнбъри е шотландското голф игрище на Тръмп.

„Ще направя някакъв вид медийна империя“

По време на изборите през 2016 г. се появиха слухове, че кандидатурата на Доналд Тръмп за президент е рекламен трик, целящ да повиши рейтинга му за следизборна медийна империя.

Vanity Fair докладва за слуховете през юни 2016 г., че бившата риалити звезда обмисля да започне телевизионен канал в случай, че загуби изборите. Сега, преди изборите през 2020 г., тези слухове се появиха отново. Няколко източника потвърждават пред Insider, че Джаред Кушнер, зетят на президента, многократно е повдигал  идеята за телевизионна мрежа с марката Тръмп.

„Няма съмнение, че бъдещето на Джаред е в изграждането на някаква медийна империя“, каза един от републиканците, запознат с дискусиите. „Той вярва, че да контролираш медиите означава да контролираш политиката, да контролираш хората.“

Белият дом отрече информацията.

Помилване

Ако изгуби изборите Тръмп ще има още 77 дни в Белия дом.

Президентското помилване е юридически неусложнено и „действа по начина, по който си представяте, че работи президентството – махнете с ръка и всичко е готово“, казва пред Politico Куинта Юречич, управляващ редактор на блога Lawfare.

Това е сила, която Доналд Тръмп е използвал 28 пъти по време на президенството си, включително да замени присъдата на бившия републикански стратег и близкия си сътрудник Роджър Стоун през юли.

Комутацията на Стоун показва как способността за помилване предлага средство за изграждане на взаимоотношения, които биха могли да бъдат полезни при прехода към живота след Белия дом. Това би било и особено полезно предвид броя на съдебните дела, с които Тръмп може да се сблъска след края на мандата му.

Източник: Dnes.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече