Covid-19 пандемията разкри истината: Здравна система не се купува, а се изгражда с пари

0

- Advertisement -


„Може да имаш дефицит на легла, дефицит на кадри, ние със сигурност, но най-важното е, че имаме дефицит на система. Това е основата! Дори и да си набавиш другите 2 неща, нищо няма да направиш! Една такава форсмажорна ситуация като пандемията, просто разкри истината!“, каза в знаменития репортаж на БНТ младият д-р Димитър Лунд от Центъра за спешна медицинска помощ в София, докато се опитваше да хоспитализира пациента си с КОВИД в Четвърта градска болница в столицата. Отне му над час разправии, защото болният нямаше разпечатан на хартия положителния си тест за коронавирус.

Така приключи последното дежурство на д-р Лунд, който замина да работи в Германия. Здравният министър Костадин Ангелов се разлюти във „Фейсбук“, че подобно размотаване на болен е недопустимо и поиска кметът на София Йорданка Фандъкова да уволни директора на Четвърта градска болница. Тя пък направи проверка, която показа, че да държиш тежко болен над 1 час пред болницата в опит да не го приемеш, е недопустимо, но не уволни директора, защото не било време за оставки, а за организация и подреждане на системата. Часове след това пък премиерът Бойко Борисов нареди заплатите на 18 000 лекари, 20 000 медицински сестри и 12 000 санитари да бъдат увеличени със съответно 600, 360 и 120 лева.

От седмици заетите на първа линия с пандемията – спешна помощ и болници, предупреждават, че е

крайно време да започнат карантинни мерки, защото положението излезе от контрол –

заради хаотичната „организация“, липсата на подготвени протоколи за действие и все по-големия брой болни.

Пациенти чакат с часове линейки – някои не успяват да дочакат, други в паниката си започват да обикалят болниците, леглата за лечение на КОВИД са изчерпани, РЗИ е пред пълен блокаж и вече не е в състояние да следи никого и нищо, хиляди със сиптмоми ходят, където искат – без да са диагностицирани и карантинирани, защото трябва сами да платят за това.

И понеже това е само началото, лекарите настояват за затваряне на всичко, което може да се затвори, защото катастрофата вече не е близо – тя е настъпила, но още можем да ограничим последиците. На това се отговаря, че нищо няма да се затваря, ще се вземат гъвкави мерки, а оцелелите ще получат и бонус от 600 лева.

Това е здравната система на България, от която се очаква да поеме пандемията. Вместо система – подхвърляне на пари, с които да се гаси вече бушуващ пожар. Вместо организация – рушвети. Вместо адекватни мерки – запушване на усти със заплати. Само че времето, когато нещата можеха да се оправят с пари, отмина безвъзвратно и преди много години.

Дълги години РЗИ бяха третирани като ненужна структура. Пари за заплати нямаше и възнагражденията полека лека стигнаха минималната заплата за страната, а

текучеството мина критичния минимум.

Сега, когато те се издигнаха до важната позиция да са здравното министерство на съответната област, пари се намериха, но хората ги няма. При 100-200 случая на коронавирус дневно те бяха в състояние да проследяват контактни, да тестват, да карантинират и да координират системата. При 1000-2000 случая вече не могат, а случаите минаха 4000.

От десетилетия медицинските сестри протестират и предупреждават, че с подобни възнаграждения и натоварвания няма кой да работи. Отговорът беше, че това не е проблем на властта – те работят в търговски дружества, в които заплатите зависят от директорите, и няма закон, по който държавата да им гарантира по-високи възнаграждения. Сега изведнъж такъв се намери, но сестрите ги няма – критичният минимум беше минат преди 10 години.

- Advertisement -

Спешната помощ, която в момента е единствената структура, през която болен с КОВИД може да бъде хоспитализиран, е в подобно положение. Там поне бяха осигурени европейски проекти – за ремонти, апаратура и обучения, но екипите си остават малко.

Извънболничната помощ и най-вече първичната – общопрактикуващите лекари, които по дефиниция трябва да поемат и отсеят всички случаи на КОВИД, а и изобщо цялата заболеваемост в страната, се състои от 4000 души, които намаляват ежегодно, защото работата им е зле платена и зле организирана. В условията на пандемия те все още дори не могат да назначат тест за коронавирус, а само могат

да чуят как кашля пациентът по телефона и да се обадят на 112.

Цялата извънболнична помощ е оставена на самотек и вместо основа на пирамидата, която поема и лекува почти всичко, така че в скъпата болнична помощ да попадат само наистина тежките случаи, е просто формалност, която всеки заобикаля. Това не е проблем, който се решава само със заплати.

Преди 10 години по-високи заплати можеше и да помогнат частично за запазването на специалности като инфекциозни болести, пулмология, микробиология, вирусология. Сега няма на кого да ги плащаме – нито специалисти останаха, нито пък отделения по болниците – защото не носят приходи.

И сега от тези липсващи, но по-добре платени хора, се очаква да компенсират липсата на система. Другите, които ще изнесат пандемията на гърба си, са гражданите. Техен дълг е да носят маски, да пазят дистанция и да си мият ръцете. Само че – поради липса на система – се оказва, че те са и тези, които сами организират и плащат и диагностиката, и голяма част от лечението си. Въпрос на време е пари под формата на „подкрепа“ или „добавка“ да започнат да получават и пациентите, оцелели от КОВИД.

Плюс грамота – я от премиера, я от здравния министър.

Колкото и да се люти и заплашва министър Костадин Ангелов лошите болници, които не искат да откриват и обявяват легла за КОВИД и саботират иначе стройно описаната на лист, но непроиграна и логистично обезпечена организация, той най-добре знае какво й куца – като бивш директор на болница.

Първо – болници, които от години са свикнали да правят каквото им харесва, да си подбират пациентите и да следват собствени бизнес правила, ще продължат да го правят. Защото така са научени и никога не са били контролирани ефективно. Няма причина да не продължат да го правят и сега. Най-много министърът или здравната каса да им напишат акт, който ще падне в съда.

Защото – второ – при управление, което залага единствено и само на изливане на пари и купуване на електорат, а не на реформи, т.е. очаквани резултати срещу парите, администрацията се състои от безпомощни калинки. Които нито са в състояние да създадат организация за реакция при пандемия, нито пък да я контролират. Защото са там по партийна линия, а не за да вършат работа. Повечето ентусиасти, които се опитваха да работят ефективно, отдавна се предадоха и напуснаха администрацията. Само с пари – толкова. За система е нужно много повече, но отдавна го нямаме.

Автор: Янина Здравкова

Източник: clinica.bg.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече