Три груби грешки на Борисов и сие, за които ще платим всички ние

0

- Advertisement -

Очакваният втори пик на коронавируса в България вече е факт. Неочаквано обаче се оказа, че здравеопазването ни колабира, хората също. А уж бяхме много подготвени…..

Първата грешка на управляващите в лицето на премиера Бойко Борисов и обкръжението му, е че блокираха държавата през март, когато беше първата вълна на КОВИД-19. Тогава в страната имаше по неколцина заболели, основно в големите градове. Не беше нужен локдаун точно в този момент, защото за разлика от европейските икономики, които са силни и могат да издържат на удари, нашата едва крета. Трябваше да има ограничения в България, да има строги мерки, но не и пълно блокиране на всички дейности заради 100-тина заболели. Но Борисов видя как Западна Европа въведе крути мерки и реши, че не бива да остава по-назад от „големите“ както той сам ги нарича.  И така се стигна до затваряне на крехката българска икономика. Всички станахме свидетели на това, което последва. 

Втора груба грешка: Беше ясно, че предстои втори пик на вируса през есента. Ако бяха истински стратези и политици с мащабен мироглед, Борисов и сие трябваше да използват летните месеци за организиране на ответния удар на държавата срещу атаката на болестта. Да се обучат доброволци, да си подсигурят допълнителни легла / а не сега в последната минута, юруш да правим КОВИД-отделения/, да се подсигурят защитни облекла на медиците, да включат доболничната помощ, да се тестват по-рисковите групи. Нито едно нещо не беше направено. Надяваха се явно, че вирусът ще се изпари от високите летни температури. Уви, не само че не се случи, но и се завърна с още по-голям мащаб на смъртност сред населението.

- Advertisement -

Третата груба грешка е, че в момента не искат локдаун защото хората щели да протестират. Значи да ги смъкнат от власт. Заради политическото си оцеляване, Борисов и сие, няма да затворят страната. А точно сега му е времето. Не през пролетта, когато нямаше болни. Сега има. И то толкова много, че цялата система се оказа един съвсем предсказуем хаос. Болниците са претоварени, медици няма, болничен персонал пък да не говорим. Хората не се изследват защото нямат пари. Ходят си болни и сеят заразата. Това означава, че в един момент България ще рухне. Защото огромна част от населението ще е болно или в процес на боледуване, без адекватна медицинска грижа и лекарства, без ясен план за действие и грижа от държавата, на която всички ние плащаме данъци. 

Изводът е много очевиден – Борисов и сие са готови да жертват българите, държавата, икономиката, за да оцелеят като политически субект. Алчността на управляващите ще я платим ние – обикновените хора и то с животите си. Нашият и тези на близките ни…..

Автор: Звездомира Николова

Източник: Dunavmost.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече