Коронавирус в България: ПРОВАЛ е най-подходящата дума

0

- Advertisement -

Кинезитерапевт лекува болни от Ковид-19, а в същото време властта се оплита в странни разпоредби кога да пазаруваме. Това, което се случва в момента в България, може да бъде описано само с тази дума: провал.

Управляващите толкова бързо издават и отменят заповеди за мерки срещу коронавируса, че просто не се смогва с формулирането на опорните точки. Заповеди се обезсмислят от последващо обяснение на премиера Борисов, както стана с тази за задължителното носене на маски. Или пък са в сила за по-малко от 48 часа, както се получи с коридорите за пазаруване за хора над 65 години.

Недомислици с малките мерки

В продължение на два дни малко над 1,5 милиона българи над 65 можеха да пазаруват в магазини и аптеки само от 8 до 10 часа сутринта. Но след порой от негативни реакции здравният министър проф. Костадин Ангелов промени съответната заповед, като осигури на хората над 65 разрешение да пазаруват когато си поискат. Ограничения бяха въведени за всички останали – хората под 65 години нямат право да влизат в аптеките между 8 и 10 часа и от 13:30 до 16:30 часа, а в часовете от 13:30 до 16:30 им е забранено да пазаруват и в хранителни магазини. Недоумение буди най-вече мярката за аптеките, тъй като голяма част от тях запазиха ограничението за броя клиенти в помещенията си. А в обобщение излиза, че голямата част от потребителите, които при това са икономически активното население, имат много по-малко време за пазаруване, отколкото пенсионерите. Последствията: наплив и за аптеките, и за хранителните магазини в часовете извън коридорите за хора над 65.

Снимка: „Дойче Веле“

Ако някой иска да си вземе храна от топлата витрина на супермаркета или да напазарува в обедната почивка – няма да може. Ако някому се наложи да купува лекарство по спешност, ще трябва да изчака да светне зелено, за да започне обиколката си из аптеките – защото гарантирано няма да го намери в първата, а може би и във втората и третата. Сезонът е такъв, че паралелно с коронавируса върлуват и грипове и настинки, поради което на човек му се налага по-често да отскача до аптеката. При този времеви интервал обаче ще трябва да почака, особено в селища, където аптеките са една-две. Ако изобщо ги има.

Разбира се, че заповедта има за цел да не се смесват потоците и така да се пази уязвимата част от населението. Само че навсякъде другаде тези групи хора не са разделени – в обществения транспорт, кафенетата, моловете, не-хранителните магазини. И още нещо: отново мерките не са съобразени с регионалните особености – профил на икономиката, брой безработни, работещи и пенсионери. Онова, което върши работа в София, със сигурност не е ефективно в Трекляно. Но пък от друга страна: кой ли ще следи там за спазване на мерките.

Провал с големите мерки

- Advertisement -

Неспособността на една власт да организира стройна система от взаимосвързани правила и да осигури техния контрол може да бъде описана само с тази дума: провал. Към този провал трябва да причислим и пропуснатите месеци, в които можеше да се подсили капацитетът на здравната система. Извън София и още два-три големи града положението в болниците е плачевно, а в ситуация на пандемия дори убийствено, в буквалния смисъл. Примерите са пред очите ни – в болница в Свищов кинезитерапевт лекува болни от Ковид-19, консултирайки се по телефона с инфекционист от Сливен. В Шумен пък предстои психиатри да лекуват пациентите с коронавирус, след като болничните легла в града се изчерпаха.

Напрежение създаде и решението в онкологичната болница в София да се отвори отделение за лечение на болни от Ковид-19, заради което лекари готвят протест. Паническото разкриване на легла навсякъде, без значение хора с каква квалификация ще обслужват пациентите, е поредно доказателство за недомислиците и организационните провали на управляващите.

А извинение нямат. Самият премиер още през март каза, че пикът на коронавируса ще е наесен. Но през лятото се грижеше единствено за горивото в джипа си.

Всяка заповед е предпоследна

Промяната на решения в рамките на броени дни е запазена марка на управлението на Борисов. Маските са задължителни навън – не, не са задължителни. Нощните заведения са затворени до 30 юни – няма такова нещо, отвориха преди това. Щом премиерът се намеси. Същото се случва и с бюджета. След като гръмко разтръбиха, че догодина детски добавки ще има за всички деца, сега дадоха на заден ход – пак ще се получават според доходите на родителите, иначе няма как да бъдат увеличени заплатите на полицаите, нито пък ще има пари за добавките на медиците. И от БАН са недоволни от предвидения за 2021 бюджет – ще удовлетворят ли и техните искания, като отрежат от парчето, предвидено за други?

Казарменият принцип, според който “всяка заповед е предпоследна”, е постулат за властта. Сигурно е само, че през уикенда премиерът отново ще тонизира нацията с включване от джипа си.

Автор: Емилия Милчева

Източник: „Дойче Веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече