Капан за наивници ли е Кръстоносният поход на изгнаника Васил Божков?

0

- Advertisement -

Трудно става да изброим всички партийки и групички, впуснали се хищно да ловуват избиратели с обещанието, че ще спасят България. Шоуменът Слави Трифонов, бившият омбудсман Мая Манолова, Отровното трио, хората на експрезидента Георги Първанов – всичките ежедневно се заканват, че ако гражданите ги вкарат в парламента, ще отърват страната от ГЕРБ и съюзниците й. А какво е общото между тези „спасители”? Всичките са хора от миналото – същото онова минало от чиито вериги уверяват, че ще ни освободят.

Със същата сила (може би и повече) това се отнася за хазартния бос Васил Божков. Титулуван като един от най-богатите българи, в края на миналата година тронът му се прекатури под тежестта на обвиненията, че е избегнал плащането на стотици милиони левове в държавни такси. Прокуратурата му се нахвърли, Божков замина за Дубай, откъдето и досега извива глас, че „хунтата”, превзела държавата, му е откраднала бизнеса. За главни участници в конспирацията срещу себе си той обяви премиера Бойко Борисов и депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски – също като забягналия в Белград бивш банкер Цветан Василев.

За разлика от него обаче, Божков реши да се намеси в политиката. Отскоро действаГражданска платформа „Българско лято”,

чрез която хазартният бос набира съмишленици с идеята да прерасне в политическа партия. „Лидерските партии със силни вождове и послушна клиентела са генератори на корупцията и участници в заговора за разграбването на страната … Да се разобличи и разруши това невидимо правителство, да се унищожи нечестивият съюз между корумпирания бизнес и корумпираната политика са първите задачи на „Българско лято“ – такъв е манифестът на новия проект.

Божков си прави сметката, че подобно послание ще се понрави на много българи. И донякъде е прав. Когато някой каже, че разделението на властите е имитация, демокрацията е фасадна и институциите не работят, немалко хора у нас кимат убедено в знак на съгласие. Не бяха един и двама политиците, които залагаха именно на тези нагласи, за да преодолеят бариерата пред парламента (да си спомним за Николай Бареков, Яне Янев). И сега идва подгоненият бизнесмен, и подхваща същата песен. Настани се в социалните мрежи, откъдето забълва филмчета, комикси и карикатури срещу противниците си, надявайки се, че така ще подхрани и без това растящите антиправителствени настроения.

Успя да събере любопитна тълпа около себе си, спор няма 

Хиляди го следват във Фейсбук, мнозина му се радват, а някои го чакат едва ли не да хване пушката и да погне партийната камарила. Малко по малко обаче интересът от новостта започна да преминава и да се обръща на отегчение и разочарование. Немалко хора очакваха, че Божков ще отвори сейфа с компроматите и ще извади наяве мръсните тайни на властта. Е, пусна няколко есемеса, разменени с познати от високите етажи, публикува банкови извлечения, които трябваше да докажат, че е раздавал пари на този и онзи, ама не можа съвсем да го докаже – и толкова. Стреля, стреля, а патроните накрая излязоха халосни.

И хората, по правило недоверчиви, започнаха да отрезвяват към новоизлюпения борец за свобода. Това се забелязва в страницата му във Фейсбук, където насмешливите и обидни коментари започват да преобладават. „Василе, а ти от страната на какъв се изявяваш? Нима ти не се облагодетелства от заблудените и бедни български душици, и от вратичките в калпавите български закони? А сега искаш да поведеш хорото. Кажи де???”, сръчка го гневно един. „Вече половин година твърдиш за милионите, дадени от теб на „хунтата“, и така не показа снимка, видео, документ някакъв, че си им ги предал. Всички се надявахме да ги заковеш по някакъв начин, обаче не стана”, разочаровано констатира друг. Някои направо го пъдят:

- Advertisement -

„Сори, Божков! Върви си по пътя

и стига си гонил кокала като прегладняло псе! Ясно е, че за БГ и за българския народ не ти пука, или може би дотолкова доколкото да ги използваш за постигане на целите си! Баста!” А излизат и съмнения, че хазартният бос скришом се е разбрал с властта: „Интригата Борисов-Божков започна много бурно, но нещо позатихна. Дали не се договориха или от самото начало всичко е било театър?”

Освен това „гражданската платформа” се оказа доста анемична. Няколко млади, непознати лица – това са хората, които се лансират като водещите й фигури. Не се намери нито една публично известна фигура, която да рискува и да застане с името си зад проекта. „В политиката трябва да влязат млади хора с чисти сърца”, обясни Божков в последното си видео обръщение. Като принцип звучи хубаво, ала в конкретния случай остава впечатлението, че просто липсват личности с авторитет, които да се обвържат с Божков.

А самият Божков здраво обърква нещата със своите не съвсем ясни послания. По повод „Българско лято” говореше: „Не партия, а уникален политически проект, чиято мисия е да елиминира хунтата от политиката и да създаде път за достойни, свободни и образовани българи, които да поемат контрола над България в свои ръце.” И какво излиза – хем не е партия, хем е нещо политическо, което някак ще поеме управлението на страната.

А може би „платформата” не се създава, за да участва в изборите,

още по-малко във властта. Може би целта е просто да се осигури място на човека в Дубай в предизборната кампания. Цялата страна ще гледа и слуша какво ще говорят политиците преди изборите. Тоест, искат или не, българите ще гледат и слушат и Божков по време на кампанията (както лично него, така и през неговите следовници): за откраднатия от алчните политици бизнес, за прибраните от прокуратурата антики и всичките му малки и големи проблеми. Малка инвестиция за него с потенциално голям пиар ефект като възвръщаемост. Остава да се надяваме, че здравият разум ще надделее и онези, които още му обръщат внимание, съвсем ще оредеят.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече