Психично болните в България – изоставени и малтретирани

0

- Advertisement -

„Призоваваме България да прекрати физическото малтретиране на пациентите с психични заболявания и обитателите на социални домове и незабавно да преустанови срамната практика за използване на вериги за ограничаване на движението на хората.“ Това пише в новия доклад за България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа.

Авторите на доклада с тревога констатират, че голяма част от дългогодишните препоръки за лечението, условията и правната защита, предлагана на психично болните пациенти и обитатели на социални заведения, остават неприложени.

Малтретиране и липса на обслужване

Делегацията на КПИ е посетила за първи път държавните психиатрични болници „Св. Иван Рилски“ и „Царев Брод“, както и държавната психиатрична болница в Бяла, вече посещавана през 2006-а година. Посетени са били и домовете за хора с умствена изостаналост в Куделин и Самуил, както и домът за хора с умствена изостаналост в Говежда.

Във всички посетени болници и социални домове делегацията е получила сведения за малтретиране на пациентите от страна на персонала – санитарите били груби, блъскали и удряли хората, ритали ги и ги биели. Охранителите в социалните домове на Куделин и Говежда също удряли обитателите с дървени пръчки. Пръчки, съответстващи на описанията, са били намерени от делегацията в кабинетите на персонала и на трите места.

РЕДАКЦИЯТА ПРЕПОРЪЧВА

Зад стените на българските психодиспансериУнизително и нечовешко: обитателите на българските психиатрии нерядко живеят в невъобразими условия. Снимките, публикувани наскоро в социалните мрежи, са стряскащо свидетелство за състоянието на психодиспансерите.Психично болните в България: за да не броим до 2000 като през 14 векИмат ли права българите с психични проблеми

И в трите болнични заведения, и в социалните домове, е констатирана остра липса на персонал. „За съжаление резултатите от посещението през 2020-а година показват, че българските власти все още не разбират напълно нуждата от достатъчен брой служители и необходимостта от целенасочени действия за отстраняването на този недостиг“, заявяват от КПИ. „Трайният недостиг на персонал създава впечатлението, че в Министерството на здравеопазването грижите за психичното здраве не се оценяват достатъчно“.

- Advertisement -

„Практика, която е трябвало да бъде преустановена преди повече от век“

Ограничаването на движението на пациенти също не е в съответствие със стандартите. В „Царев Брод“ например те са били приковавани към леглата с метални вериги, заключени с катинар. Подобна практика е установена и в Куделин. „Мнозинството вярва, че тази практика е преустановена в заведенията за психично здраве в Европа преди повече от век. Подобен срамен подход е напълно неприемлив и може да се счита за нечовешки и унизителен, той трябва да бъде прекратен незабавно“, настояват от КПИ.

Лечението продължава да бъде предимно медикаментозно. Много пациенти почти или съвсем не са имали възможността ежедневно да излизат на открито. Освен това редица запознати с правните норми пациенти, които са подписали формуляри, с които дават съгласието си за хоспитализация и все още се считат за доброволни обитатели заявяват, че искат да напуснат, но не им е позволено – те де факто са задържани против волята им.

Ако има подобрение, то е нищожно

На фона на риска, който пандемията създава за уязвимите пациенти и обитатели на социални домове, от КПИ препоръчват на българските власти да разработят всеобхватна стратегия и да преразгледат пълното ограничаване на посещенията при пациенти в психиатрични болници. 

В обобщение със съжаление се отбелязва, че ако има някакво подобрение по отношение на социалните грижи в сравнение с предишното посещение през 2017-а г. , то е съвсем недостатъчно. „Подходът на българските власти да осигуряват на хората с увреждания и психично болните единствено храна три пъти дневно и покрив над главите им е крайно недостатъчен и очевидно трябва спешно да бъде преразгледан“, заявяват от КПИ.

„Съществуването на такива заведения за социални грижи в България не е приемливо. Комитетът изрично подкрепя плана на българските власти за затваряне на редица заведения за социални грижи до 2022-а година и предоставянето на подходящо обслужване. Освен това Комитетът настоятелно призовава българските власти да ускорят програмата си за закриване на останалите остарели социални заведения, изкоренявайки необходимостта от тях възможно най-скоро“, пише още в доклада. КПИ призовава българските власти преди затварянето да предприемат конкретни и спешни мерки, насочени към съхраняване на човешкото достойнство на всички лица, настанени в съществуващите домове за социални грижи.


Източник: „Дойче Веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече