„Всяка работа си хвали майстора“: Прокуратурата отчита грандиозни успехи с дела за подкуп от 5-10-50 лв.

0

- Advertisement -

Полицаи, митничари и шеф на кооперация са докладвани пред ЕК като примери в битката с висшата корупция

Колкото и главният прокурор Иван Гешев да обяснява пред депутатите от българския и от Европейския парламент, че държавното обвинение работи безпрецедентно добре, резултатите от прокурорската работа не са блестящи. Ако съдим за нея не по показните акции, а по окончателно влезлите в сила присъди. Макар и да печели около 97% от делата, които вкарва в съда, прокуратурата се проваля точно по т.нар. знакови процеси. След това данъкоплатците обикновено покриват и огромни обезщетения, за които оправданите осъждат прокуратурата.

Вече трета година Върховният касационен съд поддържа регистър на делата за корупционни престъпления, които се отчитат и пред Европейската комисия. В регистъра са предимно кокошкарски истории. Най-високопоставеният подсъдим от списъка в момента е бившият военен министър Николай Ненчев. Той обаче бе оправдан на две инстанции и в момента чака решението на върховния съд.

Какви дела намират място в регистъра със знаковите процеси?

К.Т. и И.К. са служители на „Охранителна полиция“. На две инстанции те са признати за виновни по дело за подкуп. Случката е от декември 2012 г. Тогава при проверка на шофьор К.Т. поискал 200 лв. и заедно с колегата си И.К. приел 40 евро и 20 лв. (на стойност 98.23 лв.). Целта била шофьорът да не бъде проверен за алкохол. И двамата полицаи са осъдени на по 1 година условно и глоба от 1000 лв. от Софийския градски съд. Присъдата е изцяло потвърдена от апелативните магистрати. Предстои да се произнесе и върховният съд. От него двамата подсъдими искат да бъдат оправдани, тъй като престъплението им не е доказано.

К.Т. и И.К. не са единствените полицаи в най-новия списък на ВКС. Там са и група от 12 полицаи, подсъдими, че са организирана престъпна група за подкупи, разкрита през лятото на 2011 г. по време на акция „Палките“. През 2016 г. те са оправдани от спецсъда. С.И. е сочен от прокуратурата за лидер на престъпната група в полицията в Пазарджик. Той изготвял месечни графици, в които участниците в групата тенденциозно са поставяни на пътни участъци с интензивен трафик, и контролирал приемането, отчитането и разпределението на парите, събирани от групата по време на работните смени. Става дума за

подкупи от 10, 20, 50 лв.,

се вижда от оправдателната присъда.

Снимка: VarnaNews.com

Апелативният спецсъд обаче отмени решението на първата инстанция и постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими. Те са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях – и за взимане на подкуп. Апелативният съд потвърди оправдателните присъди на останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи. Така двама са осъдени на 4 години затвор, трима – на по 3 години и половина, а останалите трима – на по 3 години. Наложени са и глоби от 3000 до 4000 лв. Сега осъдените искат върховният съд да отмени присъдите им.

Същото очакват и служители на ДАИ, обвинени, че вземали по

10 евро от чужденците по традиция

През януари 2019 г. окръжният съд в Благоевград признава Д.М. за виновен, че на 4 юли 2013 г. на международен път Е-79 поискал дар, като казвал думата „традиция“, за която чужденците знаели, че означава, че трябва да дадат пари, и приел общо 30 евро от трима румънци, които последователно спрял за проверка. Таксата от 10 евро била на всеки, за да не провери дали са спазени правилата обществен превоз на пътници и товари, както и техническата изправност на пътните превозни средства. За това той получава 9-месечна условна присъда, 1000 лв. глоба и е лишен за 2 години от възможността да работи в ДАИ.

Г.К. е негов колега, който прави проверки на магистралата на 4 юли. По същото дело той е осъден на половин година условно и 700 лв. глоба за това, че е поискал и получил общо 85 евро подкуп от полски гражданин, шофьор на камион, за да не го провери. Година и половина Г.К. няма право да работи в ДАИ. Апелативният съд потвърждава изцяло присъдите на двамата. Предстои по казуса да се произнесе и последната инстанция.

За по-голям подкуп е обвинен полицай от Пловдив. На първа инстанция окръжният съд в Пловдив признава Д.Ч. за виновен за две престъпления – поискал и приел подкуп от 450 лв. и

държал 2,4 кг тютюн за пушене без бандерол

За подкупа той е осъден на пробация, а за другото престъпление – на 6 месеца условно. Апелативният съд обаче оправдава Д.Ч. по обвинението за подкуп. Процесът стига за трети път до върховния съд. Досега два пъти ВКС отменя осъдителната присъда за подкуп и връща делото за ново разглеждане на апелативната инстанция. Предстои върховните магистрати да се произнесат за трети път.

Сред делата в регистъра има и такова за група за фалшиви пари. По него ВКС вече се е произнесъл окончателно, като потвърждава решението на долните две инстанции – спецсъда и апелативния спецсъд. В този процес Ж. И. е признат за виновен, че е бил в престъпен сговор с М. В., а също и че прокарал в обращение и държал фалшиви пари. За това той е осъден на 4 години затвор. М. В. е виновен за това, че се сговорил с Ж. И. и че е държал фалшиви пари. Оправдан е за участие в организирана престъпна група. Неговото наказание е 2 години условно. Останалите трима подсъдими са оправдани по обвинението, че са участвали в организирана престъпна група. Окончателната присъда на двамата е постановена на 27 октомври. На 1 декември решението на спецсъда обаче още не е качено в портала за съдебни актове. Това значи, че или прокуратурата още не е предприела действия да приведе присъдата в изпълнение, или че спецсъдът не изпълнява закона за публичност на присъдите.

Като корупционни не се разглеждат само делата за подкупи

Д.М., който е разследващ митнически инспектор в Бургас, е осъден на две инстанции за длъжностно присвояване в особено големи размери, което е особено тежък случай. Според съдебните състави в периода юли 2016 г. – декември 2017 г. той е присвоил 464 652 лв., които е трябвало да пази по служба. Делото се гледа по бързата процедура, тъй като Д.М. се признава за виновен. Защитата му пледира, че Д.М. е имал достойно поведение и като признал още в самото начало деянието си, не е допуснал сянка на съмнение да падне и върху неговите колеги, тъй като всички са имали достъп до обща каса за съхранение на веществените доказателства. Така той им спестил унижения и терзания, свързани с попадането им под подозрение. Окръжният съд в Хасково дава на Д.М. 9 години затвор. Апелативният съд в Пловдив намалява наказанието на 7 години. Предстои да се произнесе и върховният съд. От него подсъдимият иска по-ниско наказание. А прокуратурата пледира делото да бъде върнато за ново разглеждане от апелативния съд.

С дело за присвояване

в регистъра влиза и председателят на Потребителска кооперация „Напред“. Районният съд в Пирдоп приема, че И. С. от декември 2008 г. до февруари 2009 г. като председател на кооперацията чрез касово теглене от сметката ѝ присвоил 28 800 лв. Той е осъден на 3 години условно, както и да плати вредите на кооперацията. През март тази година Софийският окръжен съд отменя изцяло първоинстанционната присъда и признава И.С. за невинен. ВКС отменя присъдата на окръжния съд и му връща делото за ново разглеждане.

192 748 лв. Толкова, твърди прокуратурата, е присвоил частният съдебен изпълнител Т.М. Окръжният съд в Бургас го признава за виновен, осъжда го на 5 години затвор и го лишава от право да е съдебен изпълнител 7 години. Апелативният съд преквалифицира деянието от длъжностно присвояване в особено големи размери в длъжностно присвояване в големи размери. Намалява наказанието на 2 години и 10 месеца затвор, 5 години без право да е съдебен изпълнител. Нито прокуратурата, нито подсъдимият са съгласни с тази присъда. Обвинението настоява той да бъде признат за виновен за по-тежкото престъпление. Т.М. пледира да бъде оправдан или поне присъдата му да е условна.

- Advertisement -

Кметове на малки населени места са другите „герои“

в списъка с дела. Последната дума на ВКС чака бившият кмет на Ветово Рейхан Хабил. При това неговото дело е пред върховната инстанция за трети път.

През октомври 2016 г. той е признат за виновен от окръжния съд в Русе и получава 3 години условно и 1500 лв. глоба за четири престъпления. Първото е, че в периода юли 2007 г. – юли 2008 г. на десет пъти присвоил пари – общо 6950 лв., собственост на община Ветово, като съзнателно сключил неизгодни сделки – граждански договор с П. Б., с които му възложил да ръководи проект по програма САПАРД. Второто е, че на 3 август 2009 г. съзнателно сключил неизгодна сделка – договор за изпълнение на строително-монтажни работи с фирма, която трябвало да измаже прозорците на училището в Глоджево. От това общината била ощетена с 28 311 лв. Третото престъпление е, че от август 2008 до септември 2009 г. не положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество като възложител по отношение на строително-ремонтните работи за санирането на същото училище, с което общината била ощетена с 61 933 лв. Осъден е и че от април 2007 г. до юни 2008 г. нарушил и не изпълнил служебните си задължения по Наредбата за малките обществени поръчки, като не провел прозрачна и действителна процедура за събиране на оферти за преасфалтиране на улици във Ветово. Той разпоредил строителството да бъде извършено от „Автомагистрали Черно море“ АД – Шумен. Подсъдимият е осъден да плати и 98 966 лв. на общината. Апелативният съд във Варна изменя присъдата, като намалява наказанието на 1 година условно. Намалено е и обезщетението, присъдено на общината – на 67 995 лв.

В списъка е и делото за длъжностно престъпление срещу

бившия кмет на Павел баня, оправдан на две инстанции

Станимир Радевски е обвинен от спецпрокуратурата, че като градоначалник превишил властта и правата си с цел да набави облага за ЕТ „ПАУН – Павел баня – Теньо Паунов“ и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за община Павел баня. Това станало, като през ноември 2008 г. сключил и валидирал с нотариална заверка договор за даване вместо изпълнение като извънсъдебна спогодба между общината и фирмата. Така на фирмата била прехвърлена собствеността върху четири урегулирани поземлени имоти, публична общинска собственост. През 2018 г. Радевски бе оправдан от спецсъда, а през май тази година и апелативният спецсъд потвърди, че той е невинен. Предстои последната дума на върховната инстанция. 

Времето обаче не стига за всички дела

Във ВКС висят два процеса срещу бивш директор на варненската дирекция „Социални дейности“ на МО. Д.Н. междувременно е починал, а от 2017 г. върховният съд чака смъртния му акт да пристигне през Външно министерство от Доминиканската република. По първото дело бившият шеф от отбраната е осъден на първа инстанция от Военния съд в Сливен за длъжностно присвояване през 2007 г. на 994 896 лв., за улесняването на което е извършено и документно престъпление. Присъдата му е 10 години затвор, конфискация на половината от имуществото и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за същия период. 

Другото дело срещу Д.Н. е за длъжностно присвояване в периода май 2005 – юни 2009 г. Според обвинението той е присвоил 64 326 лв., собственост на Изпълнителната агенция „Социални дейности“. За това на две инстанции е осъден на три години и половина затвор и забрана да заема държавна длъжност за 5 години. Уважен е искът на ИА „Военни клубове и военно почивно дело“ за същата сума. 

Предстои ВКС да се произнесе и по

прословутото дело за източването на държавния резерв

в периода 2002 – 2003 г. През 2017 г. първата инстанция призна за виновен бизнесмена Мирчо Петков, известен с прякора Циганина. Заедно с него бяха осъдени и бившите шефове на резерва Станислав Копанов и Васил Цоканов. Петков беше осъден на 3 години затвор за организиране на престъпна група, но оправдан по обвинението за измама в големи размери. Останалите от групата получиха 3-годишни условни присъди. 

През август 2019 г. Софийският апелативен съд обаче прекрати делото, като прие, че е изтекла давността за наказателно преследване срещу Петков. 

В момента

бившият военен министър Николай Ненчев е най-високопоставеният подсъдим

пред последната инстанция. След като бе окончателно оправдан за договора за изработването на армейските униформи, сега Ненчев чака финалната дума на съда и по делото за ремонта на руските изтребители МиГ. Според прокуратурата, вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, той сключил друг договор с Полша, за да ощети руската компания „РСК МиГ“ за над 48,5 млн. лева, които се явяват пропуснати ползи.

Досега Ненчев е оправдан на две инстанции и по това дело. Апелативният съд прие, че обвинението е изначално несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. Освен това съдът приема, че и целта на Ненчев не е била да навреди на руската страна, а просто е следвал външната политика на България. И първата инстанция записа в решението си, че външната политика не подлежи на съдебен контрол. При това според градския съд в хода на делото е станало ясно, че договорът с Полша е бил и по-изгоден, защото е предвиждал ремонт на 6 двигателя за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция, като освен това България трябвало да получи два оборотни двигателя, които да ползва, докато траят ремонтите. Руският производител е предлагал да ремонтира два двигателя за над 4 млн. евро и с 1 година гаранция.

За втори път във ВКС виси и

дело срещу бившия шеф на разузнаването Кирчо Киров,

след като през 2016 г. върховните магистрати върнаха казуса за ново разглеждане на Военно-апелативния съд. През август 2015 г. Киров бе осъден на 10 години затвор на първа инстанция за особено тежък случай на длъжностно присвояване. Обвинението е, че като директор на НРС в периода 2007 г. – 2011 г. присвоил от касата на НРС суми в левове, евро, щатски долари и английски лири, на обща стойност 4 720 196 лв. За целта Киров съставил документи с невярно съдържание – 252 авансови разписки и 889 авансови отчети. Съдът нареди и конфискация на част от имуществото на Киров, както и призна иска на НРС срещу него за размера на присвоеното. През юли 2018 г. Военно-апелативният съд преквалифицира обвинението, но пак му даде 10 години затвор. Заради влошеното здраве на Киров делото е спряно във ВКС повече от година. Според електронното деловодство на съда заседание по него е насрочено за 15 декември.

Срещу Киров има още едно дело за присвояване, по което на първа инстанция той получи 15-годишна присъда. Този процес също е спрян, но във Военно-апелативния съд. Отделно той е подсъдим и за разгласяване на държавна тайна. На първа инстанция за това Софийският градски съд му даде 2 години условно. Този процес в момента е спрян в Софийския апелативен съд.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече