Спасението започва: Но …безопасни ли са наистина ваксините срещу Covid-19?

0

- Advertisement -

Трима бивши американски президенти са готови да се ваксинират пред телевизионна камера

След като стана ясно, че ваксини срещу коронавируса ще има скоро, вече почна голямото чудене – ама те безопасни ли ще са? И отговорът е – никой не знае! Има обаче как да узнаем, а светъл пример вече дават от САЩ! Трима бивши американски президенти са готови да се ваксинират пред телевизионна камера. Със сигурност дори най-отлявлениете американофоби не могат да отрекат, че отвъд Атлантика умеят да правят шоу.

Снимка: Offnews.bg

Друг е въпросът с какво точно ще ги боднат, но хайде да не ставаме твърде конспиративни – за тази цел си има Facebook. Важното е, че има сериозно желание да се демонстрира, че няма страшно.

Предвид светлия западен пример, ето как трябва да е и у нас – депутатите, министрите, Бойко Борисов и Румен Радев следва да се боцнат първи. Да дадат пример и да насърчат ваксиналната кампания. Те са си представителна извадка отвсякъде – и достатъчно възрастни има, и със заболявания, въобще – рискови групи отвсякъде. Най-рискови са за нашия живот, но това си е мое мнение де, не задължавам никой с него, в духа на незадължителната ваксинация така да се каже. Ако можеше да пожиеем в една истинска утопия, след като се ваксинират нашите първи мъже и жени, щяхме да почакаме няколко годинки и да видим на кого какво ще му стане.

Лошото е, че няма как – при този сценарий току виж коронавирусът вземе да мине при 70-80-90 процента от всички на Земята и се кротне, та тогава за какво ще ни е ваксина?

Затова дългото чакане няма как да го направим, но пък с показно поставяне на ваксина българската приказка за Ада ще я подсигурим – всички ще сме в казана, независимо какъв ще е този казан. Някак не е честно по телевизиите да гастролират само лекари и да казват, че ще се ваксинират – нали коронавирусът уж ни направи по-солидарни, политиците защо не се включват?

- Advertisement -

Между другото, Путин май още не се е ваксинирал с някой от диамантите на руската ваксинална наука, защо ли така?

Не иска ли да даде пример колко е полезно и безопасно? Ваксините със сигурност са едно от големите достижения на човечеството и са помогнали да бъдат елиминирани като заплаха редица болести – достатъчно е само едрата шарка да посочим, в сравнение с която COVID-19 е като Бойко Борисов спрямо Борис Бекер на тенис на корт. Но изказвания като това на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че държавата няма да иска задължително ваксиниране срещу COVID-19, но ако работодател го поиска като задължително, това си е негова работа, са повече от скандални и навяват тъжни мисли!

След като държавата не го налага като задължително – дали защото не ѝ стиска, тъй като не е никаква държава (най-вероятно), дали поради други причини, налагане на задължителна ваксинация, за да работиш някъде предполага на първо място съдебно дело!

И понеже сме още в Европейския съюз, добре ще е такива изказвания на хора като доц. Кунчев, от които зависи много, да бъдат далеч по-премерени, тъй като един прецедент в полза на неваксиниране може да срине какъвто и да е глобален отговор на вируса.

Ако, както вече казах, нещата с вируса не се променят по естествен път преди да е възможно да бъдат ваксинирани толкова хора, че да спрем тази здравна напаст!

п.п. Иначе безспорно има стратегия за повишаване на ваксиналното покритие – казват властите, че ваксините ще са безплатни и няма да има за всички. Рецептата е от Фейсбук!

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече