По време на криза и преди избори: Лъжата като оръжие за масово поразяване

0

- Advertisement -


„Родът човешки не понася твърде много реалност.“ Т. С. Елиът

Според Ювал Харари, автора на „Sapiens: Кратка история на човечеството“, това, което е превърнало човекоподобната маймуната в човек (вследствие на някаква тайнствена мутация) е способността на човека да разказва измислени истории, в които вярва, и може да убеди и другите да вярват в тях. Шимпанзето според него може да каже на другите шимпанзета „Внимавайте, идва лъв!“. Но не може да каже и да убеди другите да вярват, че лъвът е символ на тяхното племе.

Символът не е физическа реалност, но е духовна реалност. На философско или религиозно ниво можем да кажем, че тази вяра в „измислени истории“ е всъщност вярата, че духовният свят, невидимият свят, светът на идеите е реален. Това е светът на идеите на Платон, трансцендентното на Кант отвъд възможното знание или представата за отвъдния свят във всички религии.

В този смисъл символното мислене не е точно вяра в измислици и светът на идеите не е лъжа, а свят на чистата логика или на интуицията за трансцендентното. Но когато четем роман например, ние знаем, че авторът рисува една измислена реалност, и все пак се вживяваме съзнателно в тази литературна измислица, сякаш тя е истина. Творческата фантазия и символното мислене за света – това е, което отличава човека от шимпанзето. Това е и предимството на човешкия интеклект пред изкуствения интелект.

Но способността ни да се вживяваме в измислени истори, да превръщаме обекта на вярата, обекта на нашите въжделения в реалност, невидимото във видимо,

може да играе и пагубна роля във всекидневието или в политическия живот.

Толкова много хора вярват на телефонните измамници, които създават за тях някаква измислена лична реалност – близък роднина е в нужда от помощ. По време на първата чумна епидемия през 14-и век хората са обвинявали за нея евреите или пък котката, че е сатанинско животно. Да не говорим за горенето на вещици и инквизицията като репресивна властова институция.

Политици и идеолози рисуват пред народа картината на светлото бъдеще. Или зловещия образ на врага. И ако го правят умело – народът им вярва. Хората мислят в образи и картинки (които са символни). Работник и колхозничка – млади и красиви – с издигнати в приближените им ръце сърп и чук. Злият чичо Сам с цилиндър с американско знаме и бомба под мищница И обратно – представата за социализма (дори западният демократичен социализъм) като сталински концентрационен лагер с оковани хора зад бодлива тел. Знаем как тоталитарните държава извършваше идеологическо промиване на мозъци чрез плакатни образи и прости наративи. Разказът, картинното представление на сцена или екран въздейства още по-силно от плакатния образ.

Режисираната картинка на усмихнат актьор с току-що измити сияйни зъби или измислената история (Мария взе това лекарство и вече няма никаква болка в кръста) се ползват и с комерсиални цели в рекламата. Жълтата преса, чиято основна цел е комерсиална – да се продаде вестникът (ако няма и скрита политическа цел), казва на хората това, което искат да чуят – разказва им за извънбрачна авантюра на знаменитост, за марсианци, които слизат в планинско село, докато в друго село се появява вампир.

Лъжата се продава по-добре от истината, ако е достатъчно драматична и шокираща.

Днес обаче, в информационната епоха, лъжата, фалшивата новина или конспиративната теория – измисленият наратив, който обяснява по прост, плакатен или карикатурен начин света – става мощно оръжие. С помощта на социалните медии това може да бъде оръжие за масово поразяване. То се ползва умело например от Путин, политик с професионален опит от съветските тайни служби, в новата студена война между Русия и Европейския съюз или между Русия и НАТО. Ползва се умело и от политици с търговски опит и нагласа като Доналд Тръмп, който знае как да поднесе на своите верни изборатели лъжата, която те искат да чуят, за да бъдат въодушевени или разгневени в изборната борба.

Тръмп например разпространяваше навремето така наречената „birther“ конспиративна теория, че Барак Обам не бил роден в Съединените щати и съответно не бил законен президент. Сега, когато е напълно ясно за всички и обявено включително от републикански губернатори на щати, че Байдън е спечелил изборите, Тръмп продължава да настоява, че е изгубил благодарение на някаква (неодказана и неприета от никой съд) мащабна фалшификация. Неговите фанатични последователи вярват безрезервно – защото той им казва точно това, което те искат да чуят. Тръмп използва тази следизборна истерия за фъндрейзинг – за бъдещи избори (след четири години) или за промоция на личния си бизнес или бъдеще в политическия шоубизнес.

Важно е също така да се въплъти в един реален човек абстрактният образ на врага.

Бил Гейтс е новият Джордж Сорос – либералният архивраг. (Либералите са основен враг както за бившите комунисти и путинистите, така и за крайно десните и националпопулистите в западния свят). Мнозина хора с крайнодясна или крайнолява нагласа вярват в конспиративната теория за тайното световно правителство, което иска да пороби всички ни. И за злия гений Гейтс, който се кани да чипира световното население чрез ваксинация. Така, като се ваксинираме за коронавируса, ще станем послушни и достанционно управляеми. Колкото и да е абсурдна и смешна тази теория, има много хора, които й вярват. Има и такива, които съзнателно я разпространяват с някаква политическа цел.

Носенето на маска стана идеологически знак. За националпопулистите отказът да се носи маска е бунт срещу посегателството върху индивидуалната свобода – било от някакво световно правителство, било от Европейския съюз – за националпопулистите в Европа, както и за външните врагове на съюза. Европейският съюз трябва да се сатанизира.

- Advertisement -

У нас се направи успешно дори една лингвистична фалшификация – около думата „джендър“. Дори

Конституционният съд на практика потвърди тази конспиративна теория,

базирана на лингвистична фалшификация. (Думата gender на английски означава „пол“ – частично синоним на „sex“ – но пол не в сексуален план, а в социален – ролята на мъжа и жената, половите роли в обществото). Според конспиративната теория, разпространявана от нашите националпопулисти и путинистите антиевропейци, Истанбулската конвенция не целяла защита на жените от насилие, а подмолно вземане на властта от някакви „джендъри“ – т.е. хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Тази лингвистична фалшификация проработи много добре в България.

Редица хора у нас дори вярват, че някакви злокобни норвежци искат да вземат децата им, за да ги дадат за осиновяване от гей двойки. Но „джендърската“ теория е на практика едно антиевропейско идеологическо оръжие. В конспиративния наратив на путинисти и ултрадесни евроскептици врагът са либералите, превзели властта в Европа. Затова майсторите в ползването на лъжата като оръжие измислят думи като „Гейропа“, „либерастия“ и „толерастия“. Либералите, както казахме, се явяват най-удобният образа на врага – и за крайната левица, и за крайната десница.

„Пицагейт“ е още по-абсурдна конспиративна теория от нашата – за норвежците, крадящи децата ни. Но „пицагейт“ също има сексуално-криминална основа – такива наративи са много ефективни с това, че емоционално ангажират, предизвикват гняв и възмущение. Според конспиративната теория „пицагейт“ светът се управлява от някакво тайно общество на педофили канибали, в което участват Хилъри Клинтън и други видни демократи в САЩ, видни холивудски актьори, папа Франциск, та дори и Далай лама.

И центърът на тази злокобна световна секта била една пицария в американската столица Вашингтон

Има и още по-налудни конспиративни теории (макар че това за чипирането и „пицагейт“ са достатъчно налудни) – например теорията за плоската земя. Видите ли, от Колумб и Галилей насам ни лъжат, че земята е кръгла! А тя всъщност си е плоска. И астронавтите, и космонавтите, които твърдят, че са обикаляли земята, също са вероятно съучастници в този грандиозен (и вековен) заговор да се измами човечеството, че земята е кръгла

Човек е устроен да вижда това, което иска да види, да вярва в това, което му харесва да вярва, независимо от всякакви факти или логически, рационални убеждения. Затова в новата студена война (или множеството нови студени войни) в информационната епоха идеолозите – командири на невидимия фронт, ползват картинки и наративи (фалшиви новини и конспиративни теории). Това е новото оръжие за масово поразяване.

С помощта на социалните мрежи лъжата може да се разпространява като вирусна пандемия. Веднъж приета от нас за истина, проникнала в съзнанието ни, тя трудно може да се премахне от там. Тя вече е станала реалност за нас и никакви факти, никакви рационални доводи не могат да ни излекуват от вярата ни в лъжата.

Само ние сами можем да се излекуваме – ако сме достатъчно критични и самокритични.

Ако не се страхуваме от истината, дори когато не ни изнася, дори когато е болезнена. „Истината ще ви спаси“, казва Исус, според Евангелието на .Истината способността да си отворим очите за фактите, дори когато не ни изнасят, е единствената ни защита в информационната война, в която не знаем дори откъде точно идват атаките срещу нашето съзнание – атаки с фалшиви новини и конспиративни теории.

Смятам, че и новото блокиране на процеса на спиране на студената война между България и Северна Македония, студена война започнала още по югославско и съветско време с рисуване на обаза на врага – фашист и татарин, с преувеличени, ако не напълно фалшифицирани исторически наративи и национални митове, се инспирира отвън. Инспирира се от тези сили (очевидно такава е Русия), които не искат Западните Балкани да бъдат интегрирани в евроатлантческото пространство. И у нас, където изведнъж пак започна да се отрича съществуването на македонски език, и от другата страна на границата, където упорито се отрича общата ни история, този конфликт се раздухва от националпопулисти с вътрешнополитически цели. Но както друг път в миналото, националпопулистите съзнателно или не обслужват външни сили, които не мислят доброто на страните им – в случая на България или Северна Македония.

Трябва да си отваряме добре очите, дори когато истината е болезнена, и да не се оставяме да ни облъчват от екрана. А най-успешно ни облъчват с лъжата или емоционално преувеличената истина, в която по психологически причини или поради образованието ни от тотатлитарно време сме предразположени да вярваме. В новата студена война по-лесно се убиват живи хора (като се съсипва авторитетът им в медиите), отколкото се убиват призраците от миналото. Или призрачният образ на идеологическия враг.

Автор: Владимир Левчев

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече