Ердоган отново даде рамо на Доган след десетина години „студена“ война

0

- Advertisement -

Охладняването на властта в Турция към Доган съвпадна с възхода на Бойко Борисов на българския политически небосклон

В продължение на десетина години Ахмед Доган и партията му ДПС имаха сериозен проблем с Турция. Някога движението възникна (и в голяма степен продължава да бъде) като политическа формация на българските турци, която се радваше на безрезервната подкрепа на югоизточната ни съседка. По причини, за които и до днес не можем да бъдем сигурни, специалната връзка на партията с Анкара изтъня и накрая се скъса. И така изникна въпросът – можеше ли ДПС да оцелее без покровителството на турската държава?

Охладняването на властта в Турция към Доган съвпадна с възхода на Бойко Борисов на българския политически небосклон. Водачът на ГЕРБ се стремеше към тесни политически връзки с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Ердоган – водещата политическа сила в Турция. Цветан Цветанов, тогава дясна ръка на Борисов, започна да посещава партийните конгреси на ПСР, където получаваше радушен прием. Провеждаше официални срещи с представители на българските изселници в Турция, на които хвалеше ГЕРБ като партия на всички етноси в България. По едно време даже се заговори за откриването на офиси на ГЕРБ в Турция, която дотогава се смяташе за запазена територия на ДПС.

Борисов едва ли не стана любимият европейски лидер на Ердоган –

нашият премиер галено му викаше „Тайпи”, а турският президент му отвръщаше с „приятеля ми Бойко Борисов”. Близостта беше обяснима. Турските власти удържаха мигрантския поток да не се излее към границата с България. А след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г. българската държава редовно предаваше на Анкара политически бегълци, намерили убежище у нас. Нещо повече – Борисов започна да играе ролята на медиатор между нашата съседка и другите страни-членки на ЕС. Например, евролидерите бяха обещали на Турция милиарди евро, за да приема обратно мигрантите, напиращи от нейната територия към Стария континент. И, когато Ердоган питаше строго европейците: „Къде са ми парите?”, нашият Борисов повтаряше като ехо: „Да, къде са му парите, свърши си работата човекът.” В последно време даже упорито се говори, че западните политици са се въздържали да подкрепят протестите срещу българското правителство, защото не са искали да изгубят Борисов като посредник между себе си и своенравния турски президент.

И докато връзката между Борисов и Ердоган процъфтяваше, тази между Доган и турския държавен глава рязко се влоши. За това българската общественост узна едва когато в края на 2015 г. основателят на ДПС с гръм и трясък прогони от партията Лютви Местан, когото беше избрал за свой наследник на лидерския пост. Причината беше, че протежето му си позволи публично да подкрепи в българския парламент Анкара в конфликта й с Москва заради сваления от турски изтребител руски бомбардировач край сирийската граница. Уплашен от гнева на Доган,

Местан се укри в турското посолство в София 

След като разбра, че Анкара е на негова страна, той се окопити и скоростно започна да полага основите на нова партия под името ДОСТ – или „приятел” на турски език. Така подчерта турския етнически характер на формацията и демонстрира близостта й с турската държава. А ДПС обвини, че е „олигархично-корпоративна структура”, тясно обвързана с интересите на Кремъл – в момент, в който руснаците бяха враг №1 на на Турция.

Така Доган се изправи пред най-голямото си политическо предизвикателство. И не защото имаше конкурент за етническия вот в България – такива се бяха появявали многократно и преди, без да му създадат особени проблеми. А защото зад Местан съвсем открито застана турската държава. Турски официални лица открито агитираха в полза на ДОСТ сред изселниците в Турция. Не се поколебаха да се намесят във вътрешните работи на България като подхванат същата пропаганда и у нас. Сюлейман Гьокче – в онзи момент посланик в София, ходеше буквално навсякъде с Местан, за да демонстрира кой е новият фаворит на Анкара в България. Дипломатът възмути цялата страна като безцеремонно се включи в предизборната кампания на ДОСТ за предсрочния вот през 2017 г. Междувременно стана ясно, че Доган и близкият му депутат Делян Пеевски са получили

забрана да влизат на територията на югоизточната ни съседка 

- Advertisement -

Такава мощна кампания не можеше да не се отрази на изборните резултати. Коалицията „Обединение ДОСТ” на Лютви Местан и Касим Дал получи 100 479 гласа, а ДПС взе 315 976 – при 487 134 гласа на предните избори през 2014 г. За движението това беше огромен проблем, който поставяше под въпрос дотогавашната му тежест в българската политика.

За късмет на Доган неговите съперници не показаха особени качества като самостоятелни политици. Местан така и не успя да създаде единна партия и бързо започна да губи хора – било защото дезертираха обратно към ДПС, било защото той сам ги гонеше. Не се разбра и с Касим Дал, и като резултат „Обединение ДОСТ” се разпадна до евроизборите през 2019 г. На вота тогава Местан претърпя страхотен провал – взе едва 7130 гласа.

Гьокче вече беше отзован обратно в Турция,

а наследниците му не фаворизираха публично нито една от етническите формации. А личната репутация на Местан се срина, след като се замеси в пътна катастрофа, в която загина бебе. Въобще започна да изглежда, че балансът на силите натежава обратно в полза на ДПС.

Националната конференция на партията, която се проведе през декември 2020 г. категорично показа, че се е случило точно това. Най-голямата (и всъщност единствената) изненада на форума беше приветствието, което делегатите получиха не от кого да е, а лично от… Реджеп Ердоган. Впечатляваща беше топлината, с която турският президент се обърна към депесарите – поздрави ги „с най-сърдечни, чувства, обич и копнеж”, нарече ги „мои братя и сестри”, увери ги, че „Турция ще продължава да бъде до вас”. Значението на това послание за ДПС е огромно, нищо че Ердоган леко го вгорчи, като спомена „моя скъп приятел, министър-председателя Борисов”. Приветствието беше знак – че каквото и да се е случило между него и Доган, то вече е простено и останало в миналото.

А за това

какво е направило ДПС, за да заслужи такъв жест,

може би е добре да се обърнем към приветствието, което националната конференция получи от посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова. Ердоган оказа мощна подкрепа на кавказката страна в скорошната й война с Армения и прие победата на Баку като свой личен триумф. А от думите на Гурбанова към депесарите се разбра, че те са оказали помощ на страната й на международно ниво. „Членовете на ДПС винаги са подкрепяли гласа на истината на Азербайджан, както в България, така и в европейските институции, и са допринасяли за нашите отношения с решителната си позиция в Европейския парламент, в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Ние приветстваме справедливия и основан на международното право курс на ДПС по отношение региона на Южен Кавказ”, каза дипломатът. Изглежда партията на Доган тихомълком е работила зад кулисите в подкрепа на Баку, а следователно и на Анкара. Това е повече от достатъчно, за да заслужи благодарността на Ердоган.

При всички случаи ясно е, че Босфорът, до неотдавна затворен за Доган, вече отново е открит. Бъдещето на ДПС изглежда по-ясно и определено по-позитивно за партията. Остава да видим как ще повлияе това на изборните й резултати през 2021 г.

Автор: Людмил Илиев

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече