Covid-19 под тъмната сянка на Чернобил – целият хаос направи хората недоверчиви

0

- Advertisement -

Целият хаос, с който се водеше битката с вируса, направи хората недоверчиви

Стоим си пред телевизорите, защото няма какво друго да правим. Но новините ни карат да мислим защо хората са станали толкова нервни, раздразнителни? В същото време ни натрапват сладникавите клишета как всички сме станали по-добри, състрадателни, солидарни. COVID-19 направи добрите наистина по-добри, защото те осъзнават, че само единни можем да оцелеем. За съжаление вирусът направи лошите още по-лоши, защото те смятат, че могат да оцелеят само с агресия, като мачкат всичко по пътя си.

Но защо сега хората са още по-нервни, отколкото в началото на епидемията? Защо, след като вече имаме ваксини, което ни дава надежда, че можем да се спасим, да победим? И изведнъж много от хората отказват да се ваксинират.

Много просто- не им вярват вече! Целият хаос, с който се водеше битката с вируса, направи хората недоверчиви. Те не вярват на никого – и на политиците, и на т. н. експерти. Защото те не само не взимаха адекватни решения, но и продължават да ни залъгват, че всичко върви на добре и обещават премахване на ограничителните мерки. И това в момент, когато всекидневните сводки за починалите сочат, че сме на първо място в Европейския съюз по този трагичен показател. И когато повечето европейски страни затварят в името на спасението на живота на хората си. Без оглед на празниците.

Залъгват ни, защото очакват да се подлъжем да ги изберем отново.

Обвиняват сега обикновените хора, че не спазвали мерките. Истината е, че хората дори са за по-строги мерки, защото само така може да се прекъсне танцът на смъртта. Чудя се премиерът не гледа ли сводките, не вижда ли, че няма нищо положително в тях, колкото и да се мъчат да вадят напред по-благоприятни данни по второстепенни въпроси. Ако пък ги чете, нима се заблуждава, че хората са толкова глупави и ще се подведат по неговия оптимизъм.

Не ви ли напомня всичко това за Чернобил, когато управляващата тогава върхушка скри от народа си какво става и взе мерки само за себе си?

- Advertisement -

Не е ли същото, когато днешните управници ни уверяваха как ваксините ще бъдат раздавани най-напред на лекарите и учителите и на възрастните с допълнителни заболявания. Тогава си помислихме колко са справедливи. После се оказа, че възрастните минаха на четвърто място. Напред излязоха всички, от които зависело функционирането на държавата.

Не е преувеличено, ако прозрем, че не COVID-19, не протестите, не безразборното харчене на пари, не безконтролното повишаване на цените – всичко това са все допълнителни фактори, които засилват или отслабват процеса на упадък на управлението. Основен фактор е именно недоволството на хората, стигнало предела си. Вече каквито и добрини да правят, това вече не променя присъдата, която хората са дали в съзнанието си.

Има телевизионни новини, които предизвикват нови въпроси. Отговаряме на Русия, че няма да воюваме с нея, но не ни запознават нас какво ще правим в Черно море, какви са плановете и ролята Не гасете ни. Ние добре знаем, че сме съюзници и това означава определени ангажименти, но можем да имаме мнение каква роля ни е определена.

На въпроса какво съдържа кореспонденцията между премиера и канцлера Меркел по проблема със Северна Македония отговорът напомня на замотаните отговори на маскираните певци в популярното шоу на Нова телевизия.

Като че ли не знаем каква е позицията на Германия и какво може да ни препоръчва госпожата. Не гасете телевизорите.

Автор: Иван Гарелов

Източник: в. „Труд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече