Рождественско чудо: „Прокуратурата връчи коледна индулгенция на премиера“

0

- Advertisement -


Новината, че прокуратурата не е разкрила коя е дамата, заснела пачки с банкноти и кюлчета злато в спалнята на премиера Бойко Борисов в един от най-охраняваните обекти в държавата, предизвика находчиви коментари в социалната мрежа. Особено след като прокурорите не откриха никакви данни за престъпление и в изтеклите аудиозаписи на премиера. Ето някои от тях без претенции за изчерпателност.

Андрей Янкулов, адвокат, Антикорупционен фонд:

Белингкет установи самоличността на осем агенти на ФСБ, нашето официално разследване не можа да разкрие коя е една прекрасна госпожа, била на гости на министър-председателя в охранявана резиденция.

Стоян Мадин, адвокат:
Всичко, което трябва да знаете за:Политическата криза (487)

Един от първите 10 хиляди ваксинирани ще вземе еврото с неустановен собственик, намерено в нощното шкафче на премиера.

Стефан Левашки, адвокат:

От цялата прокурорска проверка разбрах, че премиерската спалня е като Аврамов дом.

Слави Трифонов, „Има такъв народ“:

След като преди няколко дни Специализираната прокуратура обяви, че не намира нищо нередно в записите с Бойко Борисов, вчера Софийска градска прокуратура обяви, че не намира нищо нередно и в снимките и видеото от спалнята на Бойко Борисов. Не намира нищо нередно и в чекмеджето му.

В съобщението си от вчера прокуратурата де факто казва, че няма никаква представа дали са истински парите и кюлчетата в чекмеджето.

Прокуратурата казва, че няма никаква представа коя е „прекрасната госпожа“, снимала в спалнята на министър-председателя. Снимала включително и как той „спинка сладко“ с пистолет до главата си.

Прокуратурата казва, че няма никаква представа как да открие фамозната „Мата Хари“ и заради това, забележете – прокуратурата спира наказателното производство по скандалните снимки и скандалното видео.
Че за какво ни е въобще тогава прокуратура, която никога няма никаква представа за абсолютно нищо, уличаващо властта?

А, да, на властта й е нужна такава Прокуратура. За работата на прокуратурата само властта може да каже: „Конграчулейшънс!“

Две са думите, които ми хрумват след тези уникални съобщения на прокуратурата. Думите са саморазобличаване и затвърждаване.

Саморазобличаване на прокуратурата като слуга на изпълнителната власт и затвърждаване на легитимността на протестите от лятото, които искаха едновременно оставките и на министър-председателя, и на главния прокурор. Видимо протестиращите съвсем правилно са гледали на Бойко Борисов и Иван Гешев като едно цяло, като един отбор в една превзета, мафиотизирана държава. И колкото и двамата да обичат да се правят на луди, както стана ясно от единия запис, истината е една и тя не може да бъде скрита.

Това, което направи прокуратурата вчера, е абсолютното доказателство, че протестите лятото са били прави и абсолютното доказателство, че тези хора трябва веднага да се махнат от нашия живот!

Всъщност още през лятото един холандски карикатурист обрисува зависимостите между Изпълнителната и Съдебната власт в България, зависимости, които днес косвено се потвърждават от замитането на скандалните записи и снимки. Тази карикатура казва всичко:

"Прокуратурата връчи коледна индулгенция на премиера"

Радослав Бимбалов, рекламист:

КАСКЕТ КОЛЕДА И ОСЕМТЕ ДЖУДЖЕТА

Специализираната прокуратура връчи коледна подаръчна индулгенция на премиера. Според официалното им изявление Борисов не е извършил нищо от нещата, които чухме в онзи запис. Не е разпореждал проверки на държавни контролни органи за саморазправа с частен бизнес. Не е упражнявал натиск върху съдебни производства, свързани с представители на местната власт и евродепутати.

- Advertisement -

В същото време няма и капка информация за това какви са резултатите от поръчаната преди брутално много време експертиза. В началото прокуратурата категорично заяви, че няма да разследва съдържанието на записите, докато не установи тяхната автентичност. Щом вече са разследвали съдържанието и това действие е приключено – има един единствен логичен извод:

Експертизата относно автентичността на тези записи е готова. Прокуратурата е длъжна да оповести този доклад. Ако не го направи – това означава, че го укрива. Ако го направи и експертизата доказва, че гласът на онези записи НЕ Е на Ненчо Балабанов – значи имаме реално нова ситуация.

Да приемем за миг, че вярваме на прокуратурата. Да затворим нос и да преглътнем лъжата, че премиерът не е извършил нищо от това, с което се хвалеше в записа. Ок. Тогава той е отправял ЗАПЛАХИ към представители на бизнес, местна власт и европарламент. Заплаха за саморазправа, изречена от човек на неговата позиция, не е като псувня в бакалията.

Това си е престъпление.

Освен това човекът, с който говореше по телефона, получи ясни указания от премиера как да участва в разпространението на заплахи с цел изнудване. Тоест доказаната автентичност на записите ще уличи премиера в създаване на организирана престъпна група.

И това си е престъпление.

Единственото, което не е престъпление, ще бъде новата титла на Цвета Караянчева, която премиерът публично оповести в този запис.

Толкова от мен. Почваме да чакаме прокуратурата. Нека броенето започне сега. Едно, две, три, четири, пет, шест, седем, осем джуджета, девет, десет…..

Полина Паунова, журналист в „Свободна Европа“:

Когато Коледа идва… с 200

Нали разбрахте – няма „категорични доказателства“, че пачките, кюлчетата, пистолетът и кремовете против гъбички, които видяхме на снимки от държавната спалня на премиера, отразяват „обективната действителност“. Така Софийската градска прокуратура обяви, че спира разследването за въпросните фотоси. И посочи още една причина: „неразкриване на извършителя на престъплението“.

Демек: спете спокойно, деца. Премиерът е невинен. Няма „категорични доказателства“, че в нощното си шкафче Борисов пъха кюлчета и пачки, или че има гъбички. Макар да съм искрено тревожна за микозата… Но оставете тая работа – министър-председателят COVID пребори, кожни проблеми ли ще му се опрат (ако ги има, де, щото не знаем нищо за „обективната действителност“).

Обаче от СГП отбелязват, че за няколко секунди във видеото (онова, дето също излезе от спалнята на премиера в Бояна) се вижда отражението на автора на клипа. Това е „жена в черна рокля без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса, но поради лошото качество, както и поради това, че се касае за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли“. Самоличността на жената не е установена.

Ама не е установена от прокуратурата. Борисов си я знае коя е.

Тука една скоба: помните ли, дето министър-председателят викаше за изтеклите аудио записи, че са „дийп фейк“ – после даде назад, де? И забрави за „дийп фейка“ и взе да обяснява, че така си говори. Може би това беше вид извинение за дамата от Кърджали, дето не била дори от там, но каквото такова – прокуратурата и това оправи: няма данни за престъпление.

Сега ше затворя скобата: та… премиерът можеше първо да обяснява, че телефонните разговори са дийп фейк, ама за видеото не каза такова нещо. Даже заяви, че знае коя е „прекрасната госпожа“. После даде и подробности – че помни кога е била у тях сама, как той давал интервю през това време (макар че в дните, в които са правени снимките Борисов интервю не е давал, или то е останало тайно). И я сравни Мата Хари. Ма-та Ха-ри.

Та, прокуратурата не е установила коя е „прекрасната госпожа“, нашата Мата Хари остана една мистика за обществото. Само премиерът си я знае коя е. Това поставя доста въпроси: на първо място за сигурността на въпросната госпожа, ама вече сме ги дискутирали, та няма да го правим пак.

Чудя се, обаче – така от любопитство и по съседски (нали живее в Дом 5 на Бояна) дали господин Гешев е питал Борисов коя е тая прекрасна госпожа. М?

Чудя се и дали един от наблюдаващите прокурори – Боряна Бецова е питала Борисов за името на госпожата, което той така уверено твърди, че знае. Впрочем, нали помните прокурор Бецова и провалите на прокуратурата в съда (в които тя е участваше) – делото „Бисеров“, прекратената проверка срещу Делян Пеевски. (Съжалявам, че само с лидера на ГЕРБ сега и преди с ДПС-функционери давам пример. Не те не са едно цяло. Просто фактите изискват да бъдат напомняни).

Обаче оставете и това. Важното е, че Коледа идва…. с 200, както казва за една друга ситуация глас, дето приличал на Борисовия. А! Нали помните, че същият тоя глас, дето с 200… преразказваше и какво му е казал някой си Гешев: „Аз обичам да се правим на луд, ама вие се правите много успешно“.

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече