Равносметката за 2020-та: Стремежът на обществото към нормалност заслужава признание

0

- Advertisement -

Отиващата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Четете равносметката за 2020 г. в дните до новата година, а очакванията за 2021 г. – след 1 януари. Днес ви предлагаме отговорите на Геновева Петрова, управител на „Алфа Рисърч“, за отиващата си 2020.

Сбъдна ли се някое от очакванията Ви за 2020 г.? В какво се излъгахте?

– Годината поднесе неочаквани за целия свят събития, които несъмнено повлияха върху множество аспекти от живота ни. Въпреки това обаче политическият живот в страната ни се разви в логиката на предварителните прогнози, които накратко бяха за: противопоставяне между основните политически играчи; опит за оздравяване на ГЕРБ чрез персонални промени; дефицит на приемливи за обществото решения от страна на БСП; и не на последно място продължаване на сблъсъка между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Извън прогнозираните очаквания останаха може би предизвикателствата пред политическото лидерство, както в страната, така и в международен план, което откроява този дефицит като съществен проблем.
Всичко, което трябва да знаете за:Годината 2021 (138)

Ако пандемията от коронавирус беше невъзможна за прогнозиране, така ли беше с политическата криза?

– Предпоставки за политическа криза в България има от години – доверието в основни държавни институции е устойчиво ниско, политическите партии трудно консолидират обществено одобрение, дейността на публичните системи (образование, здравеопазване, сигурност, правосъдие) е съпроводена с много проблеми.

Както показва опитът от тези последни години, само по себе си спонтанното обществено недоволство, макар и ясно декларирано, не успяваше самостоятелно да генерира политическа криза. Политическият сблъсък между представителите на две институции обаче е в състояние да даде по-силен тласък на такова недоволство, а кога съответните фигури ще решат да направят това е въпрос, който надхвърля възможностите на анализа.

Имаха ли смисъл протестите и постигнаха ли нещо?

– Да, протестите безспорно имаха смисъл. Постигнаха много, макар конкретната им цел (оставка на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори) да не е сред тези постижения. Те обаче предизвикаха поредица промени в управлението, поставиха го в ситуация да преосмисли не едно и две свои решения, пренастроиха фокуса, през който ЕС гледа на България. И най-вече накараха всички, които искат да се борят за гласовете на избирателите през 2021 г., да си дадат сметка за обществените очаквания за промяна в начина на управление.

Как оценявате поведението на президента през изминалата година?

– В поведението на президента Радев също имаше очакван и неочакван аспект. Очаквано, той продължи да се ангажира по-често с текущи политически въпроси, отколкото със стратегически за страната приоритети. Неочаквано, направи това доста по-активно, което даде опора на протеста, но е без принос за разрешаване на политическата криза.

Какво Ви изненада през 2020 (в политическата среда)?

- Advertisement -

– Стремежът на обществото към нормалност – политическа, икономическа, социална. Въпреки всички глобални и локални предизвикателства, въпреки всички спонтанни или провокирани разделения, доминиращата част от българското общество положи съществени усилия за удържането ѝ.

А какво не Ви изненада?

– Опитът за формиране на политически фронтове между формации с коренно противоположни ценностни и идеологически приоритети. В ситуация на реално управление подобни съюзи по правило работят трудно, а резултатите често са противоречиви.

Коя е думата на 2020 според Вас?

– Ще повторя стремежа към нормалност. След изпитанията, на които бяха подложени хората в страната, това общо усилие заслужава признание.

Има ли позитивни ефекти от тази криза и какви са те?

– По дефиниция всяка криза е едновременно опасност, но и възможност. В този смисъл – да, позитивни ефекти има. Ако говорим за КОВИД-19 и неочакваното затваряне на света – това стимулира бързата трансформация в бизнеса и обществения живот по неподозиран и сравнително успешен начин. Възвърна доверието в науката, която за по-малко от година даде на света решение срещу вируса.

Ако говорим за политическата криза в страната – позитивните ефекти са в постиженията на протестите, които посочих по-горе.

Как оценявате състоянието на гражданското общество?

– През тази година гражданското общество в страната излъчваше повече енергия и голяма заслуга за това имат заявилите заинтересоваността си от политическия живот най-млади поколения. На тази енергия обаче ѝ липсва структурираност и така рискува да бъде оползотворена по нежелан за самото гражданско общество начин.

Автор: Геновева Петрова

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече