Избирай или ваксинирай, туй е въпросът!

0

- Advertisement -

Както вървят нещата, към въпросителните около пандемията от COVID-19 се прибавят и много питанки за предстоящите през тази година парламентарни избори. А по-късно – и президентски.

В случая политиката остро се преплете със здравеопазването и с предприетите мерки срещу заразата. Още в края на миналата година президентът Румен Радев заяви, че изборите ще бъдат на 28 март, когато е първата възможна дата по закон за провеждането им. Последва канонада срещу него, че не е бил прав да го казва. Още повече, че все още не е известно кога ще издаде необходимия по процедура указ. Във вторник на среща със здравните власти Радев отново не се ангажира с точна дата, като постави две условия – хем да се спазят демократичните правила, хем да бъде осигурено всичко необходимо за опазване на здравето и живота на хората.

Ето тук се получават на пръв поглед две взаимноизключващи се цели. Хем да има избори, но това да не пречи на процесите по имунизации, карантини и т. н. Премиерът Бойко Борисов веднага заподозря план за отлагане във времето на предстоящия вот, като определи поведението на държавния глава по следния начин: “28 март са изборите и няма какво да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите. Ако иска да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно, защото такъв човек в света няма”, бяха думите на Борисов.

Всъщност проблемът (изваден от политическото противоборство) опира до осигуряване конституционното право на всички граждани, които не изтърпяват наказание лишаване от свобода или са поставени под запрещение, да упражнят правото си на глас. Сред тях обаче има и такива които са под карантина и нямат право да напускат домовете си. Както и такива, които са настанени за лечение в болнични заведения.

- Advertisement -


Експерти отдавна препоръчваха да се осигури възможност и за гласуване по пощата. Но, за да стане това, са необходими промени в закони, а срокът за обявяване на изборите е съвсем близо. Дали ще могат депутатите да се мобилизират и да приемат необходимите поправки – едва ли.

Надяваме се, че до края на януари или най-късно в началото на февруари да има яснота по въпроса. Вече има идеи за мобилни урни за болните или за отмяна на карантината за 1-2 часа в деня на вота. Вероятно ще се родят и други. Ще поживеем, ще видим…

Автор: Пламен Енчев

Източник: в. „Труд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече