На дневен ред: Готови ли са властите за вот по време на пандемия?

0

- Advertisement -

Подготовката за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат по време на пандемия, изглежда хаотична. Въпреки уверенията на премиера Бойко Борисов и на здравния министър Костадин Ангелов, все така няма конкретен план как ще гласуват избирателите, които са поставени под карантина, а решаването на въпроса изисква промени в законите.


На този фон управляващите от ГЕРБ се опитват да прехвърлят общественото внимание към по-маловажния въпрос кога ще са изборите и дали президентът Румен Радев се опитва да отстъпи от първоначално заявената от него дата 28 март.


По информация на Mediapool управляващите все още не са започнали да подготвят изменения в законодателството, с които да гарантират възможността за гласуване на хората под карантина. Това се очаква да стане следващата седмица. Най-вероятно поправките няма да бъдат в Изборния кодекс, а в закона за извънредното положение.
Здравните власти отказват да кажат какви ще са противоепидемичните мерки в изборния ден. Не се знае дали изборният ден ще бъде удължен, дали ще има зелени коридори за възрастните или повече секции, за да няма струпване на хора, както и дали членовете на секционните комисии ще бъдат ваксинирани срещу коронавирус. Все важни части от организацията, за която се изисква време за добра подготовка.


Една (не)проведена среща


По-рано тази седмица държавният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че е имало среща между здравните власти, вицепремиера Томислав Дончев и Централната избирателна комисия (ЦИК). По думите му на нея били набелязани мерки, по които да се работи, ставало дума най-вече за взаимстване на опит от държави, които вече са провеждали избори в условията на пандемия. Здравните власти подготвяли указания с мерки при провеждането на изборите. Здравният министър обаче отказа по време на консултациите по темата, които организира президента Румен Радев, да каже какво включват тези указания.


Такава официална среща не е имало и комуникация между ЦИК и законодателната и изпълнителната власт липсва, каза пред Mediapool представител на комисията. Самата ЦИК все пак е започнала предварителна неофициална подготовката на вота, защото провеждането му ще е по-сложно от друг път. Причината за това е, че официално комисията започва подготовката за вота след издаването на президентския указ, какъвто все още няма. По закон държавният глава насрочва изборите не по-късно от 60 дни преди изборния ден.
Междувременно Общественият съвет към ЦИК призова комисия да започне организацията и да оповести това публично.

„Такава спешност е наложителна, не само защото съответните решения ще изискват време, човешки и материални ресурси за прилагането им. Време ще е нужно и за спечелване на доверието на политическите субекти и на избирателите, че правата им ще бъдат гарантирани, а участието в процеса – в разумна степен безопасно, в това число и за членовете на секционните избирателни комисии (СИК)“, се посочва в становище на Обществения съвет.
Всъщност представителите на съвета бяха първите, които представиха редица конкретни предложения по време на срещата си с президента.

Снимка: БГНЕС


Проблемът с избирателите под карантина


В момента не е предвидена възможност избирателите под карантина да гласуват, а ако такава не бъде осигурена ще бъде нарушено конституционното им право на вот. Според действащите в момента закони те няма как да идат до избирателните секции, не могат да ползват и подвижна секция, защото тя е възможност само за хора с трайни увреждания.
От досегашните обяснения на управляващите се разбира, че обсъждат два варианта. Единият е на поставените под карантина да се позволи да излязат от домовете си в изборния ден и да идат да гласуват в специални секции. Другият е да се промени Изборният кодекс и да се позволи на карантинираните да ползват подвижни секции.
И двете предложения изискват не само нормативни промени, но и много по-стройна организация от тази, която е имало на предишни избори. Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ вече обяви, че депутатите имат готовност за спешни промени в Изборния кодекс.


По неофициална информация на Mediapool вероятно ще се върви към варианта с подвижни секции, като членовете на комисиите може да бъдат ваксинирани. Няма аргументи защо се налага тези промени да се правят набързо и в последния момент, след като само преди няколко месеца изборният закон беше отворен.за други поправки
Конкретни предложения – не от властите, а от обществения съвет към ЦИК

- Advertisement -


За разлика от здравния министър, детайлни и конкретни предложения дадоха представителите на Обществения съвет към ЦИК по време на срещата си с президента Румен Радев. Съветът е консултатитвен орган, чиито членове са представители на българските неправителствени организации, които са участвали с наблюдатели в избори.


Те предложиха регистрациите на партии, застъпници, наблюдатели за изборите да става онлайн, за да няма ненужно струпване на хора. Друга тяхна идея в помещенията за гласуване да има камери, които да бъдат включени при подготовката на изборния ден и след края му и да излъчват в реално време. Според тях така наблюдателите, които имат право да следят процеса по броене на бюлетините, ще могат да го правят, но без да има струпване в самите помещения. По думите им това би струвало 600 хил. лева.


Общественият съвет също предлага карантинираните да гласуват с подвижни урни, които обаче да са различни от секциите, предвидени за хората с трайни увреждания.


Ива Лазарова от „Института за развитие на публичната среда“ обясни, че организацията ѝ е направила симулация, според която ще са необходими около 1800 мобилни секции в най-лошият вариант. Това дава възможност 70 хил. души, които са заявили подаване на глас, да гласуват с подвижна секция, заедно с предвидено време за дезинфекция и придвижване на екипите.


Друга идея, която беше представена пред президента, е вместо дезинфекция след всеки избирател, хората да влизат в сградите с раздадени ръкавици и маски. От обществения съвет са потърсили оферта от доставчик от Китай и при 30% избирателна активност разходът излизал 100 хил. лева.


От Обществения съвет отхвърлиха идеята за въвеждане на гласуване по пощата, защото има прекалено малко време до изборите, а това е фундаментална промяна, за която няма подготовка.

Със сигурност изборите трябва да се проведат до края на май, а липсата на избрана конкретна организация с всеки изминал ден води до огромен риск избиратели да останат без адекватна възможност за упражняване на правото си на глас.
По-късно сдружението на общините изрази готовността на кметовете да изпълнят задълженията си за провеждането на избори на 28 март.


„Вече сме започнали оглед и на самите секции, където ще бъдат избирателните, на помещенията – дали те се нуждаят от ремонт и т.н. (…) Ние имаме пълна готовност в момента, след като Вие, във Вашите правомощия са да обявите датата на изборите за парламент, ние да започнем реалната подготовка, но вече имаме и подготвителен процес, който сме започнали“, каза кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общите.
Според кметовете обаче има и логистични проблеми, които трябва да се решат – например, как ще се предават протоколите на секционните комисии без да се получи струпване на хора. Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи да се организират т.нар. „зелени коридори“ за възрастните. Друга идея беше да се удължи изборният ден. 

Автор: Симона Костадинова

Източник: Mediapool.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече