Заяви ли вече ДПС, че ще иска да е официален коалиционен партньор на управляващата формация?

0

- Advertisement -

Отишлата си година вече беше оценена от списание „Тайм“ като най-ужасната досега за съвременните хора. Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди политическата криза? Публикувахме равносметката на Евгений Дайнов за 2020 г. преди новата година.

Днес ви предлагаме прогнозата му.

Какви са надеждите Ви и какви опасенията за 2021 г.?

  • Надявам се пандемията да отшуми и хората да се върнат в обичайното си състояние на групово живеещи (и общуващи) същества; не сме пригодени да общуваме и живеем през екраните на лаптопите.

Опасявам се от ефекта върху българската политика на истерията по повод „македонския въпрос“. Вече (почти) няма будали, които да гласуват за Борисов, за да ни пази от комунистите. Опасявам се от появата на будали, които да гласуват за него, защото натри носа на македонците.


Как се правят прогнози след година като 2020?

  • По-скромно. Природата ни напомни, че във всеки момент може да се намеси в нашите дела и да обърка всичките ни планове, включително предвижданията за едно бъдеще, екстраполиращи онова, което знаем за сегашния момент.

Предстоят парламентарни избори през март. Каква е прогнозата Ви?

  • Крайно шарен парламент с наглед невъзможни за съставяне мнозинства. Ако, разбира се, ГЕРБ и техните съюзници не измислят начин за мащабно фалшифициране на резултатите. Че са способни на такова нещо – сигнали за това сме виждали в миналото. Пример е „Костинбродската афера“, при която незнайно защо за почти милион бюлетини, отпечатани от ГЕРБ и разпределени по области, в крайна сметка виновни излезнаха „комунистите“.

Дясното ще направи ли пробив на предстоящите парламентарни избори?

  • Очаквам „Демократична България“ да е в парламента с до двадесетина представители. Ако изборите бяха през лятото, щяхме да говорим поне за 30 и повече депутати. Може би това е една от причините да нямаше оставка в летните месеци.

Слави Трифонов, Мая Манолова, „Отровното трио“ – нови политически играчи загряват на тъчлинията. Ще влязат ли в мача?

  • „Отровното трио“ няма как да участват в изборите като някаква формация, вписана в бюлетината. Очаквам формациите на Трифонов и Манолова да успеят да влезнат в парламента, Трифонов с доста голяма група депутати. В последните месеци Трифонов успява да привлече разочарованите гласоподаватели на ГЕРБ (и „Атака“) от хинтерланда – селата и малките и средните градове.

- Advertisement -

Каква ще е ролята на ДПС след изборите?

  • ДПС вече заяви, че ще иска да е официален коалиционен партньор на управляващата формация. Очевидно ДПС е събрало вече максимума от задкулисната власт и иска да събира предкулисна такава. Най-малкото като част от управляваща коалиция по-лесно ще може да стигне до „зелените“ пари на ЕС.

Каква ще е политическата съдба на Бойко Борисов?

  • Все същата: „изгнил“ политик (терминът е на Методи Лалов) с угаснал поглед, в отпуснато, лишено от воля тяло. Дори да стане чудо (а покрай македонския въпрос всякакви чудеса са възможни) и да бъде отново премиер, това му сегашно състояние няма да се промени. А ако не бъде премиер, ще остане (като Тръмп) значима политическа фигура за известно време, но без всякакви перспективи.

Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

  • България ще плаща все по-висока цена за безразсъдното си поведение по повод Северна Македония. Международният натиск върху България ще се засилва, което ще се отразява на вътрешнополитическата ситуация по непредсказуем (отсега) начин.

След пандемията очаквате ли животът да потече по старому? Какво ще е различното?

  • Тъй като хората са животни, живеещи в общности и общуващи си вътре в тях, те ще възстановят обичайното си общностно живеене. Ще има, разбира се, разлики с периода преди Ковид: все повече хора ще се махат от градовете, за да живерят в села и да работят дистанционно; все повече професионални занимания ще преминават в интернет среда; все повече хора ще разбират връзката ни с природната среда и ще „позеленяват“ откъм идеи и практики.

Десните популисти в Европа на този фон доста бързо ще отшумяват, тъй като няма да се вписват. Покрай македонската истерия нашите десни популисти може и да поостанат още малко.

Помъдря ли човечеството след тази гигантска криза според Вас?

  • Очевидно е, че помъдря, както прави след всяка своя екзистенциална криза. Въпросът, както винаги, е: Помъдря, но за колко време?

Автор: Евгений Дайнов

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече