Гласът на конспирацията: Радев помага на ГЕРБ за парламентарните избори – дали?

0

- Advertisement -

4 април, 2021 година – тогава трябва да бъдат проведени парламентарните избори в България. Датата беше официално обявена в нарочно обръщение от президента Румен Радев. И веднага се почна с коментарите – защо точно тази дата и кой печели от нея?

Да започнем с очевидното – на 4 април е Великден за католическия свят. С други думи, кажи-речи половин и повече планета. Освен това, 100% още пандемията от COVID-19 ще определя обществения живот.

Веднага припомням изказването на председателя на ЦИК Александър Андреев в сутрешния блок на БНТ от 12 януари, 2021 година. В него той предупреди, че е възможно заради пандемията в дадени държави българите да не могат да гласуват – зависи какви са правилата за поведение, налагани от съответната държава.

Можем да си представим какви биха били мерките по Великден в ситуация на пандемия – ако някой няма достатъчно въображение, нека се сети какво беше по Великден в България миналата година.

Та при това положение, как точно някой ще се грижи за адекватно провеждане на изборите на чужда държава? Кой обаче губи при вот от чужбина, който ще е сериозно затруднен? Ако погледнем статистиката от последните парламентарни избори, ГЕРБ са спечелили най-много гласове от чужбина. Тогава обаче „Демократична България“ още не съществуваше, Реформаторският блок беше разцепен и насъбрал огромни негативи.

- Advertisement -

Така че сега блокирането на вота зад граница със сигурност няма да е по вкуса точно на „Демократична България“ – достатъчно е да видим през 2017 година „Зелените“ колко много гласове взеха от чужбина в коалиция с ДЕОС, а сега „Демократична България“ е коалиция от далеч по-разпознаваеми партии. Турция е друг вилает – там Великден не се празнува.

Радев наистина следва да обясни защо избра точно 4 април, тъй като почва да става подозрително. Защото не бива да забравяме – той каза: „Мутри, вън“, но кога го каза? Когато трябваше да бъде утвърден Иван Гешев за главен прокурор, Румен Радев не извървя докрай пътя и не прати въпроса на Конституционния съд, а след първото вето прие повторния избор на Висшия съдебен съвет (ВСС) без повече да търси варианти съгласно правомощията си. В политиката винаги интересите са на първо място – не чувствата. А за интересите се съди по действията.

Андрей Райчев много правилно отбеляза, че за самия Радев по-късна дата щеше да е в интерес – защото при сегментиран следващ парламент напълно възможно е да не бъде направено правителство и през есента президентските избори да ги организира служебен кабинет, назначен от сегашния президент.

Вместо това Радев прави друго – според Райчев, за да покажел, че е „мъжко момче“, но и със символичен реверанс към протестите – една седмица по-късно от това, което управляващите припознаха като дата. Този имидж бил стратегически дългосрочен, смята Райчев. А според мен е твърде сложен и изобщо няма да повлияе на избирателите през есента. Тогава остава въпросът – какъв е интересът да се гласува на католическия Великден?

Автор: Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече