Българската дипломация изпадна в ступор: Замете под килима безпрецедентните размирици в САЩ

0

- Advertisement -

Знаете ли какво става в Съединените щати? Нищо особено. Ако разчитате на официална информация от България, няма да забележите, че нашият най-могъщ съюзник преминава през тежка политическа криза, която подкопава евроатлантическите ни ценности.

На сайта на Външно министерство стои „предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (САЩ), освен при крайна необходимост.“ Каква е причината не личи, но тъй като съобщението е от 30 декември 2020 г., косвено се разбира, че е заради пандемията от коронавируса.

По-нова информация се появи на сайта на българското посолство във Вашингтон, което ни уведомява: „Уважаеми сънародници, На територията на гр. Вашингтон днес, 6 януари, бе обявен вечерен час, който започва в 18:00 ч. и ще продължи до 6:00 ч. на 7 януари. Забранява се всяко излизане навън, включително за разходка, каране на велосипед, тичане и шофиране, освен на лица, конкретно определени от кмета на града. От ограниченията са освободени само т.нар. essential workers и журналисти, притежаващи надлежна акредитация„. Ако се питате защо, отговорът би трябвало да е: „Те така!“.

Няма българска институция, от която да разберем, че Америка е разтърсена от щурм на нейния парламент, провокиран от президента Доналд Тръмп. Цитаделата на законността в „най-старата съвременна демокрация в света“ (както обичат да се определят Съединените щати) бе превзета от тълпа, заради която депутатите и сенаторите се изпокриха по тайни кюшета. Буквално за часове Америка загуби моралното си лидерство на свободния свят или поне претенцията си да бъде стожер на демокрацията. Много държави реагираха веднага, защото се почувстваха засегнати от посегателството върху принципи, които са споделяли със САЩ.

Но България не бе сред тях

Едно плахо чуруликане под формата на туит в социалната мрежа „Туитър“ показа, че нещо е стигнало до ушите на външната министърка Екатерина Захариева. На 6 януари тя написа: „Осъждаме атаките срещу сградите на Конгреса в САЩ. Насилието никога не е решение. Общественият ред трябва да бъде възстановен, така че да имаме мирно предаване на властта в САЩ“. Кой на кого ще предава властта – по този въпрос българското правителство мълчи.

След президентските избори в САЩ на 3 ноември 2020 г. България потъна в медитация на кого да се кланя във Вашингтон. Съобщенията ясно показваха, че победител е кандидатът на демократите Джо Байдън, но действащият президент Доналд Тръмп оспорваше. Държавни и правителствени ръководители на други страни, включително почти всички от ЕС, започнаха да поздравяват победителя, но от София не излиташе звук. Трябваше да минат 4 дни, за да се осмели премиерът Бойко Борисов да напише на страницата си във Фейсбук на 7 ноември: „Поздравявам Joe Biden и Kamala Harris! Бих искал да потвърдя решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество.

- Advertisement -

За какво ги поздравява, не стана ясно – може би заради 103-годишнината от Октомврийската революция, която се падаше на тази дата. След още два дни българските граждани разбраха причината от туит на президента Румен Радев: „Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис за успеха на тяхната кампания на президентските избори в САЩ през 2020 г. Убеден съм, че отношенията между Република България и Съединените американски щати ще продължат да се развиват и укрепват“.

Българската дипломация изпадна в ступор

като зайче, втренчено в очите на гърмяща змия. Вижда, разбира, но не може ни да помръдне, ни да издаде звук. На 8 януари й се притече на помощ американската посланичка Херо Мустафа. Тя написа откровено на сайта на посолството: „Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати. Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашият демократичен процес.  Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия. Демокрацията надделя. Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство.  Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават.

Това означаваше: Не се плашете, няма да ви ухапем, ако отроните дума, че и вие цените и защитавате демокрацията – стига да вярвате в нея и да имате куража независимо от обстоятелствата. А обстоятелствата бяха такива, че от подобно изявление можеше да пострада първо посланичката, защото е лично акредитирана от Доналд Тръмп и той може да я отзове, какъвто е лют в момента.

Но откъде кураж за някакви принципи?

Може ли премиерът Бойко Борисов да каже някому по света, че изпълнителната власт не бива да се намесва в работата на законодателната, както фактически постъпи Тръмп с опита си да блокира процедурата в Капитолия за провъзгласяване на победителя в президентските избори? Всеки ще му отвърне: Виж първо себе си и си спомни как даваш указания на депутатите и как наричаш председателката на парламента! Може ли той да говори за върховенство на закона, след като заради него България продължава да е под няколко процедури за наблюдение във всички европейски организации, където членува? Щом стане дума за такива неща, ако ще Америка да се срине, българската дипломация ще бъде на скришно под килима. Ученикът Борисов си е научил урока от учителя Живков, че трябва да се сниши, докато отмине бурята.

Колкото и да се крие обаче, все някаква следа остава. Не е изключено на една стена в Банкя вече да се е появило бяло петно от свалена снимка. Същата, заради която държавата преживя толкова трепети и харчове да му уреди едно историческо ръкостискане с Доналд Тръмп пред камината в Белия дом. Язък!

Автор: СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече