Защо Борисов дискретно дари Вучич с картина, увековечила ги с „Балкански поток“?!

0

- Advertisement -

Въображението на читателя често се оказва бедно, за да разтълкува посланията на управляващите, партиите, държавните институции, частни сдружения или пиари

Премиерът Бойко Борисов тихомълком прати картина на сръбския президент Александър Вучич, на която двамата са изобразени на строежа на газопровода от Русия през Турция, България и Сърбия. „Турски поток“, прекръстен от българския премиер на „Балкански“, беше открит с фанфари от западната ни съседка на 1 януари, но Борисов не отиде на тържествата и изобщо избягва да говори за случката.

Любопитната картина в стил соцреализъм обаче беше публикувана в днешния брой на сръбския всекидневник „Новости“, съобщи агенция „Фокус“. В информацията се казва, че премиерът Бойко Борисов е връчил на посетилия София сръбски външен министър Никола Селакович дар за Вучич – платно, запечатало сцена от откриването на работата по строежа на газопровода.

Селакович беше в София вчера, но правителството не спомена, че му е връчило подарък. Прессъобщението съдържаше само протоколни снимки и нито дума за произведението на живописта.

Днес, след като новината се разпространи светкавично в социалните мрежи и предизвика иронични коментари, правителствената пресслужба се принуди да отговори. От съобщението се разбра, че авторът на картината е Симеон Кръстев и че има и други картини от строежа. Според каталога с авторите на галерия „Виктория“ Кръстев е роден през 1943 г. и е завършил живопис и графичен дизайн в художествената академия в Лодз, Полша. Приликата на образите в картината му с реалните прототипи се е получила добре.

Оригиналът
Оригиналът

Ето какво гласи обяснението на правителството за създаването на монументалната творба:

- Advertisement -

„По инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на проекта за разширението на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската граница до българо-сръбската граница, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей.
Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“.
Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“.

В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.“

Авторите на колажи обаче запълниха този пропуск. Социалните мрежи се напълниха с кибер карикатури на платното, величаещо премиера.

"Банкси поток"
„Банкси поток“
"Всички ше омрем, но изкуството остава..."
„Всички ше омрем, но изкуството остава…“
Предозиране: Борисов дискретно дари Вучич с картина, увековечила ги с "Балкански поток"

Източник: „Дневник“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече