Ваксинацията: защо България е последна в ЕС?

0

- Advertisement -

Изостава ли България с ваксинациите? Най-добрият отговор на този въпрос се крие в данните от съседните страни. И Сърбия, и Гърция, и Румъния явно се справят по-добре. Защо?

Похвално е упорството, с което управляващите в България и лицата, оторизирани да управляват пандемията от Ковид-19, повтарят как ваксинацията върви по план. Единственият проблем бил, че има забавяне на доставките – препятствие, което стои и пред останалите държави, не само пред България.

Защо България е толкова бавна?

Всъщност, властта не лъже. Ваксинацията наистина върви по план – по техния Национален план, в който няма поставени срокове. Преди броени дни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни липсата на ваксини с аргумента, че доставките били неравномерни. Странно как тогава останалите държави изпълняват целите си съобразно сроковете в плана си, само България не успява. Към 24 януари данните показват, че за последното денонощие са били ваксинирани 18 души, с което общият брой на имунизираните е стигнал 26 119. От тях 4610 са получили по две дози.

Добре или зле се справят отговорниците за пандемията в България? Най-добрият отговор са данните за хода на ваксинацията в останалите европейски държави – и то не от Старата Европа, а от тези, които са най-близо до нас, съседите ни на Балканите. Така преценката доколко ефективна е българската организация се взема на база видими резултати.

Ваксинацията срещу Ковид-19 започна на 27 декември 2020 – както в България, така и в много европейски държави, в т.ч. и балканските. В Хърватия, чието население е около 4,08 милиона души, ваксинираните вече надхвърлят 50 000, като една десета от тях живеят в районите, които бяха разтърсени от силното земетресение в края на декември.

Когато на 8 януари Гърция обяви, че планира да увеличи броя на ваксинираните за ден от 5000 на 8000, в страната вече бяха имунизирани 35 000 души. Населението на Гърция е малко по-голямо от това на България – около 11 милиона души.

Само за един ден – на 5 януари, в Румъния  бяха ваксинирани 11 912 човека. Румънските власти планират да ваксинират по 20 000 души на ден – като в първата фаза ваксинират медиците, но и работещите в социални домове, какъвто е и планът на България. Целта на Румъния е да приключи с този етап до края на януари. Впрочем, дори и в Литва, където населението е не повече от 2,8 милиона, ваксинираните към момента 66 144 са над два пъти повече от имунизираните в България.

За оптимизма и целите

- Advertisement -

Целта на Гърция е до края на януари да са имунизирани 85 000 души, а до края на март – 2 милиона. В България целите не са така оптимистични. Няма да сгрешим, ако кажем, че цели в действителност няма. Дори за крайния срок на процеса има разминавания в… оптимизма. На 22 януари здравният министър съобщи на депутатите, че до края на годината ще бъдат ваксинирани 2 милиона българи. Два дни по-късно, по БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви, че „оптимистичният вариант е да имаме около 1.5 – 2 милиона ваксинирани до края на август“. 

Миналата седмица проф. Костадин Ангелов обеща „скоро“ да стане ясно къде и в кои кабинети ще се извършва имунизацията. За сравнение: в съседна Румъния вече знаят, че вторият етап на ваксинацията ще се осъществи в 930 центъра, като ще останат отворени и някои от онези 376, работещи в първа фаза. 

Недостиг на ваксини има в много страни от ЕС. Но въпреки това другите се справят по-добре.

Проблемът с неритмичните доставки на ваксините не засяга само България. Но неспособността за координирани действия, ясно разпределение на труд и отговорности и липсата на ефективен мениджмънт изглежда, че са български синдром. 

„Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. Разбира се, в това число и руска, и китайска“, съобщи проф. Кантарджиев. Досега това е направила само Унгария, която единствена в ЕС одобри руската ваксина „Спутник V“, а предстои да разреши и китайската на Sinopharm. Сега разбираме, че България може да се окаже втората след Унгария. Но ако наистина българските власти смятат да го направят, какво пречи да се реализира и сега? Има становище на Европейската комисия, че отделните страни в ЕС могат да внасят и други ваксини, но нямат право да ги разпространяват извън границите си, ако не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. В условията на пандемия да не се окажат и ваксините геополитика, като газа и петрола?

Едва 353 ваксинирани на 100 000

На срещата на Европейския съвет миналия петък, провела се онлайн, премиерът Бойко Борисов уверил, че в България ваксинацията върви по „най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза“. Но статистиката може да разобличи всеки, бил той и Борисов. Ежедневно актуализираната база данни на Еuronews показва как върви ваксинацията в Европа. Със своите 353 ваксинирани на 100 000 население нали се сещате коя държава е на последно място в ЕС и дори след Сърбия…

Автор: Емилия Милчева

Източник: Дойче веле

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече