Политически предразсъдъци: Зависима ли е България от ЕС относно ваксинирането?

0

- Advertisement -

Някои хипотези за причините, поради които България не се опитва да купи руската ваксина против коронавирус

Защо България да не купи руската ваксина „Спутник V“? Правителството не казва. Но и никой не го пита. Затова можем само да предполагаме.

Защото е руска, а всичко руско е лошо. Т.е. поради политически предразсъдъци. Оказва се обаче, че „Спутник V“ има почти 92% ефикасност и най-ниския досега риск от странични ефекти. И това го пише не в някое от кремълските пропагандни средства, а в „Лансет“ – едно от най-авторитетните медицински списания в света.Руската коронавирусна ваксина „Спутник V“ има 91,6% ефикасност

ОК, но руснаците използват ресурсите си като „оръжие“ – дават, но вземат много в замяна и те държат в шах. Шестнайсет държави, сред които и две европейски, досега са се престрашили да регистрират руската ваксина. А британската „АстраЗенека“ сключи договор за сътрудничество със създателите на руската ваксина. Британците можеш във всичко да ги заподозреш, но не и в симпатии към Русия. Когато става дума за интересите им обаче, те оставят симпатиите и антипатиите на закачалката.

Снимка: iStock/Getty Images

Ама няма ли руснаците да ни одерат финансово както с газа?

Държавната им агенция ТАСС обяви, че една доза от „Спутник V“ ще струва под $10, а пълният курс – под $20. Т.е. по-скъпа е от тази на „АстраЗенека“, но е далече по-евтина от тези на „Пфайзер-Бионтех“ и на „Модерна“. Освен това, когато става дума за здраве, парите не са приоритет. Това наистина е въпрос на политика. В някои страни парите може да са по-важни от живота. Въпросът е искаме ли да бъдем такава страна и да живеем в нея.

Добре, ама „Спутникът“ да не съдържа някакъв „новичок“ и като ни я бият, да заиграем казачок и да побегнем от ЕС и НАТО? Унгарците вече купиха 2 милиона дози и нито от едната организация не са побегнали, нито от другата, нито чардаша са забравили. Освен това самата „АстраЗенека“ признава, че „Спутник“ усилва ефекта на нейната ваксина. Двете са от един и същ тип.

- Advertisement -

Така е, но Путин бие Навални. Съвършено вярно, но какво пречи това Русия да има добра ваксина? Не са я правили в Кремъл или на „Лубянка“, а в научен институт.

Може и да е така, но какво ще каже Брюксел?

Руската ваксина не е европейска. А къде е европейската? Досега светът познава като регистрирани две американски, две китайски и една руска ваксина срещу коронавирус? Има европейско участие в една от американските.

Да, но къде отива европейската солидарност? Къде отива наистина, като погледнем количествата, които пристигат досега от закупените с общи усилия от ЕС? До момента европейската солидарност е: другите болни – и ние болни, другите затворени – и ние затворени. И никой да не смее да оздравява самостоятелно. Освен Орбан, но той е черна овца. Има ги и в най-добрите семейства.

Да, ама я си представете, че „Спутник V“ го правят пияни руснаци и Господ знае какво турят вътре. Ами „Боинг 737 МАКС“ го правеха съвсем трезви американци, но два от тези самолети паднаха заради софтуерни дефекти и избиха към 300 души. И после светът приземи „Боинг 737 МАКС“ за повече от година.

Хубаво, ама можем ли сами да преценим, че руската ваксина е безопасна и да поемем отговорност за това? Не е ли по-сигурно европейският регулатор да реши вместо нас и той после да отговаря? Може, но ако те е бъз да отговаряш за себе си, защо си държава? И членка при това?

Автор: Веселин Желев

Източник: „Клуб Z“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече