Използва ли се Covid-19 за предизборна манипулация и как се спекулира с данните?

0

- Advertisement -

Очаква се нов пик на заболели от коронавирус след 3 седмици прогнозира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той съобщи, че има “събуждане” на вируса в София, в Кюстендил и в други градове и предупреди медиците да се подготвят за “това, което ни очаква”.

От 5 март партиите и коалициите влизат в предизборна кампания, която този път ще е коренно различна. Заради извънредната ситуация, свързана с коронавируса няма да има събрания, за митинги и концерти на открито все още не са съобщени условията за провеждане.

Има и сериозно затруднение партиите да излъчат свои представители в Секционните избирателни комисии (СИК), политическите щабове ще са изправени пред почти невъзможната мисия да изкарат повече свои поддръжници да гласуват заради пандемията. Предварителните сондажи сочат, че най-вероятно гласоподавателите ще са поне с 500 000 по-малко. “При обичайно гласуващи около 3,5-3,6 млн. българи, на предстоящите избори може да очакваме около 3 млн., а някои специалисти свеждат бройката до 2,5 млн. души”, заяви пред “Труд” проф. Михаил Константинов. По думите му в евентуална по-ниска избирателна активност няма нищо необичайно в условията на коронавирусната епидемия. Според данните на ЕСГРАОН на последните парламентарни избори през 2017 г. българите с право на глас са били 6 838 235.

Страхът от COVID-19 е основателен и ще спре мнозина да отидат до урните, въпреки, че в министерството на здравеопазването са подготвили много строен протокол от 10 страници за противоепидемичните мерки по време на вота. Ако погледнем данните от гласуването в съседна Румъния, там в условия на пандемия гласуваха 33 процента, а за сравнение тяхната избирателна активност преди беше 55-60 процента, т. е. почти два пъти по-малко избиратели”, каза още проф. Константинов.

“Ако погледнем графиките на заболелите и починалите, в момента България е на 53 позиция в световен мащаб. По-правилно е да говорим за втора, а не за трета вълна, защото през пролетта ние нямахме пик, който бе регистриран в други държави”, отбеляза проф. Константинов. И посочи, че реално увеличение на болни у нас е отчетено през октомври и ноември миналата година.

Новите щамове

Коктейл от мутации удря 20-годишните

Във Великобритания регистрираха първите случаи на заразени с опасния британски щам на коронавируса, който обаче включва и нова генетична модификация на южноафриканския щам. Новината буди сериозна тревога, тъй като евентуалната комбинация между два опасни щама не вещае нищо добро, съобщи “Дойче веле”.

И без “добавки” британският щам – В.1.1.7, е смятан за значително по-заразен – според експертите този вариант на коронавируса се предава с 30 до 70 процента по-бързо от познатите досега. А южноафриканският 501Y.V2 е по-опасен дори от британския, защото включва една допълнителна мутация, известна като Е484К. Същата тази мутация учените откриха и в двата нови бразилски щама.

- Advertisement -

Първите проучвания сочат, че тези мутации правят вируса особено заразен за млади хора под 20-годишна възраст. А мутацията Е484К отслабва силата на антителата, които човешкият организъм създава в резултат от ваксина или прекаран COVID-19. Това означава не само, че наличните ваксини няма да бъдат толкова ефикасни, колкото се очаква, но и че след прекаран COVID-19 оздравелите биха могли отново да се заразят с коронавируса. От Бразилия вече съобщават за отделни случаи на такава повторна зараза.

Александър Андреев, председател на ЦИК: Ще спазим здравния протокол

“Промените в закона за мерките и действията по време на извънредното положение все още не са обнародвани, но когато това стане, очакваме от министерството на здравеопазването протокол за противоепидемичните мерки в избирателните комисии. Всички предписания ще бъдат спазени стриктно, за да осигурим максимална защита на членовете на избирателните комисии, в т. ч. и подвижните избирателни секции”, заяви пред “Труд” председателят на ЦИК Александър Андреев. “Въз основа на предписанията в здравния протокол ще подадем методическите указания към Районните избирателни комисии”, каза още той.

До 7 февруари трябва да бъде прието и решението за възнагражденията на председателите и членовете на районните и секционните избирателни комисии. Очакванията са председател на СИК да получи около 180 лева за изборния ден, като в тази сума не влиза допълнителното възнаграждение за пренасянето и предаването но изборните книжа.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев: Тенденцията се обърна и имаме покачване на случаите 

България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на новите случаи на коронавирус през февруари, а 8 области, включително София-град, се върнаха в червената зона. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на НОЩ.

“Това, което ни кара да бъдем нащрек, е развитието в страната по области. След силното оцветяване в жълто на картата, на практика имаме осем области в червената зона. Тази с най-висока заболеваемост е Кюстендил, а най-ниска е Търговище”, посочи доц. Кунчев. “90 на 100 хиляди е заболеваeмостта към днешна дата. България е на 26 място в Европейския съюз и на шесто място на Балканите. По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз”, отбеляза още той.

“Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна, ако тя изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа”, посочи и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Постигнатите резултати до момента ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм, че сме направили всичко правилно до момента. Но не ни дават право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко”, каза още Ангелов.

Автор: Биляна Веселинова

Източник: в. „Труд“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече