КОШМАРЪТ: Ледена епоха грабва Европа

0

- Advertisement -

Климатолози от Гронингенския и Утрехтския университети в Нидерландия предвиждат, че Северно-Атлантическото течение, което се явява северно-източно продължение на Гълфстрийм, с голяма вероятност ще промени посоката си в близките сто години. А това може да доведе до катастрофални клиатични последствия в цяла Европа.

Известно е, че увеличението на валежите, както и топенето на ледници в Гренландия заради глобалното затопляне, увеличава количеството на сладка вода в горните слове в северната част на Атлантическия океан.

- Advertisement -

Нов модел показва, че през следващите 1000 години натрупването на сладка вода не може да разруши напълно Северно-Атлантическото течение, което носи топли води към бреговете на Северна Европа и омекотява климата.

Но временно нарушение на течението може да се случи през следващите 100 години с вероятност от 15%. Такава промяна може да предизвика значително застудяване в региона. При това при изработването на модела не е заложено количеството сладка вода от топенето на ледниците в Арктика, което може да влоши положението още повече и най-старият континент да бъде скован от небивали студове.

Превод от руски: Ина Димитрова специално за debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече