Пак скандална далавера: Новите сергии на „Славейков“ – по 47 бона!

0

- Advertisement -

Нов скандал пламна заради връщането на така чакания книжен пазар на пл. „Славейков”. Ябълката на раздора този път са седемте нови сергии, за които общинското дружество „Пазари – Запад“ в лицето на зам.-шефката на дружеството Галина Бежанска иска от Столичния общински съвет да похарчи общо 331 000 лв. с ДДС! Съвсем очаквано, предложението е внесено от съветници на ГЕРБ – Георги Георгиев и Николай Стойнев.

 Оправданието за бомбастичната цена от 47 000 лв с ДДС за сергия е, че те щели да са направо щандове-библиотеки! В тях щяло да имат осветление и отопление, а и да бъдат изработени от дълготрайни материали и качествена стомана, да се отварят и да се затварят, дори да се заключват. И уж да издържат на вандализъм. А през нощта щели да светят, та да се виждат заглавията на изложените книги. Сред аргументите влиза и прототип, който да се покаже на място предварително. Той също влиза в общата стойност, естествено.

Инвестицията щяла да се изплати за 2-3 години, пресметна герберът Николай Стойнев, а понеже  дружеството било регистрирано по ДДС, щяло да си възстанови данъка, поради което коректният разход бил 40 000 лв. без ДДС на щендер. А и това била максимална цена, която в бъдещата обществена поръчка можело да бъде намалена.

Последното звучи направо абсурдно, защото знайно е, че е практика търговете на СО да приключват на цена, максимално близка до предложената, а дори и по-висока, благодарене на допълнителни анекси.

В крайна сметка, с гласовете на коалицията ГЕРБ-СДС днес бюджетната комисия в СОС утвърди сумата да бъде похарчена, а „против” и „въздържал се” гласуваха представителите на БСП и „Демократична България“.

- Advertisement -

Петко Димитров от БСП се възмути за ненормалната цена на сергиите: „Една сглобяема къща от 50 кв.м. струва около 50 000 лв.!“

От „Спаси София” също скочиха и сравниха цената на щандовете с тази на луксозен автомобил:

„Възможно ли е един щанд от ламарина, стъкло, винкели и шперплат да струва над 47 000 лв. с ДДС – колкото нов автомобил над средния клас? Още повече, че ремонтът на „Графа“ предвиждаше поставянето на подобни щандове на цена от 2900 лв. – 16 пъти по-евтино от това, което ни предлагат сега от ГЕРБ.

Имаше възможност тези щандове да бъдат платени със средствата от ЕС, но заради некадърното управление на Фандъкова парите са изгубени и сега ни се сервира тази огромна кражба, която отново ще платим ние! Толкова ли е богата Столичната община, щом може да си позволи такава безобразно скъпа инвестиция? Няма ли градът без тротоари, улици, паркинги, междублокови пространства и канализация по-важни приоритети, в които да се инвестира?“,  риторично питат от „Спаси София“.

Снимка: Стоп кадър от презентацията на СО

Ина Димитрова, специално за Debat.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече