Владимир Дончев: Борисов управлява с ДПС и няма защо да го официализира

0

- Advertisement -

Убеден съм, че обществената енергия от протестите не е изгубена, смята бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев

Бившият депутат от НДСВ Владимир Дончев коментира обществено-политическите процеси в страната пред изданието „СЕГА“.

– Г-н Дончев, НДСВ не бе регистрирана от ЦИК за участие в изборите на 4 април. Какво се случи?

– От дълги години не съм вече член на НДСВ и не съм запознат в подробности защо не се регистрира за вота. Случайно разбрах за елиминирането на партията на финалната права на регистрацията. Партията не е покрила критериите, вероятно нещо не е наред със списъците им, което не ме учудва. Защото НДСВ отдавна не е тази партия, която беше в началото. Още повече, че лидерът й не е същият, смениха се много председатели. Не са покрили критериите, тъй като нямат нито субсидия, нито апарат или структури, които могат да съберат достатъчно подписи за регистрация. Не е чак такава драма. НДСВ си изигра своята роля.

– Казвате „НДСВ си е изиграла ролята“. На прага сме на поредните парламентарни избори и отново се появяват партии „месии“, които искат да ни „оправят“, предлагат бърза промяна и пр., подобно на жълтата партията.

– Ще ви коригирам малко. Съвсем различно е идването на царя и НДСВ на власт и онова, което в момента се конструира. В момента това са едни ниско качествени конструкти. Когато НДСВ дойде на власт, имаше сериозна надежда и голяма подкрепа в лицето на Симеон. Действително се постигнаха сериозни неща, които бяха свързани със свалянето на политическото напрежение в страната, намаляването на противопоставянето и глътка въздух от 4-5 г. за бизнеса. Това никой не може да го отрече. Сега Бойко Борисов купува 4 локомотива и вдига шум до небесата, а Николай Василев тихомълком купи 50, например. Не искам да влизам в ролята на адвокат на НДСВ, но все пак доста неща се свършиха.

В момента новите конструкти в лицето на „Отровното трио“ плюс Мая Манолова със сложното изборно наименование, както и партията на Слави Трифонов, са съвсем друг вид нещо. Наричам ги „неща“, защото те не са политически формирования и не е ясно дали ще се случат като такива.

– Какви са тогава?

– Политически конструкции, които са формирани от сили, които не излизат начело. Представляват нечии интереси в момента, но нямат реална социална база. Нямат и истинска политика и идеология. Порових се, за да видя. Те не са като крайните популисти на Марешки и Симеонов, където има чудовищен популизъм с обещания за какво ли не. За златен дъжд, даже, което си е жива измама. При Трифонов и при Триото, което всъщност стана дуо, тъй като Минеков напусна, но после Манолова го попълни, е съвсем различно положението. Липсва им ясна политика и при тях всичко е на базата на противопоставяне на сегашния режим, но при положение, че едната политическа конструкция събира подкрепа от разочарованите и хората, които бяха на протестите, а другата пък е с подкрепа от концерти и стадиони, не виждам как могат да имат сериозна подкрепа. Дори си учудвам как социолозите могат да ги помпат с толкова големи проценти.

Да сложиш формацията на Слави Трифонов пред ДПС, утвърдена, обиграна, икономически подплатена и политически опитна партия, си е чисто социологическо нахалство. Никакви пари не могат да го оправдаят.

При всяко превъртане на политическата въртележка се появяват такива конструкции. За мен е по-важно да разберем какви интереси се крият зад тях.

– Според вас защо не се роди нещо смислено от силната гражданска енергия на протестите?

- Advertisement -

– Смятаме, че вследствие на протестите трябва да се катурне веднага властта и да се установи ново управление след революцията. А след това всичко ще тръгне по мед и масло като в антиутопичен филм. Така не става. Натрупва се демократичен процес и протестите дадоха един великолепен обществен резултат – хиляди млади хора по някакъв начин усетиха за себе си, че могат да участват в изразяване на позиция накъде върви страната, ако не във взимането на решения. Те заявиха категорично, че начинът по който се управлява страната, не е добър. Прекалено много изискваме от хора, които нямат житейски и професионален опит. Едва ли не да се вземе властта и да започне да управлява съвсем нова формация. Някои от протестиращите ще отидат в либералната част, други в по-консервативната. Някои ще бъдат разочаровани, вероятно с основание. 

Но обществената енергия не е загубена. Акумулирана е и стои в латентна форма. Представяте ли си човек, който месеци наред е ходил на протести, отнемал е от собственото си време, ангажирал се е, писал е лозунги, вълнувал се е силно и изведнъж да се откаже. Напротив. Политически опит е, в който хората се позиционират, виждат своите посоки. Едни ще се разочароват и от „Отровното трио“, защото то заявяваше, че е за протести, но не за политическата власт. Оказа се, че не е истина. 

Торбата със змиите се тръска и този, който я държи, гледа да измъкне някоя, която да му свърши работа, винаги ще го има. Човек помъдрява в политиката.

– От тази торба със змиите, Борисов коя ще измъкне, за да му върши работа отново? Ако вярваме на социологическите проучвания, ГЕРБ пак ще е първа политическа сила.

– И той не знае коя ще измъкне. Не ме учудва, че Борисов отново е с превес пред левицата. Твърде дълго е на власт, наистина, и въпреки преяждането с нея, въпреки отвращението  на много от избирателите от неговия начин на управление, въпреки корупцията, чекмеджетата и безброй скандали, Борисов има много сериозна, стабилна и непоклатима избирателна база – чиновничеството. Има огромна армия от чиновници, която продължава да си я обгрижва, храни, да й пази привилегиите. Към тази социална база се включват и семействата им, които в крайна сметка са лоялни към този, който им дава хляба. Имаме обръчите от фирми, където се хранят много хора и където има влияние върху собствениците, върху персонала и т. н. Всичко се контролира с най-познатото средство – с парите. Затова Борисов има едно известно спокойствие, че пак ще постигне предишните резултати. 

А с кого ще управлява? Все още не знае. Най-добрият му партньор се очертава Красимир Каракачанов. Може би отделянето от Валери Симеонов и изхвърлянето преди това на Волен Сидеров беше крачка в тази посока. Да се избистри концепцията за патриотите, да бъде обсебена максимално от ВМРО и партията да се окаже един стабилен партньор  за бъдещото управление на ГЕРБ. Според мен Каракачанов ще направи всичко възможно да се закрепи на тези избори и да влезе в парламента.

– Смятате, че Борисов няма вече открито да се заиграе с ДПС?

– Защо политически да се заиграе 100 процента с ДПС, след като всичките механизми на задкулисно сътрудничество с движението вече са прокарани, корупционните схеми са подредени, имаме висящи обществени процедури, поръчки и пр., където много големи пари са разделени?! Схемата вече така е сработена, че не е необходимо да се слага венчален пръстен. Няма нужда. Нещата са много добре изработени и са в интерес на Борисов и на ДПС. Доган сглобява продължително време задкулисието и минава към реалната икономическа власт – с ТЕЦ-Варна и пр.

– От думите ви излиза, че изходът от изборите е предрешен и че пак ни чака управление на ГЕРБ?

– Резултатът от изборите е бил предрешен в Сталинова Русия. Защото там режимът съвсем ясно е разработил механизъм, по който нищо друго не може да се случи. Беше предрешен в България по времето на Тодор Живков. Докато в страна, която е член на ЕС, изборите не са безсмислени. Имат своя смисъл като градеж на социалната база, която може да промени обществото. Може да е тънка сега, но трупа опит. Това са хората, които живеят в България и работят тук, но не зависят от властта. В същото време те искат да участват във взимането на решенията за бъдещето на страната. Заради системата на „калинките“ и партийното подреждане тези хора са лишени от „социалния асансьор“ и трудно могат да направят разумна кариера тук. Въпреки това те са надеждата за промяната в България. 

Автор: ТАНЯ ПЕТКОВА

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече