Излишни напъни: ВСС не успя да пробута десет малки „гешевчета“ на Кьовеши

0

- Advertisement -

Обществото е сляпо за покварата, демагогията и тоталитаризма в съдебния съвет. И затова му се подиграват в лицето

Звучен еврошамар получи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда. Седем от десет излъчени от нея кандидати за европейски делегирани прокурори, не са одобрени от европейската прокуратура. Засега това е прецедент, тъй като европейският главен прокурор Лаура Кьовеши не е връщала кандидати на други държави. Европрокуратурата не иска да работи със следователи, съдии и с прокурори, които идват от ниско ниво. Това са формалните причини, за които говори службата на Кьовеши.

Дали обаче истинската причина не е начинът, по който кандидатите бяха избрани? Главният прокурор Иван Гешев сам ли посочи кои да са десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България, или членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ги избраха с конкурс? Логичен въпрос, който всеки, проследил гласуването на 13 февруари, вероятно си е задал. Отговорът изглежда повече от ясен. След като главният прокурор има власт над колегията, решението кои да бъдат хората на Кьовеши в България, е просто пореден въпрос, който тя разглежда и решава единодушно, както каже главният.

Позициите са ключови, защото това са хората, които ще разследват крупните далавери с евросредства в България. Ще се занимават тук на място с обществените поръчки и европрограмите тип „къщи за тъщи“. Те ще внасят обвинителните актове по тези казуси. Затова и залогът е твърде висок. На хартия тези магистрати имат голяма независимост. Законът казва, че техните постановления не могат служебно да бъдат отменяни и изменяни от горестоящ прокурор, както това се случва с редовите магистрати. Когато те изпълняват функциите си дори главният прокурор не осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността им, казва още НПК.

За всички обаче ни е ясно, че в системата на прокуратурата поле за особено мърдане няма. Защото сега си делегиран прокурор, но после си пак редови. А магистратската ти кариера е в ръцете на Висшия съдебен съвет, който функционира като печат за волята на главния прокурор.

Снимка: „СЕГА“

Без свян и задръжки прокурорската колегия ни демонстрира как се имитира демокрация. Прецизността, с която деветимата ѝ членове гласуваха за 31 кандидати за десетимата делегирани прокурори, е съмнителна. Особено след като по време на обсъжданията на кандидатите, всички членове на колегията се надпреварваха да обяснят, че огромна част от претендентите имат качества за поста. Накрая десетимата бяха избрани още на първия тур. За цвят, 11 събраха положителен вот, но един от тях имаше едва 5 гласа и отпадна от листата. Затова остана неприятното усещане, че макар и изборът да се излъчваше онлайн, решението не се взе в залата с микрофоните, а някъде по коридорите на ВСС. 

Преди да гласуват, всеки член на колегията изреди своите фаворити. Последен думата взе главният прокурор Иван Гешев, вероятно, за да си гарантира имунитет срещу критики, че е посочил на колегите си за кого за гласуват. На финала 7 от избраните, бяха сред десетимата, подкрепени от него – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Кандидатите, които спечелиха, макар и без Гешев официално да ги подкрепи, са Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. Засега е ясно, макар и процедурата официално да е още в ход, че единствените кандидати, минали през ситото, би трябвало да са Бойко Калфин, Светлана Шопова-Колева, и Мая Ковачева. Само те не са от районно ниво, следователи или съдии.

- Advertisement -

Показателно е, че имаше хора, които се отказаха дни преди изслушването във ВСС. Като се има предвид, че участието в такъв конкурс би трябвало да е добре обмислено решение, а след това кандидатите са отделили време да пишат мотивационни писма и да се подготвят, може да се спекулира, че са се отказали, защото им е станало ясно, че ще са просто сламените хора, които ще придадат легитимност на конкурса, нагласен така, че да бъдат избрани 10 малки гешевчета.

Сега се чака официалното становище на Кьовеши. Междувременно Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите й изпратиха хвалебствени с уверения как е направен честен и прозрачен избор и как предложените са най-добрите. Кампания, която напомня за прокурорските колективи, които се състезаваха да венцехлавят Гешев, когато ВСС го избираше за главен прокурор. Сега Прокурорската колегия на ВСС ще трябва да предложи следващите от списъка. А той доста се скъсява, ако се приложат критериите, посочени от европрокуратурата.

А обществото трябва да знае какво може да очаква. Формално за тези 10 европейски делегирани прокурори ще отговаря европейският главен прокурор. Реално това са си български прокурори – хора, излъчени от статуквото в България, които ще са отговорни само пред българските си уредници. Би било крайно наивно да се очаква някой от тях да се откъсне от това статукво и да започне да работи независимо, макар и де юре да има такава възможност. В крайна сметка след евромандата си той пак ще се върне в родната кочинка.

И докато чакаме развитието по европейска линия, управляващите също толкова чевръсто като прокурорската колегия, създадоха и специален прокурор, който ще работи единствено да разследва главния и неговите заместници. Този нескопосана законодателна измислица ни се пробутва като решение на проблема с недосегаемостта на главния прокурор. Посочен още през 2009 г. в решението по делото „Колеви срещу България“, заради което страната ни е под наблюдение от Съвета на Европа и до ден днешен.

И макар Съветът на Европа да откри куп проблеми в проекта на ГЕРБ, те си го прокараха, а след това и отхвърлиха ветото, наложено от президента. Сега държавният глава прави промените в Конституционния съд. Ако той образува дело, ВСС би трябвало да не открива процедура за избор на този синекурен пост. На всеки трезвомислещ му е ясно, че докато Висшият съдебен съвет се конструира по досегашния модел, който го поставя в политическа зависимост, а влиянието на главния прокурор в него е безпределно, този орган няма как да посочи човек, който обективно, безпристрастно и безстрашно да разследва началника на държавното обвинение. Но процедурата ще се излъчва онлайн, което трябва да ни убеди колко честен и прозрачен ще е изборът. Опашката от кандидати сигурно няма да е къса. Все пак говорим за правене на нищо с 5-годишен мандат и добра заплата.

През последните 15 години откакто бяха монтирани монитори за журналистите, ВСС провежда най-прозрачната политика в държавата. Тя е толкова прозрачна, че всеки, който я следи, може да предскаже кой ще бъде новият главен прокурор месеци преди той самият да си помисли да се кандидатира. Проблемът е, че покварата, демагогията и тоталитаризмът, които прозират през цялата тази прозрачност, не предизвикат никаква демократична съпротивителна реакция. Откакто получи възможност да види всичко това, обществото рязко ослепя. И затова му се подиграват в лицето.

Автор: ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече