„Вода гази, жаден ходи!“: Кой раздава присъди в българското плуване?

0

- Advertisement -

Събирането на доказателства тепърва започва, но уличените с допинг вече са оневинени, а „виновните“ – разпънати на кръст

Трима плувци от българския национален отбор дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол. Безспорен факт №1. По време на тренировъчни лагери състезателите от националния отбор получават хранителни добавки в пластмасова чашка без обозначителни белези. Безспорен факт №2.

Следователно ръководството на българската федерация по плувни спортове (БФПС) е виновно. Присъдата е произнесена, край на делото.

Така по извънредно съкратена процедура се разви публично разиграният през последната седмица „съдебен процес“ за най-шумния допинг скандал в съвременната история на българския спорт извън вдигането на тежести. В ролята на прокуратура влязоха редица бивши и настоящи елитни български плувци, а функциите на съдия изпълниха авторитетни медии с национален обхват и влияние.

Заподозрени, обвиняеми и осъдени без право на защита бяха трима: президентът на БФПС Георги Аврамчев, главният мениджър и селекционер на националите Кристиян Минковски и лекарят на националния отбор д-р Любомир Петров.

Паралелно с това

отговорността беше незабавно и безусловно снета от тримата уличени

в употреба на допинг: Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (18 г.).

„За себе си, дори и за другите две момчета, мога категорично да кажа, че нито един от нас не е употребявал забранени субстанции – декларира Баблаков, а думите му по един или друг начин бяха повторени от Николов и Панайотов. – Освен витамините от националния отбор, никой от нас не е взимал нищо друго. Всичко са ни давали от националния отбор.“

Което автоматично трябваше да означава, че анаболният стероид се е озовал в организмите им през прословутите пластмасови чашки, превърнали се в основно веществено доказателство на обвинението. Всъщност от ръководството на БФПС не крият, че от години прилагат спорната практика с раздаване на разопаковани медикаменти като част от възстановителния процес на състезателите. Но акцентираха, че досега никога не е имало уличен в употреба на допинг български национал по плуване. Което също е безспорен факт.

И все пак това беше възприето от масовата аудитория като единственият възможен сценарий, довел до положителните тестове на тримата национали. Именно в подкрепа на тази теза се изказаха бивши и настоящи звезди на българското плуване, някои от които си позволиха

директно да раздават присъди и да отправят ултиматуми,

без да съществуват доказателства в която и да е посока.

„По мое време практиката в националния отбор не се различаваше от това, което описват момчетата. Влизахме в стаята на доктора и ни чакаха чашки с хапчета, които трябваше да пием. Когато питахме какво има, той ни отговаряше, че и да ни каже, няма да разберем, защото не сме завършили медицина (…) Некадърните хора трябва да се махнат от българския спорт!“, заяви участничката на две олимпиади и национална рекордьорка в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова, плувала до 2013 г. за България и продължила кариерата си като състезателка на Турция.

Сходни „показания“ даде и националната рекордьорка на 100, 200 и 400 м св. стил Нина Рангелова, участвала на три олимпиади от 2008 до 2016 г.

„Тези момчета са посветили живота си на спорта, лишават се от безброй неща, за да прославят името на България, а тези, които би трябвало да им помогнат, ги бутат надолу. И винаги е било така! Затова и до ден-днешен, когато някой от по-младите плувци се допита до мен за съвет, винаги им казвам: „Колкото по-малко зависиш от федерацията, толкова по-добре за теб.“ Имало е и хора с добри сърца там, на IV етаж в Спортната палата, но повечето ги вълнува как да смъкнат пари от министерството и да лансират хора, близки до тях. Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата!“

- Advertisement -

Съвсем крайна позиция пък зае един от настоящите лидери на националния отбор Антъни Иванов. Рекордьорът на 200 м бътерфлай, с покрит норматив А за олимпийските игри в Токио, обяви, че повече

няма да тренира с тима, докато „виновните“ не бъдат отстранени,

и дори заплаши, че в бъдеще може да обмисли смяна на националността си.

„Няма да стъпя на лагер на националния, докато не се оттегли целият щаб. Не бих отишъл там, за да се подложа на риск и да хвана нещо, което не трябва. Докато няма промяна в треньорския щаб, няма да стъпя. Сигурно ще ме накажат, но по-добре наказание 4 месеца да не взимам заплата, отколкото да ме лишат от състезателни права за 4 г. Ако системата не се промени, мисля, че няма да съм единственият, който да потърси реализация в чужда държава“, заяви 21-годишният търновец, учещ и трениращ в САЩ.

Междувременно злодейският имидж на шефовете на БФПС бе подсилен с разпространен от bTV видео запис, направен със скрита камера по време на срещата между ръководството и тримата хванати с допинг състезатели и техните семейства.

„Ти мислиш ли, че ако ние сме давали – имам предвид допинг, нещо… ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш“, чува се да казва Аврамчев в офиса на БФПС. Самият той първоначално отрече да е изричал репликите, а после призна, че и гласът, и думите са негови. С уточнението, че изказването му е било символично и е целяло да убеди плувците, че никой във федерацията не им мисли злото.

Всичко това се случи във виртуалния свят на социалните мрежи, скритите камери и предубедените ТВ интервюта, репортажи и преки включвания в национален ефир.

А в реалността събирането на доказателства тепърва започва.

Отговорната институция в лицето на Националния антидопингов център е ангажирана със задачата да събере всички факти и данни и да ги предостави на компетентните органи.

По искане на БФПС идната седмица започва ново тестване на всички състезатели от националния отбор по плуване, както и изследване на раздаваните от медицинския екип хранителни добавки за възможно замърсяване. Процесът обаче е продължителен и не се очаква съществено развитие в близката половин година.

„Всички лаборатории имат свои срокове, в които анализират пробите – от 20 дни до месец. Срокът, който ние имаме, за да дадем отговор по даден случай, е 6 месеца. Това е най-дългият срок. В тези 6 месеца ние трябва да се справим със случая – коментира пред „Сега“ изп. директор на антидопинговия център д-р Виолета Заркова. – Когато се съберат всички факти и данни и дисциплинарната комисия се произнесе, това ще бъде финалното решение, но то не зависи от антидопинговия център. Нашата задача е да съберем и да предоставим цялата налична информация. Разбира се, след това всяка от страните може да обжалва.“

Каквото и да установи разследването, презумпцията за виновност вече бе приложена и посочените с пръст ръководители бяха превантивно разпънати на кръст. Шефът Аврамчев категорично отказа да подаде оставка, докато не излязат резултатите от проверката, но обеща, че всеки от ръководството ще понесе отговорност при доказана вина. Според него на потъващия кораб все още преобладават членовете на екипажа, които са на страната на капитана.

„Усещам подкрепа, да – отговори президентът на БФПС на въпрос на „Сега“. – Защото усещам подкрепата на клубовете и на другите състезатели. Защото нас все пак ни избират клубовете. Мен и управителния съвет. Аз досега не виждам някой президент на клуб или треньор да са скочили. Тези изявления на едни от елитните наши състезатели, аз това не си го обяснявам. Ако има нещо, защо сега? Защо не го казаха миналата седмица, миналия месец, миналата година? Защо тези хора мълчаха толкова време? Ако имат някакви доказателства за нещо, можеше да ги извадят отдавна, никой не ги е спирал. Аз наистина нямам обяснение защо точно сега се случва това…“

Тъжната истина е, че единствените реални потърпевши в ситуацията са три момчета със съсипани без време спортни кариери. Кой крив и кой прав ще покаже времето, но поредното допинг петно върху имиджа на българския спорт е незаличимо. А и журито вече се произнесе: Всичко е ясно, да влезе убитият!

Автор: ЯВОР ЕВТИМОВ

Източник: „СЕГА“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече