Светлина в тунела: Изнамериха нов лек срещу Ковид-19, май

0

- Advertisement -

Нова надежда в борбата с коварния коронавирус дават учените. Експериментално лекарство срещу Covid-19, което обещава да бъде вид „Тамифлу“ за пандемията, е имало положителни резултати в предварително проучване, каза един от разработчиците на лекарството от „Ridgeback Biotherapeutics“ и „Merck & Co“, цитиран от „The Wall Street Journal“.

Хапчето, което се разработва, значително e намалило инфекциозния вирусен товар при хора след петдневно лечение. Това показват резултатите от проучване, което е на среден етап.

Съобщението е направено от „Ridgeback“ на виртуална среща на учени по заразни болести в събота. В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако то се окаже със способност да лекува хора с Covid-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничения към момента арсенал от препарати за лечение и ще бъде първият орално приеман антивирусен препарат срещу болестта.

- Advertisement -

Повече от година след пандемията, лекарите и пациентите с Covid-19 имат малко възможности, пише щатското издание. Само един антивирусен препарат е разрешен за употреба – „Ремдесивир“ на „Gilead Sciences“ Inc. и показва, че дава само умерена полза при хоспитализирани вече пациенти, намалявайки престоя им в болница с няколко дни.

Експерименталното лекарство, наречено „Молнупиравир“, може да изпълни важна роля, като помага и на болни, но все още на домашно лечение, като изпълнява същата роля, каквато има „Тамифлу“ при грип, твърдят експерти по инфекциозни заболявания.

„Това е вълнуващо и интересно, но не е точно на 100% завършено“, каза Карл Дифенбах, директор на отдела по СПИН в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който не участва в изследването. „Това, което трябва да потвърдим, е, че има клинична полза“, допълва той. Изследователите дават тласък в търсенето на нови лекарства за Covid-19, за да се подобри ефективността на малкото налични в момента терапии и да се запълнят пропуските в предложенията за лечение. Те също така търсят терапии, които са ефективни срещу новите варианти на коронавирус, които се разпространяват по-бързо.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече