Без мерки ни чакат препълнени болници, тежко болните от Ковид ще останат извън тях

0

- Advertisement -

Всички гледат на здравната ни система като на “дядовата ръкавичка”, която се разтяга до безкрай. Ще се направи всичко възможно да поеме удара. Колкото по-голям е натискът върху здравната система, толкова повече хора ще останат извън, и то хора, при които болестта протича тежко. Вероятно другата седмица болницата, в която работя, ще се запълни напълно. Това ще се случи и с другите болници. По-тежките случаи, които се очакват да постъпят в болниците, няма да могат да постъпят в тях.

Това заяви в ефира на „Хоризонт” на БНР пулмологът проф. Коста Костов, който председателстваше временно сформирания Експертен медицински съвет през пролетта на миналата година.

“Всички параметри растат и ако не се вземат мерки, не виждам тенденция да стигнем до по-добър изход“, посочи още проф. Костов.

- Advertisement -

По думите му ефектът от сегашната ситуация – от нарастване на инфектираните и на хоспитализираните, ще бъде усетен по-осезателно до четири седмици.

Прогнозите за близкия месец не са приятни, обясни още пулмологът и допълни, че ако не се вземат мерки, вълната би могла да се задължи по-дълго време.

Проф. Костов поясни, че вирусът продължава да изненадва с нюансите в клиничното си протичане: 

„Не съм виждал досега вирусна инфекция с такова драматично протичане и с толкова симетрично дифузно протичане. Това е болест със собствена картина, със собствена клинична и образна характеристика, със сериозно засягане на белия дроб, на съдовете… Това е вирус, който атакува целия ни организъм. Този вирус е изключително талантлив артист“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече