След обвинението на Курц за „тайни договори” за ваксини, и България реши, че разпределението им е нечестно

0

- Advertisement -

България и още четири страни призовават в писмо за среща на върха на ЕС, за да се обсъдят „огромните различия“ в разпределението на ваксините, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Австрия, Чехия, Словения, България и Латвия са изпратили писмото, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц предположи, че някои членове на Европейския съюз може да са подписали „тайни договори“ с компании за ваксини, за да получат повече дози, отколкото имат право съгласно общоевропейските споразумения. Междувременно австрийският здравен министър Рудолф Ашобер опроверга канцлера, че няма тайни договори за ваксините в ЕС и че всичко е прозрачно. Това вече доведе до политически сътресения в правителството на Австрия. Ашобер е от коалиционния партньор на Австрийската народна партия  – зелените. Говорителката по здравните въпроси на АНП обвини министъра, че във ведомството му има чиновници, които го заблуждават за договорите за ваксините и настоя те да бъдат отстранени. Говорителката не даде никаква конкретика.

Курц и неговите четирима колеги са изпратили писмото до Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия, и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, в което твърдят, че „доставките на ваксини от фармацевтични компании до отделни държави-членки на ЕС трябва да се извършват на равна основа.“

- Advertisement -

„Ако тази система не се спре, тя ще продължи да създава и задълбочава огромни различия между държавите членки до лятото, когато някои ще могат да постигнат колективен имунитет, докато други ще изостанат значително“, се казва в писмото. „Затова ви призоваваме да проведете дискусия по този важен въпрос сред лидерите възможно най-скоро“, се казва в него.

Прессъобщение за изпратеното писмо разпространи по-късно и българската правителствена пресслужба. „В писмото се припомнят заключенията, направени след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет на 21 януари, в които се посочва, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база на населението на страните членки. Ако тази пропорционалност не се спазва, до лятото това би довело до огромни различия между държавите-членки, като някои биха могли да достигнат до колективен имунитет за няколко седмици, докато други биха изостанали значително“, уточняват още от правителствената пресслужба, се изтъква в писмото.

Европейският съюз обвини фирмите производителки за бавното разпространение на ваксини, заради което продължава да изостава от САЩ, Израел и Обединеното кралство по отношение на процента от населението, което вече е получило поне една доза.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече