Бивш шеф на НЗОК: България не е ощетена с ваксините, ние сме поискали това

0

- Advertisement -

„България е сключила договори само с двама производители на ваксини – АстраЗенека и Санофи. За съжаление, Санофи не успяха да направят ваксина. Това беше огромна грешка“. Това каза по БНТ бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Той цитиран доклад на Комисията по здравеопазване към НС от 18 ноември миналата година, в който се посочва, че страната ни е заявила участие на две от разработваните ваксини – на АстраЗенека и Санофи. В същия доклад се посочва, че е изтекъл срокът за договор с Пфайзер/Бионтех, а за ваксината на Янсен България е изпратила категоричен отказ.

„Останахме на един кон. Ние, не Европа или някой друг, отказваме да сключим договори с Янсен и Пфайзер/Бионтех. В тази ситуация дори 50% да искат да сложат ваксина, това са 2 млн. души. Сега ваксини няма, а обвиняваме хората. България не е ощетена, ние сме го поискали това“, каза Дечев.

Той коментира и състоянието на здравната система в условия на пандемия:

- Advertisement -

„Системата трябва да е подготвена пандемията да продължи години. Имахме малшанс да попаднем на управленци, които не са подготвени за такъв проблем. Здравеопазването от поне 10 години се управлява от финасово-корпоративен-кръг, в който основните фигури са Ананиев и Начева. При 5 млрд. паричен поток възлови елементи от системата бяха пренебрегвани. Системата на РЗИ е тотално неглижирана, а изведнъж се оказва, че е много важна. Ананиев и Начева са изключително подходящи за период, в който не трябва да се прави нищо. Ананиев проспа тези три месеца миналата година – декември, януари и февруари. И понеже не бяхме подготвени, при 15 заболели, обявихме пълна карантина“.

По думите му болниците не били подготвени, нямало е консумативи, пътят на пациента не е бил ясен. Според него „отлично изиграното насаждане на страх“ ще има дългосрочни ефекти върху психиката на хората: „Военни униформи, „чувалите няма да стигнат“… всичко това при положение, че проблемът не беше голям, не беше оправдано от медицинска гледна точка, може би от политическа е оправдано“, каза бившият шеф на Касата.

По думите му България има един от най-добрите шансове да се справи с пандемията по два основни показателя. По брой легла страната има 700 легла на 100 000, само две държави имат повече от нас, уточни Дечев. „На 100 000 души население имаме 420 лекари, единствено Гърция ни изпреварва, и мантрата, че няма лекари не е вярна. Друг въпрос е, че са разпределени неравномерно. Задачата на управленеца е да разпредели ресурсите равномерно“, каза Дечев.

Д-р Дечев обясни и каква е била ситуацията с павилиона, от чиито кабели загина 16-годишно момче: „През 2017 г., когато се върнах на работа в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, видях, че има павилиони, които ги нямаше преди. Изпратихме писмо до община Триадица, откъдето ни отговориха, че обектите са монтирани без одобрена документация и разрешение за поставяне и във връзка с това са изпратени писма до Столична община. Ние информирахме, че са незаконни, община Триадица потвърди, че са незаконни, какво се е случило оттам нататък не знам. За мен лично не е правилно да запушат велоалеите с някакви будки, които нито имат ток, нито вода. Само с една от лавките, която е на територията на болницата, сключихме договор, за да им даваме ток и вода“, коментира казуса д-р Дечо Дечев.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече