Борисов бесен на чуждестранни медии – питат го за свободата на словото, той си знае неговото

0

- Advertisement -

Бойко Борисов се ядоса на чуждестранни медии във Виена, където е на среща с колегите си от още пет държави-членки (лидерите на Австрия, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия), за да обсъдят разпределението на ваксините срещу Ковид-19.

Журналисти го попитаха обсъждал ли е австрийският канцлер Себастиан Курц с него, по линия на общото им членство в ЕНП, темата за свободата на медиите.

Умело канцлерът Себастиан Курц отклони темата, като подчерта, че са се събрали, за да обсъдят проблемите с доставките на ваксини, като след това продължи изказването си в тази посока.

Вместо да си премълчи, Борисов реши да отговори по неговия си начин, сякаш контактува с родните мисирки.

Той се скара, че въпросът бил некоректен. И ни в клин, ни в ръкав заразказва за собствеността на двете най-големи телевизии у нас: „Най-големите телевизии се държат от чуждестранни компании. Нова телевизия беше закупена от Юнайтед. BTV се държи от чешки гражданин“.

И въпреки, че България е на незавидното 111-о място по свобода на словото, Баце се изцепи, че у нас тя е „толкова свободна, колкото в другите държави“.

- Advertisement -

Борисов изплю и камъчето, че „на 4 април у нас предстоят избори и на нас са ни особено важни ваксините“.

И понеже не може, без да се изтъкне, той покани чуждестранните журналисти у нас на 6 април, за да обсъдят резултатите от парламентарния вот, пъчейки се, че до момента е спечелил над 10 изборни победи, и очевидно намеквайки, че и този път ГЕРБ ще са първи.

Разбира се, той не спомена и дума за нощното шкафче, тъпкано с пачки евро и кюлчета злато, нито за записите, в които се държи като каруцар. Нито пък за редица други еврокласации, в които България е на дъното в ЕС.

Затова пък с участието си в това обсъждане той постига няколко цели. Първо, се опитва да се превърне в герой  за обикновените българи, за които ваксини няма, но добрия чичко Бойко се кара на ЕК и производителите им и иска повече от препарата за хората. Второ, замина за Виена и остави здравните власти да съобщят лошата за софиянци новина, че предстои пълен лодаун на столицата през следващите дни, че болниците са препълнени, а леглата не достигат. С това избегна всички лошотии, които хората казват или си мислят за него. Трето, използва случая да  усили „сиянието” си с международен блясък пред чуждестранните медии. И четвърто, със сигурност е успял да потупа по гърба този и онзи премиер, като си въобразява, че с този просташки за международната дипломация жест печели евентуални поддръжници. А преди избори, както е ясно, всичко това е особено важно.

И да не пропусна – Бойко бе единственият премиер от присъствалите на срещата, който помаха с ръка на журналистите, докато позираха за обща снимка. Жест, присъщ на бившия му шеф – бай Тошо, който махаше наява и надясно, за да поздрави простолюдието…

Ина Димитрова

Снимка: Стоп кадър

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече