И шефът на СРЗИ вещае по-дълъг локдаун, София в ковид колапс – до дни

0

- Advertisement -

Ковид леглата в столичните болници са заети на 80%, предстои София да изпадне в колапс заради вируса, а 10-дневният локдаун може да се наложи и да се удължи. Това стана ясно от думите на шефа на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев пред БНТ.

За удължаването на ограничителните мерки вчера заявка дадоха директорът на столичната Александровска болница проф. Борис Богов и санитарният инспектор доц. Ангел Кунчев. „Не, не мога да кажа, че мерките ще бъдат само за 10 дни. Ако можех, щях да бъда ментор…“, посочи днес д-р Пенчев. По думите му не може да се предвиди дали срокът ще е достатъчен: „Не може да гарантираме, че в рамките на 10 дни ще се спре разпространението на вирусите. Трябва да запазим поне нивото, което имаме в момента, а не да вървим нагоре“, обясни той.

- Advertisement -

Затварянето не се случва от днес за утре. Новината бе обявена в четвъртък, а заповедта на здравния министър влиза в сила от понеделник. Според д-р Пенчев този коридор е бил направен, “за да може обществото да се подготви”. Той апелира обществото да спазва противоепидемичните мерки.

Шефът на СРЗИ отчете, че в момента заетостта на леглата в болниците е почти 90%: „Говорих с шефовете на болници. Единият казва аз имам 8 легла – 4 за интензивни и 4 за неусложнени. Друг казва, че въобще няма легла“.

И алармира: „Ако тенденцията на хоспитализация в София се запази, до няколко дни ще сме в колапс. Персоналът е константна величина. Той не може да поеме повече от поставените му задачи. Той е на ръба, няма как да обслужва повече болнични лица“.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече