САЩ партньорите в НАТО: Искаме да съживим алианса

0

- Advertisement -

За съживяване на алианса призова членките на НАТО държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкен. Това е станало по време на първите разговори между встъпилия съвсем наскоро в длъжност Блинкен и външните министри на държавите в алианса. Срещата се проведе в Брюксел и ще продължи и днес.

Призивът на държавния секретар идва непосредствено след разразилия се на българска територия шпионски скандал, при който стана ясно, че висши служители от Министерството на отбраната са продавали чувствителна информация на Кремъл. Това бе възприето като директен удар по НАТО, особено в контекста на българското домакинство на инициативата “Три морета”. 

- Advertisement -

Отношенията с Русия са сред основните теми на срещата.

„Приветствам решението на администрацията на Байдън да засили международното сътрудничество и в частност това с НАТО. Изправени сме пред огромни международни предизвикателства, дестабилизиращите действия на Русия, терористичната заплаха, кибератаките, ядрената заплаха и възхода на Китай, а също и климатичните промени. Нито една държава и нито един континент не могат да се изправят пред тези предизвикателства сами“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Българската национална телевизия.


Кабинетът на Байдън ясно заяви желанието си да възстанови отношенията с европейските си съюзници, които бяха обтегнати заради някои спорни искания на Доналд Тръмп.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече