Възможен кошмар в Германия: Новозаразените стигат до 100 000 на ден?

0

- Advertisement -

Германският здравен министър Йенс Шпан предупреди, че поради силно растящия брой на инфекциите е възможно през април да се стигне до претоварване на болниците. „Ако главоломното покачване на заразите не бъде спряно, още през април здравеопазването може да се окаже на ръба на своите възможности“, прогнозира Шпан. Според него, в момента броят на инфекциите расте прекалено бързо. „Може да се очаква, че бройките скоро ще се изравнят с онези, които имахме през зимата.“

Лотар Вилер, шефът на института „Роберт Кох“, изрази сходно мнение. Той дори смята, че ако не бъдат взети мерки, е възможно броят на новите инфекции да се повиши до 100 000 дневно. Особено британската мутация B.1.1.7, която междувременно е широко разпространена и в Германия, дава поводи за загриженост. „Предстоят много трудни седмици“, прогнозира Вилер, който обърна внимание на факта, че въпросната мутация е много по-прилепчива и води до по-тежки форми на заболяването.

Министър Шпан предупреди всички федерални провинции да спазват мерките в рамките на т.нар. „аварийна спирачка“. Става дума за повторен локдаун там, където броят на новите инфекции надмине 100 на 100 000 души население седмично. Това правило беше прието на последното съвещание на канцлерката Меркел с министър-председателите на отделните провинции.

В „последната фаза на пандемичния маратон“

По повод предстоящите великденски празници министър Шпан апелира към германците да ограничат до минимум срещите си с хора извън семейството или да се виждат с тях само на открито. Шефът на „Роберт Кох“ също призова да не се предприемат пътувания по Великден: „Мобилността и контактите са големият източник на зарази в тази пандемия“, подчерта той.

Според здравния министър, в момента Германия е в „последната фаза на пандемичния маратон“, но тъкмо преди финиша е и най-трудната част от него. Шпан съобщи и това, че новите разпоредби за влизане в Германия ще влязат в сила чак от вторник сутринта (30и март). От този ден нататък пътуващите със самолет ще са длъжни да представят негативен тест за коронавирус, преди да влязат в Германия – без значение дали пристигат от страна с висок брой на инфекции или не. Първоначално беше предвидено мярката да влезе в сила от неделя (28-и март). Отлагането ще даде възможност на всички пътуващи да се съобразят с новата разпоредба. Но и тази мярка, според министър Шпан, няма да спре третата вълна от пандемията, която се разрази в Германия, тъй като като „броят на новите инфекции е прекалено висок“.

- Advertisement -

Без експерименти с локдауна

Междувременно плановете на някои провинции като Саарланд да изпробват модели за разхлабване на локдауна след Великден, въвеждайки масовото тестване, се натъкнаха на сериозни критики в медицинските среди. Председателката на Германския лекарски съюз Сузане Йона заяви, че „експериментите в отделни региони не могат да бъдат алтернатива на локдауна“ и предупреди, че последствията могат да се окажат необозрими.

През април се очаква кампанията по ваксинирането в Германия да набере скорост. Министърът на здравеопазването разчита, че страната ще получи 15 милиона дози в следващия месец. За съжаление ефектът от ваксинациите засега се неутрализира от високия брой инфекции. Все пак сред 80-годишните, които бяха ваксинирани първи в Германия, вече се забелязва резултат от имунизирането – при тях намаля не само нивото на смъртността, но и броят на новите зарази.

Освен на ускоряването на ваксинациите министърът на здравеопазването Йенс Шпан смята да заложи и на по-големия брой бързи тестове. „Създаването на добра инфраструктура за тестване е важна предпоставка за евентуалното разхлабване на локдауна“, каза Шпан, но направи уговорката, че подобно отпускане на мерките ще бъде възможно само когато броят на инфекциите отново намалее, и то силно.

Сегашният локдаун в Германия важи до 18-и април.

Източник: „Дойче веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече