Въпреки рекордния брой заразени: Кантарджиев брани властта – в плато сме!

0

- Advertisement -

В момента се намираме в плато и до седмица се очаква спад на заболелите. А разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола. Така оправда поредните абсурдни правителствени решения пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

„Чак такова разхлабване няма”, коментира той по повод отварянето от утре на почти всичко, без моловете. И пожела: „Дай Боже мерките да сработят!”

Той обясни отпускането на мерките у нас така: „Разхлабваме мерките, защото се натрупа умора у обществото“.

- Advertisement -

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести изчисли, че при 300 хил. предоледували българи и още няколко пъти по толкова скрита заболяемост – т.е. близо 1.2 млн., по думите му, „имунни“, както и близо 500 хил. ваксинирани, у нас имаме около 1.8-2 млн.лв. души с имунитет. Според него с този темп на ваксиниране до края на лятото трябва да имаме достатъчно ваксинирани лица и по-слабо разпространение на вируса.

Относно ваксината на „Астра Зенека“ и той изрази учудване как в началото е било казано с нея да не ваксинираме възрастни, а сега се твърди точно обратното. Според него процентът на страничните случаи е твърде нисък, просто обществото е много чувствително и затова в някои държави временно се спира употребата й. „И другите ваксини имат странични, нежелани ефекти, а „Астра Зенека е много евтина“, посочи той.

Доц. Кантарджиев посъветва хората, които са ваксинирани, около един месец преди това да започнат да ядат повече доматен сок и домати заради ликопена в тях, който пречи на съсирването на кръвта. За високото ниво на смъртността у нас той посочи няколко причини – нивото на бъгларското здравеопазване – „знаем си го“, хроничните проблеми като застаряването и недоброто контролиране на много хронични болести, както и психологическа причина – хората забавяли търсенето на медицинска помощ и отивали в болница на късен етап. „По-добре да те види види лекар, отколкото да чакаш“, заяви той.

„У нас засега няма друг доказан щам освен британския. Над 95% е разпространението му вече, той се разпрострнява мого по-лесно и е с различни симптоми – сега рядко се губи обоняние, а повече са засегнати горните дихателни пътища“, обясни още той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече