Изнася ли се Пеевски? Продаде знаковия хотел „Берлин” и още имоти за милиони

0

- Advertisement -

Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка.“ Тази присъда, дадена от Бойко Борисов през 2016 г., не се оказа особено точна. Наистина депутатът от ДПС почти не се е повявал на работното си място (и въобще публично) оттогава, но това му беше запазена марка и преди. А в следващите години той беше избран още веднъж за народен представител и по нищо не личеше задкулисното му влияние да отслабва.

Пет години по-късно отново дават сериала „Оттеглянето на Пеевски“ и логичният въпрос е дали този път то не е по-истинско. Той не е в листите на ДПС и за пръв път от над десетилетие няма да е в парламента. В края на миналата година Пеевски продаде своите вестници и неофициално контролираната от него телевизия „Канал 3“.

Сега имаме и още един индикатор. Делян Пеевски се разделя не само с медийната си империя, но и с голяма част от имотните си владения. В сделка от началото на март е продадено „БЛ – ритейл риъл естейт“, дружество, под чиято шапка в последните години се концентрираха много от ценните недвижимости, свързани с депутата. Това включва емблематичния хотел „Берлин“, който е ползван от него като лична резиденция, дипломатическия клуб в Бояна, терена на бившата софийска фабрика на „Булгартабак“ и много други. Цена по договора няма, но вероятно става дума за активи в порядъка на десетки, а потенциално и на стотици милиони левове.

- Advertisement -

Кой продава и кой купува

„БЛ – ритейл риъл естейт“ е създадена в края на 2017 г. като дъщерно на „Благоевград БТ“. По това време цигарената фабрика вече е със затихващи функции, но притежава „Техномаркет“, която води война с наемодателя на магазините си „Глориент инвестмънт БГ“. От 2015 г., когато Пеевски придобива веригата за техника, тя спира да плаща наемите си с претенции, че е реално собственик на магазините си. В края на 2017 г. двете страни се споразумяват и новата компания е създадена с цел да придобие няколко магазина на „Техномаркет“.

През май 2019 г. поетапно в „БЛ – ритейл риъл естейт“ започват да се прехвърлят и други активи. На 13 май то придобива от „Благоевград БТ“ дъщерното му „БЛ-Б“, в което има обособени имоти (към 2017 г. 10 млн. лв. активи и без дейност). На 15 май то придобива от Bulgartabac FZE „СФ-БТ“, в което беше настанен имотът на някогашната софийска цигарена фабрика, и други имоти (15.5 млн. лв. активи). На 23 май то придобива от дубайското Media-Plex Limited „Ди Ар Си инвест“ (104 млн. лв. консолидирани активи, над 100 млн. лв. приходи и 6.8 млн. лв. печалба). Това е компанията (преди наречена „Дореко комерс“), на която през 2016 г. Пеевски продаде своите 18% дял в „Юрий Гагарин“. А заедно с нея в новия имотен холдинг през дъщерните ѝ дружества влизат дипломатическият клуб в Бояна и терени около него („Бояна клуб“), хотел „Берлин“ („Витоша ризорт“) и други.

Източник: „Капитал“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече