Няма празно: Властта подкрепи строежа на голф комплекс с… контролни институции

0

- Advertisement -

В края на мандата си правителството взе решение за подкрепа на голям проект за изграждане на мегакомплекс с голф игрище и луксозна хотелска част над яз. „Искър“. На заседанието си на 29 март кабинетът е одобрил проект на меморандум за сътрудничество по реализацията на „Окол лейк парк“ и създава работна група за институционална подкрепа на инвестицията.

Правителството не се е посвенило да включи в групата за подкрепа и представители на контролни институции, които би следвало да санкционират инвеститорите при евентуални нарушения – като Главната инспекция по труда например. Интересно е, че същите инвеститори – но през друго юридическо лице, са получили подобна подкрепа през 2013 г. и от кабинета на Пламен Орешарски за друг проект, останал нереализиран – „Дестинация Рила“. Именно в този период са раждат и първите сделки около „Окол лейк парк“, показа проверка на „Сега“. 

Групата за институционална подкрепа на проекта за изграждане на „Окол лейк парк“ е с много широк състав – включва представители на 13 институции, в това число контролната ГИТ и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От представителите на тези институции се иска да изразяват становища по осъществимостта на всяко едно искане на инвеститора, както и да го подкрепят в съответните административни процедури, стига те да не противоречат на закона. 

Кабинетът одобри и проект на меморандум, който инвеститорът зад проекта – „Голф Окол“ ЕАД, ще подпише с министъра на икономиката по силата на закона за насърчаване на инвестициите. От него става ясно, че мегакомплексът има статут на приоритетен инвестиционен обект. Той ще се реализира върху три огромни имота с площ 45 631 кв. м, 53274 кв. м и 596950 кв. м в с. Горни Окол, инвестицията ще е на стойност 107 320 000 лв. и ще бъдат открити 215 нови работни места. Те трябва да се поддържат за период от 5 години от датата на въвеждане в експлоатация, а самото строителство трябва да приключи до края на 2023 г. Инвеститорът ще има право да се ползва от насърчителните мерки по закона като съкратени административни процедури, предвидена е и финансова мярка за подкрепа  за изграждане на техническа инфраструктура – 2 340 687 лв. за строеж на 1,323 км довеждаща улица.

Справка във фирмените регистри показва, че зад инвеститора „Голф Окол“ ЕАД стои „Маркан Холдинг“ АД, известна с хотелите си под марките Novotel и Ibis в столицата. Самоковското дружество е собственост на Валентин Каназирев и Николай Йовев. Същите се спрягаха като строители на друг приоритетен инвестиционен проект, получил подкрепа при правителството на Пламен Орешарски – „Дестинация Рила“.

От сайта на проекта става ясно, че вече се предлагат различни типове къщи, като цената на парцелите за самостоятелните къщи с гледка към язовира е 150 евро на кв. м. Къщите край голф игрището са с цена на парцелите от 100 евро на кв. м. За мястото има одобрен подробен устройствен план още от 2017 г. и вече се работи.

ПРЕДИСТОРИЯ

- Advertisement -

На 4 ноември 2013 г. кабинетът Орешарски създава междуведомствена група за подкрепа на проект за създаване на огромно туристическо селище, разположено между Сапарева Баня и самоковското село Говедарци. Заради политическите турбуленции около оставката на това правителство проектът „Дестинация Рила“ се забави и бе подновен при Борисов-2. До реализацията му обаче така и не се стига заради много екологични проблеми и предвидено строителство в национален парк.

По същото време се заражда идеята за голф игрище над яз. „Искър“. На 20 март 2014 г. общинският съвет в Самоков обявява конкурс за продажба чрез търг на 206 общински имота в землището на с. Горни окол с обща площ 1957.415 дка. Конкурсът е обявен заради постъпило инвестиционно предложение от „Маркан“ ООД за изграждане на голф игрище и условията на конкурса са имотите да се използват именно с такава цел, независимо кои фирми ще участват в наддаването.

Началната тръжна цена е определена на 978 708 лв., като не става ясно как е определена тя и има ли оценка на независим оценител, какъвто е законът. Сметките показват, че цената на кв. м поземлен имот е 50 стотинки. Справка в имотния регистър показва, че конкурсът не е довел до завишаване на цената и имотите са продадени за 979 000 лв. В конкурса не се явява нито един конкурент на инвеститора – „Голф Окол“ ООД. 

ЕКОЛОГИЯ

Новият проект на инвеститорите „Окол Лейк Парк“ не попада в територията на зони от мрежата „Натура 2000“, не застрашава и най-близко разположената зона за опазване на дивите птици „Палакария“. Проектът е минал без проблем оценката за въздействие на околната среда.  

Източник: „СЕГА“

На снимката: Една от гледките към язовира в момента

Снимка: https://okollakepark.bg

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече