Политическото оцеляване: 10 варианта за политически коалиции и само 2 прогнозно реални

0

- Advertisement -

Поне 5 проблема пред евентуален съюз между БСП и новите играчи в парламента

7 партии и коалиции влизат в новия 45-и парламент – ГЕРБ, БСП, “Има такъв народ” (ИТН), ДПС, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” (ИСМВ) и ВМРО (ако влезе). Прави са политолозите, които казват, че тези избори са проблемни (защото се провеждат в условия на пандемия), но всъщност големият проблем започва след тях. Защото нито една партия няма да има 121 депутати за самостоятелно мнозинство и за излъчване на кабинет трябва коалиция. А коалициите няма да са лесни.

Какви са математически възможните сценарии и кои от тях са политически възможни?

Като победител по резултати ГЕРБ първи получава мандат за съставяне на правителство. На пръв поглед трябва да се изключат математически възможните за мнозинство сценарии:

ГЕРБ + ИТН + ВМРО

ГЕРБ + ИТН + ДБ

ГЕРБ + ДБ + ИСМВ + ВМРО

Защото и Слави Трифонов, и ДБ, и “Изправи се! Мутри вън!” много пъти отчетливо и на висок глас декларираха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ. Напротив, искат да го отстранят от властта. (Как очертаха червените линии партиите – виж по-долу.)

Томислав Дончев пък каза: “Не бива да се правят противоестествени коалиции”, имайки предвид политическо несходство в програмите.

Според запознати обаче вариантът правителство на ГЕРБ + ИТН може да се окаже реален въпреки клетвите от двете страни.

Тъй като мандатите на двете партии може да не са достатъчни, възможно е БСП да дадат подкрепа за такъв кабинет. Засега обаче никой от “сценаристите” не е продумал да имат този сценарий на чернова, нито ГЕРБ и БСП дават индикации за промяна в позициите.

Печат “невъзможно” засега има и на следващия сценарий, ако механично събираме броя на депутатите: ГЕРБ + БСП (голяма коалиция).

Във всичките му разновидности – от официална коалиция до срамежлива взаимна подкрепа на програмно или експертно правителство, той е слабо вероятен. Корнелия Нинова ясно декларира: “Категорично голяма коалиция с ГЕРБ не можем да направим, защото ние искаме да сменим този модел.”

Тук, разбира се, са възможни тактически ходове, като например голяма коалиция с мандат на БСП и основно червени министри, а от ГЕРБ – подкрепа, но те изглеждат твърде сложни.

ГЕРБ + ВМРО + ДПС е на ръба на математически възможното, но политически невероятна. Първо, ВМРО и ДПС са идеологически полюси и събереш ли ги, става късо съединение. Второ, ГЕРБ трудно ще приеме открито партньорство с ДПС, след като протестът го атакува тъкмо с обвинението, че с движението всъщност са скрити партньори. Затова едва ли биха се коалирали за власт с перспектива за нови протести, лодки на Росенец и т.н.

Стигаме до втория мандат – на БСП. Какви са вариантите?

БСП + ДПС + някой от лагера на опозиционните сега партии. Много малко вероятна коалиция по две причини. Първо, БСП трудно би рискувала да ѝ припомнят прегръдката с движението, родила кабинета “Орешарски”. Второ, и ИТН, и ДБ, и ИСМВ ясно декларират, че не биха направили съюз с ДПС, а напротив, са яростни критици на “сарайския модел”.

БСП + Мая Манолова + Слави Трифонов + “Демократична България”, или коалиция Отечествен фронт. Тя е математически възможна и най-силният аргумент за нея е, че и четирите партии се кълнат, че искат да демонтират “модела Борисов”. Това е управленска коалиция, която със сигурност би удовлетворила президента Румен Радев.

Оттам нататък започват проблемите. На ниво лозунги първият проблем е партньорството ДБ – БСП. Най-вече избирателите на ДСБ, която е част от “Демократична България”, ще се вбесят на прегръдка с БСП (“бившите комунисти”), защото това ще е престъпване на едно от най-силните табута на целия преход. Затова е забранен съюз. Вторият проблем би бил прегръдка на ДБ и “Има такъв народ”, тъй като голяма част от “градската десница” твърде дълго живее с презрението към Слави като “чалгаря”. И той знае за това отношение.

Трети проблем: ДБ – Мая Манолова. Не е сигурно доколко избирателите на ДБ са склонни да преглътнат “левия период” от биографията на Манолова, свързан с БСП и времето на кабинета “Орешарски”. Четвърти проблем: Слави Трифонов – БСП. Слави Трифонов каза: Няма да правим коалиция с ГЕРБ, БСП, ДПС. И дори подкрепи думите си с мисъл на масаите: “Мъж, който не си държи на думата, струва колкото въздуха над главата му”. Няма да правят коалиция и с патриотичните формации.

Пети проблем: мажоритарният. Между Слави Трифонов и всички други. От “Има такъв народ” казват, че за коалиция разговорите стартират с исканията, гласувани на референдума. Първото е мажоритарни избори. Но и БСП, и особено “Демократична България” не искат и да чуят за такъв вариант. Колкото до Мая Манолова, тя навремето бе “за” мажоритарни избори, но не е ясно дали коалицията, в която е сега, ги иска.

Тук вече сме в още рояк проблеми на ниво програми. Всяка партия има червени линии, отвъд които не могат да минат, защото ще изгубят избиратели. За ДБ например една от тях е лустрацията – публичен достъп до досиета, реални проверки за интегритет за ключови постове в администрацията и службите.

Дали БСП биха се съгласили с това?

Или: БСП предлагат 15% данък върху по-високите доходи. Дали ще са щастливи от това избирателите на “Демократична България” – предимно средна класа от градовете.

За БСП е знаково “важните обекти от ключови за националната сигурност сектори и национални богатства да не се концесионират”, но дали ще са щастливи десните от ДСБ, част от ДБ, които са за пазарна свобода и ударни инвестици тъкмо в ключови сектори.

Разбира се, винаги има вариант тези партии да не излъчат общо правителство с партийни лица за министри, а

заедно да

подкрепят

конкретна

програма

с няколко ясни приоритета, които са извън “червените линии” – например борба с корупцията, “демонтиране на модела”, бързо излизане от COVID пандемията, подкрепа на бизнеса в кризата, ефективно усвояване на европейските пари, които идват по плана за възстановяване – и така да стане някакво програмно правителство или кабинет от експерти. Но това не стига за изкарване на цял мандат и ще е много вътрешно нестабилно.

А готови ли са партиите в такава схема да платят цената, която се измерва с масово разочарование на избирателите, пред задаващи се президентски избори и призрака на предсрочен парламентарен вот?

Стигаме до третия мандат, който може да бъде връчен на някоя от останалите парламентарни сили: ИТН, ДПС, ДБ, ИСМВ, ВМРО. Съдейки по политическите вкусове на Румен Радев, той би връчил мандат на “Изправи се! Мутри вън!”, “Има такъв народ”, “Демократична България” (в този ред).

Проблемът е, че за да достигнат

ИСМВ + ИТН + ДБ

мнозинство от 121 депутати, трябва в коалицията да се включи ГЕРБ или БСП, или ДПС. (Защо това е слабо вероятно – виж по-горе.)

Ситуацията изглежда патова. Има ги, разбира се, вариантите за програмно правителство или кабинет от експерти, например около “излизане от кризата” и “ускорено икономическо развитие”, подкрепено от големи и малки в 45-ия парламент в някаква конфигурация.

- Advertisement -

Плюс на такъв

съюз и

правителство

би бил фактът, че може да му се сложи етикет на “национална отговорност (или спасение) в кризата” и политическите сили могат да стоят на дистанция, да си събират позитивите от успехите на експертите и да не признават за своя отговорност провалите.

Минусите са, че такова правителство няма пълна свобода на действие, а и

недоволството

на протеста

бързо ще се

ориентира

срещу него

– които и да са партиите, които стоят зад такова правителство в парламента.

Дори да изглежда, че дори най-възможните коалиции не са много политически постижими, има три фактора, които работят за тях:

Първият – наесен са президентските избори, а много политици не биха желали предсрочни парламентарни избори с тях във формата “2 в 1”, защото ще са още по-непредвидими от сегашните.

Вторият е битов – фактор е, че веднъж избрани за депутати, новите народни представители няма да са щастливи да рискуват да напуснат Народното събрание, а на следващите избори кой знае дали успехът ще ги огрее.

Третият – ГЕРБ има всички основания да не иска ситуацията да стигне до служебен кабинет на Румен Радев.

Червени линии делят

ГЕРБ от БСП и

патриоти от ДПС

Слави, Мая и ДБ – съюз на “по-малкото зло”

Мисия почти невъзможна изглежда съставянето на следващото правителство, ако политиците са казвали истината преди изборите, определяйки своите червени линии, които няма да прекрачат.

Най-отворени за партньорства за излъчване на нов кабинет, изглежда, са от ГЕРБ и СДС – като единствените, за които са категорични, че няма да намерят общ език, посочиха БСП.

Невъзможните партньори за нас са прокремълските БСП и техните сателити, обяви лидерът на СДС Румен Христов при подаването на документи за регистрация на колицията в ЦИК преди месец.

Така ГЕРБ и СДС показаха, че не са готови за широка коалиция, но са отворени за преговори с всички останали формации като очертаващите се като 3-а и 4-а сила “Има такъв народ” и ДПС.

В последното си интервю за “24 часа” от 2 април вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че намира за възможни партньори формациите, с които ГЕРБ досега е работила. Това стеснява кръга до ВМРО, които са на ръба от представителство в 45-ото НС, и “Демократична България”, чиито членове бяха част от “Реформаторския блок” през второто управление на Борисов. Не се сещам кои да бъдат новите ни коалиционни партньори. Заявки за участие в парламента имат политически сили, които не ги знам за какво се борят освен, както те казват, “да ни изметат от властта”, казва той.

Единствената червена линия, която лидерката на БСП Корнелия Нинова очерта за бъдещата управленска коалиция, бе тази към ГЕРБ. Иначе тя ще прави вътрешнопартиен референдум за потенциалните партньори. “Нека видим изборните резултати, колко партии ще попаднат в парламента, с какви програми, с колко депутати и тогава ще обсъждаме варианти”, каза тя пред “24 часа” на финала на кампанията. Уважавам всички малки партии, защото зад тях стоят избиратели, но нека погледнем обективно тяхната тежест и фактите – истината е, че в момента само БСП може да свали ГЕРБ от власт, категорична бе Нинова.

Според запознати, “скрита” зад референдум в партията, Нинова всъщност ще прокара вариант и за коалиция с ДПС. След като червените направо се “изгориха” в кабинета “Орешарски”, дълго време партньорството с ДПС бе тема табу за тях. Днес обаче, ако това е цената за идване на власт, може да я преглътнат.

Иначе сред потенциалните партньори на БСП е Мая Манолова, въпреки силно обтегнатите лични отношения между нея и Нинова. ВМРО също се препокриват в програмата си със социалистите. А соцлидерката неведнъж е давала знаци за протягане на ръка към “Демократична България”.

“Има такъв народ” няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС, категоричен бе Слави Трифонов в лайф във фейсбук, където отговаряше на въпроси на зрители. Това са партии от статуквото. Те са виновни за това дередже, до което сме се докарали, и няма основателна причина да има коалиция с тези партии. Това е толкова нормално, логично и най-вече морално, каза Трифонов.

Единствената възможната коалиция според него е тройна – с “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън”, защото били “по-малкото зло”.

Невъзможен партньор за ДПС в следващия кабинет пък са патриотичните партии. В свои изявления неведнъж партийците начело с лидера Мустафа Карадайъ са громили включването на тези партии в настоящото управление. Нехаресването между патриотите и ДПС е взаимно и едва ли би се намерила тема, по която тези формации да стиснат ръце. Движението трудно би се съюзило и с “Демократична България”, след като миналото лято нейните активисти начело с Христо Иванов дебаркираха на плажа “Росенец” до т.нар. летни сараи на почетния председател Ахмед Доган и това впоследствие подпали искрата на антиправителствените протести.

Всеки един, който носи отговорността да се развива в България ускорено и догонващо и споделя и европейските приоритети, може да бъде потенциален партньор на ДПС, лаконичен бе пред медиите Карадайъ наскоро на въпрос с кого би се коалирало движението.

ДПС засега е единствената партия, с която нито ВМРО, нито новата “Патриотична коалиция Воля и НФСБ” би се коалирала. Влязат ли в парламента, със сигурност хората на Красимир Каракачанов първо ще потърсят съюз с досегашния си партньор ГЕРБ, категоричен бе лидерът в интервю за “24 часа” в края на миналата седмица. Обяви готовност за разговори с всяка партия, но под условие: компромис с политиката за доходите, Истанбулската конвенция и Скопие няма да направят.

ГЕРБ и ДПС изглеждат дебело зачеркнати от списъка с възможни партньори на “Демократична България”, чиято предизборна кампания бе изградена изцяло на анти-ГЕРБ и анти-ДПС послания. Съпредседателят на обединенито Христо Иванов в множество изказвания ги е изключвал като вариант за сътрудничество. В кампанията той изключи и вариант за коалиране с БСП, но съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов бе на друго мнение само преди 3 месеца. Той обяви, че е възможен разговор с левицата, но ако мандатът бъде връчен на “Демократична България”.

Като най-сигурни партньори на ДБ стоят “Има такъв народ” на Слави Трифонов и “Изправи се! Мутри вън” на Мая Манолова. Преди 2 седмици Иванов потвърди пред “24 часа”, че обединението има готовност да си сътрудничи с двете формации, но под условие. “Всичките ни разговори за програмни мнозинства ще минават през нашите приоритети и програма. На първо място ще търсим програмна съвместимост”, обясни той.

Мая Манолова пък неведнъж е посочвала като потенциални партньори на “Изправи се! Мутри вън!” партиите извън статуквото или ако са участвали в протестите срещу правителството миналото лято. Това прави широко ветрило от БСП през Слави, та до ДБ.

Автор:

Източник: в. „24 часа“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече