След изборите: Тънките сметки и трудното съставяне на правителство

0

- Advertisement -

Според предварителните данни на социологическите агенции, ГЕРБ и Бойко Борисов печелят парламентарните избори, т.е. ще имат право на първи опит за съставяне на правителство. Ако окончателното преброяване приключи по същия начин обаче съставянето на пълноценен кабинет ще се окаже трудна работа.

Очаква се ГЕРБ да имат около 70 депутати, но суверенът отреди на единствения му „естествен“ партньор – ВМРО на Красимир Каракачанов – нищо и никакви 11 депутатски места. Тоест – двете формации ще трябва да си намерят „патерица“ измежду останалите партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера. Нещо, което не би трябвало да се случва, защото БСП, ДПС, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ се клеха до девето коляно, че правителство с Борисов няма да правят. И изградиха предизборните си кампании тъкмо върху анти-ГЕРБ посланията.

Обърне ли палачинката някой от тях, на практика ще се простреля лично в крака. „Демократична България“ със сигурност няма да повтори грешката на „Реформаторския блок“. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, която се роди на площадите през лятото, също, едва ли ще легне в коалиционно легло с Бойко Борисов, защото… може и да не стане никога повече (образно казано). Колкото до Слави, на него подобен компромис ще му се отрази най-зле, защото едва ли има намерение да залезе като политик още преди да е изгрял.

А най-голямата перверзия ще е, ако станем свидетели на сглобката ГЕРБ – БСП. Но… да не дърпаме дявола за опашката, дето има една приказка.

Така на помощ на ГЕРБ и ВМРО би могло да се притече единствено ДПС, защото… нито ще им е за първи път да обърнат предизборния хастар, нито пазят лоши спомени от двете си „програмни правителства“. Първо – на проф. Любен Беров (30 декември 1992 г. – 12 януари 1995 г.), подарило държавата на мутрите и бившите ченгета от „Държавна сигурност“. И второ – на Пламен Орешарски, чието управление ни връхлетя преди една петилетка, така че спомените ни за драматичните събития са още росни пресни.

Дали подобна официална колаборация би взривила обществото – най-вероятно да. Поне за пред телевизионните камери Каракачанов и хората му дори посмъртно не биха участвали във властта с „етническата, незаконната и противоконституционна партия на Ахмед Доган“. В лагера на ДПС отношението към „националистите“ е не по-малко отрицателно, така че тези два остри камъка трудно биха смлели дори една чаена лъжица брашно. 

- Advertisement -

С мандат на БСП правителство също ще много трудно ще бъде съставено. Както стана дума, математически конфигурацията с ГЕРБ е възможна. Може да се тръгне към съюз с ДПС, но тогава ще е необходима подкрепа от някои от сегашните извънпарламентарни опозиционни партии, което изглежда като да чакаш от умрял писмо. 

Без подкрепата на БСП обаче и сегашната извънпарламентарна опозиция – „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се, мутри вън“, също няма мнозинство за съставяне на правителство. 

Другата интрига е дали Слави ще изпревари БСП, а  „Демократична България“ – ДПС. Тогава тънките сметките съвсем ще се объркат.

Ако в този парламент не бъде съставен кабинет, ще се ходи на избори и през есента, които като нищо може да се проведат заедно с вота за президент. Тогава залогът наистина ще е голям! Ами, ако точно това е целта на днешното упражнение?

Автор: Атанаси Петров

Източник: „Банкеръ“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече