Новият пейзаж: ГЕРБ агонизира политически, БСП е съсипана, ИТН залага на хора с агресивни нагласи

0

- Advertisement -

Да се отива на нови избори е възможен, но много малко вероятен изход

Лоша комбинация е ГЕРБ с ИТД, но другите варианти изглеждат много по-лоши. Изборните резултати за 45-то Народно събрание вече са известни, повечето. Някои са изненадващи, но главно в количествено измерение. Социологическите агенции коректно прогнозираха следизборния политически пейзаж, качването на „Има такъв народ“ (ИТН) от 3-4-о място на 2-о не е гигантски скок. ГЕРБ си е на първото място, понася доста болезнен удар, но не убийствен. БСП изостава от него не с очакваните 7-8%, а с 10% – малко повече е. За ВМРО се сочеше, че е на ръба, не му се отвори парашута този път. 

Политическият живот у нас в много отношения е функция на политическите събития в околния и по-далечния периметър.  Влиянията на силните държави и обединения в днешния свят в голяма степен предопределят характера на предизборните 2-3 години.  Преди всичко наслагването на няколко световни остри и хронични икономически, епидемиологични и социални кризи, често пораждащи вътрешни и външни конфликти. У нас в резултат на кризисни процеси през 2020 г. тръгнаха улични протести, силно повлияли тези избори.

През юли м. г. „Труд“ го нарече „Разнопосочен протест от кръпки“. Логично произведе разпокъсан парламент. Под протестърските лозунги „Да свалим ГЕРБ и Борисов от власт!“, „Да ги изметем!“, имайки предвид статуквото. Попадналите в новото Народно събрание по инерция се надпреварват да се кълнат, че за нищо на света и по никакъв начин няма да общуват с ГЕРБ, някои и с БСП или ДПС. Но трите заедно имат забележимо повече от половината депутати в Събранието, как си представят без тях да свършат нещо полезно или дори вредно!
Да се отива на нови избори е възможен изход, но много малко вероятен. Струват много скъпо и по нищо не може да се съди, че ще променят съществено конфигурацията в полза на предизвикалите ги парламентарни кръпки. Не е за вярване новите депутати да се юрнат в неизвестното, след като са се провалили да спретнат правителство без първата партия. Която им предложи услугите си във вид на разностранни домашни и външни активи. Както и с лидера си – голям международник, опитен управник с ноухау да се справя с всякакви кризи. Друг въпрос дали са искрени.

На първо време мераклиите да „ги свалят и изметат“ ще нападат, ще откажат протегнатата ръка и ще ръкопляскат при връщането на мандата от ГЕРБ. После топката отива при ИТН. Що е то? През 2016 г. „Труд“ писа за „Слави, балеринките и политшоуто за отвратените“ . Това може да доведе шоуменът в политиката – „политбалеринки“. Характерно за всяка балеринка е, че има привлекателна фигурка, очарователно личице, извършва възбуждащи телодвижения, но мълчаливо. Последното е най-важното, то носи печалбите в живота им. Че отворят ли си устата…

На това заложиха ИТН, следват линията на мълчанието повече от четири години и стигнаха до голямата печалба. На Запад отдавна използват различни схеми за събиране накуп на голям брой сърдити, отчаяни, отвратени, но и неориентирани в политическата действителност хора. Примамват се от подготвени политически актьори, използващи актуалните сред потенциалните избиратели отрицателни  и агресивни нагласи. С цел частично мобилизиране на нежелаещите въобще да гласуват и усвояването на отрицателния вот.

У нас горбачовистите приложиха тактиката още през 1990 г. с Чичкото от Америка и Холивуд Жорж Ганчев, Жоро Шпагата с китарата. Подрънкваше с нея, пееше несложни песнички, ръчкаше незлобно разни политици. На президентските избори през 1992 г. на всяка цена трябваше да спечели Желю Желев, извадиха неизбираемия Жорж и той получи впечатляващите 17% от гласовете. Колкото сега ИТН! После Жоржи два пъти беше в парламента, вкарваше по една ПГ депутати, които скоро се разбягваха към други групи.

Разновидност на тази политинженерия беше и фотографът-богослов Волен Сидеров, дълго време използван много успешно в различни политически роли и комбинации. За компрометиране на българския национализъм, например, сега ВМРО и НФСБ му сърбат попарата. През 2006 г. трябваше Георги Първанов да вземе втори президентски мандат, Сидеров изигра неизбираемия с цели  24%. Талант! Не по-малък е бойният другар на Трифонов Любен Дилов с „Гергьовден“, обявена за „отрицание на съществуващата политическа система“, реално обслужила СДС, НДСВ.

Това е внесената у нас либерална лъжедемокрация. В роли са политиците –  театро, шоу, пърформанс, певички, скечове, флейтисти, балеринки. На Трифонов и ИТН ще се наложи да излязат на сцената и то със значителни роли по волята на избирателя. На „балеринките“ им в ПГ ще се наложи да се представят, да говорят и със свои думи. На Слави също и не само с аутокю пред него, не само в позицията на водещ. Ще стане видно имат ли общи цели, ценности и линия на поведение тези хора, Слави ли е водачът им или основно ще е зает в телевизията си.

- Advertisement -


Може да са преувеличение подозренията, че ИТН е проект на ГЕРБ, но има сериозни основания да мислим, че между тях е възможно най-топлата възможна политическа сглобка в този парламент. Лоша комбинация, но другите са много по-лоши. Другите от протестите могат да предложат  я флашмоби като се постопли, я гювеч тюрлю от кухи лозунги, я надменно-агресивно дърдорене на две „отровници“. Такива не искат да сменят система, а само да ползват наличната. За да реализират чрез властта директивите на Сорос.

Предизборната схема на президента Радев е ясна, свързана е със скрояване на коалиция анти-ГЕРБ. Която след формиране на правителство да подкрепи кандидатурата му, а БСП да се присъедини след това. Обратното – БСП първа да го направи – няма да сработи, затова уж им охладняха отношенията. Тук Нинова дири големия шанс да отбележи някакъв успех след катастрофата на 4 април, да представи партията за незаобиколим партньор, а не е.

Дали БСП въобще е жива след като се отъждестви с Нинова и това я досъсипа? ГЕРБ слабее отдавна, сред кадрите му във властта преобладават двойкаджиите, недоволството и отрицанието им е повсеместно. Изхабени са, имат остра нужда да се оттеглят, но пак са пред другите. Които остават зад тях, победени от ИТН, от едно все още политическо нищо.

Значи е очевидно, че ГЕРБ агонизира политически, но те са по-скоро умрели, отколкото в тежка кома. А избирателите са гласували с мисълта „Не знам за кого, но за досегашните твърдо не!“ Партията на Васил Божков „Българско лято“, регистрирана като Българско национално обединение, беше на крачка от влизане в парламента…

Сега, както и преди зимата, Борисов и неизметената му на изборите партия могат да минат в приятна опозиция. Здраво присъстваща в парламента, а той – с нескриваната претенция на отговорен управник, успешно защитил в трудни времена страната и народа. И от засада да гледат сеира на кабинет от сбирщина. Издигнаха паметници на гангстера Джордж Флойд и душевно болната Грета Тумберг. Отвън се усилват лошите ветрове за държавата ни, цели се унищожаването ѝ.

В манифест а „Стратегия на ръста наопаки“ 1100 експерти в Лондон пишат през май м. г.: „Трябва да се създаде икономика на сниженото качество, която да ни доведе до бъдеще, в което да живеем по-добре, доволни от по-малко“. Националната държава няма да има място, казва адепта на западното задкулисие Клаус Шваб, всичко вече ще решава неподчинена никому група експерти. Най-малко лошо е експертното управление, вместо ръст – обедняване, отворените общества се затварят, избори на депутати чрез жребий за избягване на „неправилни“ избори.

Ето срещу какво следва до се обединят враждуващите в новото Народно събрание. В полза на народа, но и в своя накрая.

Автор: Д-р Илия Илиев

Източник: в. „ТРУД“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече