Пиянството на половин народ. Предстои зрелищен спектакъл

0

- Advertisement -

Шоуто в България приключи. На 4 април 2021-а Слави Трифонов слезе от артистичната сцена, където триумфираше под аплаузите на възторжената публика повече от 30 години, за да се качи на политическата сцена, където аплаузи почти няма.


Стремежът му „да натрие носа“ на всички политици, които осмиваше с убийствен сакрказъм в скечовете си, най-после доби политически очертания.

Шоуменът успя да „продаде“ успешно на 562 000 българи „фабриката си за мечти“ и те го катапултираха на политическия връх.

Сега вместо за скечове, възрожденски песни, гневни статуси във Фейсбук и заклинания шоуменът-политик Слаи Трифонов трябва да мисли как да състави правителство, как да си уреди парламентарно мнозинство, как да пише законопроекти, как да взима икономически решения, как да излезе на международната сцена, където го чакат
политически акули.

ПИЯНСТВОТО НА ПОЛОВИН МИЛИОН БЪЛГАРИ. ЗАЩО СЛАВИ СПЕЧЕЛИ?

Защото политиците на прехода се самозабравиха в арогантността, самоизтъкването, злобата, агресията и противопоставянето, което отврати обикновените хора. Защото превърнаха политиката в шоу, властта – в далавера, защото в парламента щъкаха лакеи и търгаши, а не законотворци. Защото захвърлиха достойнството си и сринаха авторитета на държавата.
Точно на противоположиня пюлюс бе той – шоуменът, който се прави на добър и отзивчив човек, който говори разбираемо, кълне по народному всички управници наред и умело дърпа струните на изтерзаната народна душа. И така 30 години.
В 2021-а Трифонов направи това, което стори Борисов в 2009-а.

Каза: „Баста“ на политиците, онеправданите видяха в него себе си и в мечтите си го превърнаха в новия Месия. Не с разума, а с емоцията си.
Слави им каза: „политиците са ваши слуги“ и хората наругаха цялата политическа класа – топчето пукна, а шоуменът осребри негативната енергия.
Настроенията „анти“ се превърнаха в ярък политически вот.

ИЗТРЕЗНЯВАНЕТО. СЛАВИ НЯМА МИНИСТРИ 

Четири дни след шеметните си резултати на изборите Слави Трифонов и екипът му мълчат. Най-късно до седмица президентът Радев ще свика 45-ото Народно събрание. А до този момент от тях не сме чули нищо друго освен – намаляване на депутатите до 120, орязване на партийните субсии, пряк избор на полицейски началници и още куп неща от сферата на политическата екзотика.

От офиса на партия „Има такъв народ“ няма нито едно съществено изказване по важни управленски въпроси.

Нещо повече – феновете на Слави Трифонов, които го избраха за политик, няма да го видят на парламентарната банка.

Изпълнителят на „Едно ферери в цвят червен“ няма да е нито депутат, нито премиер, нито министър. И това ще бъде първата изборна измама.

Политическата логика сочи, че ГЕРБ няма да успеят да прокарат правителство.
До две седмици рулетката ще се завърти и ще спре пред Трифонов за съставяне на нов кабинет.

Но, както изглежда, той няма никаква идея за управление.
Ако не върне мандата, шоуменът вероятно ще разчита на предложения за министри, дадени му от Христо Иванов и Мая Манолова, които може би вече се виждат като бъдещи премиер, шеф на парламента или най-малко правосъден министър барабар с главен прокурор. В сферата на невъзможните вероятности обаче е 45-ото Народно събрание да постигне съгласие по такива кандидатури.

КАПАНЪТ ЩРАКНА

Борисов – водач на опозицията в 45-ото Народно събрание е най-кошмарният вариант за Трифонов, ако все пак партията му „Има такъв народ“ поеме кормилото на изпълнителната власт. Борисов е майстор в приласкаването и отблъскването. Той е изнервен и непрекъснато се опитва да предизвиква Трифонов. Иска час по-скоро да го изкара на терена, за да го атакува. Жаден е за битка. Пуска му въдички. Засипва го с предложения, взаимно изключващи се: да правим експертен кабинет, давам ти 10 дежурни депутати, отиваме на ВНС. И го чака „да клъвне“.

А Трифонов мълчи, верен на един от законите в шоубизнеса: „Колкото си по-потаен, толкова си по-интересен“. Двамата се дебнат пред все още смълчаната публика.
В същото време обаче Слави има да изпълнява ангажименти пред избиратели. И най-важното да покаже на всички, че не е политик като тези, на чието отрицание се изкачи до върха по политическата стълбица.


Пред бъдещия управленец от „Има такъв народ“ (ИТН) има два варианта.
Ако иска да бъде честен с феновете си и да спази обещанието си да прокара мажоритарния вот, Слави ще трябва да преодолее отвращението си към Борисов и с негова подкрепа да направи промяна в  избирателната система, за което тръби от три години.

Ако не почука на вратата в Банкя, тогава лодката му трябва да спре на брега на Нинова и най-любезно джентълменски да я покани да се качи при него за общ фронт срещу Борисов. Интригуващо, нали?
Това обаче може да стане само във филм. Не и в българската политика.
От екипа ИТН вече заявиха: Никога с ГЕРБ, БСП и ДПС!

РАЗНОГЛАСИЯ С БЪДЕЩИТЕ ПАРТНьОРИ

Партията на Слави предлага прокурорът да се избира пряко от народа. А от ДБ на Христо Иванов искат обратното. Какво мисли десният избирател за избирателя на Слави? Че това са простаци, чалгари, измет някаква. Къде са възможностите за компромис? И в името на какво? Юристите на Мая Манолова са категорично против точките от референдума на Слави. Наричат ги „пълни глупости“. Къде ще се срещнат?


Само озлоблението към Борисов не стига за управлението на държавата. Фронтът „Орел, рак и щука“ под знамето „да махнем Борисов“ е възможен. Но какво предлагат след това? Христо Иванов е обладан от мъст. Мая Манолова е жадна за власт, иска ревизия на предишната власт, не желае да ходи на нови избори, защото вотът за „Изправи се, мутри вън“ е нестабилен, аморфен, а и ресурсите са свършили. Тогава?

За да се стигне до управление, трябва да се мине през тежки компромиси. Които, естествено, носят разочарования.

- Advertisement -

Но трябва да се поеме отговорността за държавата и нейните граждани. Трябват адекватни политически послания и реторика. Трябват говорители, на които обществото да вярва. А не нови заклинания.
Каквото и да се случи, Трифонов ще бъде критикуван. Или за слабост, или за липса на политическо поведение, или за отсъствие на отговорност пред държавата, или за измама на избирателите. Или за… каквото се сетите. Защото партия ИНТ е електорален феномен, а не държавнически, не политически. Нейнят лидер трябва да покаже, че може да управлява държава в условията на криза. Да извади управленски екип, а не сбор от дилетанти.

СЛАВИ СЕ УРЕДИ С НАЙ-КОШМАРНИЯ ОПОЗИЦИОНЕР

На новия политик му предстои изключителна битка с опозицонера Борисов. Лидерът на ГЕРБ обръгна в управлението, знае къде са подводните камъни, наясно е с процесите в страната, знае кой къде какво прави и какво може. И ще дебне Трифонов на всеки завой.

Предстои зрелищен политически спектакъл.

Ролите са разменени.

Двама бивши приятели, впрегнати в политически двубой за приза „шериф на държавата“. Единият се изкачва на политическата сцена с хъса да унищожи другия, за когото си мисли, че слиза. По пътя назад  обаче Борисов ще се съвземе. И ще преследва ефикасно новия си враг с инстинкта на политическо животно.

Навремето двамата не са могли да си поделят партия ГЕРБ. Сега искат да поделят държавата. И за двамата не жените, а властта и парите са афродизиак.
Егото и на двамата не знае предел. Слави е обзет от манията, че е „на върха на иглата“, че „кара влака“. Той има излъчването и поведението на човек, който се бори да победи докрай, да смачка всичко, да бъде властелин на времето, на пространството, на народа. Е, сега съдбата му поднася на тепсия да бъде и властелин на държавата.
Готов ли е обаче за това?

НОВ ДИКТАТОР В ПОЛИТИКАТА

Властта носи огромен ангажимент, изисква огромен екип и огромен капацитет от познания. Властта не познава благодарност, не предизвиква ръкопляскания. А предстои да се взимат тежки решения, за които трябва да се търси съгласие и да се правят компромиси. Това е против характера на Слави Трифонов, който е диктатор в своята фирма и винаги го е подчертавал.

Той трудно води диалог, не обича да влиза в дебат и чува само личното си мнение, не умее да съчетава конфликта и компромиса, които са задължителни на обществената сцена. Слави ще трябва да се научи на изкуството на възможното в политиката.
На всичкото отгоре има сериазни здравословни проблеми, за които досега не ни беше работа да знаем, но поеме ли кормилото на държавата, всичко трябва да е на показ.


Слави и сценаристите вече трябва да са изтрезнели и да са осмислили, че като са се хванали на хорото на политиката, трябва да имат съвсем друго поведение. Шоуто свърши в неделя. Оттук нататък всеки ден трябва да доказват, че са готови да се справят с всички проблеми на държавата, които изникват ежечасно. А това означава много сложна и трудна дейност, изключително отговорна, особено ако си спечелил голямо доверие и подкрепа. Парламентаризмът изисква нов тип усилия, различни от песните и смешките, ежедневно упорито отстояване на собствената идейна база и цели чрез компетентни представители в Народното събрание. Всеки опит да се продължи с протестния, антисистемен тип дейност ще претърпи провал.

ШОУМЕНЪТ ВЕЧЕ НЯМА ДА Е СЪДНИКЪТ НА ДЪРЖАВАТА

Слави тепърва има да проумява, че на 4 април 2021 мина от другата страна на бариката, където не той ще дава оценки за другите, а другите ще го оценяват. И не по гласови данни, а по управленски умения.
Слави Трифонов вече няма да е съдникът на държавата. Оттук нататък обществото ще го съди – всеки ден и за всеки ход. За всяко назначение и за всеки лев.

Впрочем, изборите показаха – няма го съдникът, няма го и шерифът на държавата!

Слави поиска пълна прозрачнаст и ще я получи. Ще трябва да свали тъмните очил, за да виждаме очите му и да четем в погледа му. А това няма да му хареса.

Тепърва предстои да видим и депутатите му. Защото, убедена съм – никой от тези 562 000 избиратели, които са гласували за него, не познават нито едно име от депутатските му листи, освен неговото. Освен сценаристите, вероятно има и експерти – юристи, икономисти, финансисти – трябва да се чуе те какво мислят. В стила на диктатора шоумен на тях от началото на кампанията досега им е забранено да говорят пред медии.

По-вероятно е Слави да не успее да се справи със съставяне на правителство. Първи провал.
Дори да го състави, няма да му стигат гласове, за да го прокара през парламента. Втори провал.

Още по-вероятно е въобще да не стигне до опит за реализиране на мандат. Пак провал.
И ще трябва да се обяснява.
Третият мандат сигурно ще отиде при Нинова, пред която възможностите са още по-малки.

НОВИ ИЗБОРИ В СРЕДАТА НА ЮЛИ

Преди още да са пристъпили прага на новия парламент, партиите вече калкулират какво ще им донесат нови избори. Някои са изчислили, че при завъртане на рулетката и при три неуспешно изпълнени мандата за ново правителство, президентът ще разпусна парламента в средата на май и ще ни призове да се явим отново пред урните в средата на юли. Със същия изборен кодекс, който създава изкривен вот, и който може да се повтори.

Социолози и анализатори вероятно убеждават Трифонов да ходи отново на избори, за да спечели повече гласове и да не зависи от никого при съставяне на бъдеща управленска гарнитура. Никой не знае обаче дали протестният вот ще се радикализира още повече и то така, че да напълни двойно урните на Трифонов, или ще се разпилее при Дубайския изгнаник, „Възраждане“ и други формации. Не се знае и дали до тогава Слави няма да е разочаровал избирателите си, ако не успее да покаже адекватно политическо поведение.
Каквито и да са резултатите, след евентуално нов вот пак ще трябва да се правят компромиси и да се търсят съюзници.

И да се разбере, че в политиката народът не е публика.

Автор: Валерия Велева

Източник: „ЕПИЦЕНТЪР“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече