Играта на криеница приключи. На ход е Слави Трифонов! Стиска ли му обаче?!

0

- Advertisement -

Още в предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си – този „гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора“. А сега именно той е на ход, пишат западните медии.

„Политическото бъдеще на България изглежда несигурно“, пише агенция Франс Прес в кореспонденция от София. Международните медии продължават да следят развитието на политическите събития в страната и вчера съобщиха най-напред за „много необичайната“ (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а после за новата идея на ГЕРБ – правителство без Борисов. „Не е ясно кой може да сглоби коалиция“, коментира Франс Прес.

И последните публикации за България в международните медии се въртят около споменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD започва с констатацията, че избирателите в България са показали червен картон на Борисов. „Вътрешно-политическите баланси в България сериозно се разместиха след изборите в неделя и сега става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния премиер Бойко Борисов“, отбелязва авторът. Той констатира и, че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви партньори, а Борисов се намира в „задънена политическа улица“. „Предизборната му стратегия да се представи като единствен гарант на политическата стабилност и на компетентноста не се реализира. Заради неудовлетворителния мениджмънт на пандемията и на ваксинациите, заради непрестанните обвинения в корупция и заради трайното отсъствие на правова държава само една четвърт от избирателите дадоха доверието си на Борисов“, пише още авторът. Ференкоте изтъква, че успехът на Слави Трифонов и неговата партия „Има такъв народ“ граничи с истинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си авторът изказва предположението, че Борисов ще се опита с всички възможни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно правителство, защото в България в момента става дума не само за борбата срещу пандемията, но и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове срещу коронавируса и от дългосрочния бюджет на ЕС.

- Advertisement -

В берлинския „Тагесцайтунг“ Барбара Йортъл е публикувала портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие „Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика“. Авторката припомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влязъл в карантина и пише: „Още по време на предизборната кампания Слави блестеше главно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с опонентите? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките съобщения на партията си най-вече чрез своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората срещу антипандемичните мерки и омаловажаваше опасността от коронавируса. Макар че всъщност гологлавецът с обици на ушите изобщо не се страхува от голяма публика.“

Авторката разказва накратко за биографията и телевизионната кариера на Слави Трифонов, както и за неговата музика „в стил чалга – едно музикално направление, което е разпространено навсякъде из Балканите“. Цитиран е и пасаж от песента „Няма такава държава“, в който се казва: „Не ми говорете за закон и конституция – в тая държава всичко е проституция“. В края на статията си Барбара Йортъл си задава въпроса „А сега накъде?“ и цитира българския наблюдател Първан Симеонов, според когото Трифонов е „гневен мъж на средна възраст, който събира около себе си разочаровани от политиката хора“. Авторката констатира: „И тъкмо този мъж сега е на ход. Играта на криеница приключи.“

Източник: „Дойче веле“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече