Проф. Щерев: Управляващите нямат интерес от здравна реформа

0

- Advertisement -

Здравната система се използва от управляващите като някакъв ресурс. Управляващите нямат интерес от смяна на системата, от реформа в здравеопазването. Имаме проблем с общественото здравеопазване“. Това каза пред БНР проф. Атанас Щерев, народен представител в три парламента. Той обясни, че има интереси да не се пипа нищо в общественото здравеопазване, независимо които са управляващи на страната, защото: 

Професорът обясни, че политическите партии, които предлагат премахването на здравните заведения от Търговския закон, „лъжат нагло“, защото те пак ще извършват дейност, която е описано в този закон:

- Advertisement -

„Болниците пак ще плащат заплати, пак ще плащат ДДС, пак ще плащат данъци и ще купуват. Всеки, който работи в общественото здравеопазване, знае много добре, че всяко лечебно заведение и всеки лекар се подчинява на две регулации. Медицината е регулирана професия и не може да се работи само по Търговския закон. Ние работим по Закона за здравето и по Закона за лечебните заведения и това е задължително. Търговският закон важи за търговската част – за плащания, за купуване и т.н. Всяка болница е предприятие и трябва да си прави сметка за приходите и разходите“. 

Проф. Щерев коментира, че управлението на една епидемия е много трудно.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече