Коментар: „Има такъв народ“ бърка мажоритарния избор с кастинг за личности

0

- Advertisement -

Много хора, ИТН включително, бъркат мажоритарен избор с избор за личности. Това е някаква кастинг заблуда, която няма нищо общо с политическа или изборна система. Това коментира във фейсбук страницата си Юлиан Попов, председател на борда на Европейския институт за ефективност на сградите, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите, един от създателите на Нов български университет, въвел модерното дистанционно обучение в България, два пъти класиран от брюкселската агенция Euractiv като една от най-влиятелни фигури в европейската енергийна политика.

Ето и пълния текст на коментара му:

Един от многото проблеми с мажоритарната система и България е високата централизация на България. От как нова България я има, тя е централизирано устроена. Местните данъци са нищожни, всичко се разпределя централно, кметовете имат над главите си държавни наместници. Това устройство се усилва и от централизирани практики – никой на място не смее да гъкне, да не разсърди министъра, всеки чака някакво централно разпределение. Джипкаджийството е конституционно предопределено, не е патент на Борисов.

В подобна среда мажоротарна система е абсурд, в най-добрия случай е лотария. Мажоритарната система има логика при децентрализирано управление, при което Пловдив е Пловдив, Ямбол е Ямбол. Когато различни подтеритории имат достатъчна самостоятелност, която може да бъде представена.

- Advertisement -

Много хора, ИТН включително, бъркат мажоритарен избор с избор за личности. Това е някаква кастинг заблуда, която няма нищо общо с политическа или изборна система. Съществуват много начини да се засили ролята на личността, да се повиши личната отговорност и отчетност на избраниците. Може да се започне с ликвидирането на абсурдната практика един кандидат да бъде в две листи. Политическото образование е друг подход. Прозрачност на гласуването на отделните депутати е трето. Засилването на парламентарния контрол. Практика на кабинети в сянка. Депутатите да могат да са министри без да напускат НС. И т н.

Въвеждането на мажоритарен кастинг за парламента е руска рулетка. Ще гръмне случайно и ще путинизира страната. Една партия ще удари десятката и после не можеш да я извадиш от власт. Коя ще е няма значение. И страната ще бъде заграбена от някой турски, руски, псевдолиберален, псевдоконсервативен или псевдо нещо друго Путин, който няма да я пусне десетилетия.

За да има парламентаризъм и за да има демократична отговорност ИТН и другите трябва просто да забравят за мажоритарната система. Или да я заложат като цел за след 20 години и да посветят следващите 20 години на конституционни поправки, децентрализация, гражданско образование в името на мажоритарния избор и ред други неща в името на една промяна, която по принцип не гарантира нищо.

Холандия и Великобритания имат коренно противоположни системи. Великобритания е чисто мажоритарна в един тур, Холандия е пропорционална дори без праг за влизане в парламента. Двете страни са много сходни по отношение на много важни демократични показатели. Мажоритарната система за България е пързалка за губене на време и енергия. Оставете идеята в килера, не се замеряйте с нея, признайте, че не става и се хващайте за нещо смислено.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече