Какво е невинното обяснение на Русия за присъствието на 8-те агенти по време на взривовете?

0

- Advertisement -

След вчерашния брифинг на прокуратурата, на който бяха преповорени голяма част от разкритията на Bellingcat за действията на руските агенти от ГРУ на родна територия, темата излезе в масовите медии и днес вече е на дневен ред.

Даже бе привикан посланикът на Русия в България. Прокуратурата каза и нещо, което все пак не бе известно – пожар на 30 май 2015 г., при който са били унищожени поредица от събрани доказателства за взривове в български оръжейни складове.

„Това ни е убягнало. Именно в този ден виждаме напускане на страната на трима от най-висшестоящите агенти на ГРУ“, посочи пред bTV журналистът от Bellingcat Христо Грозев.

Той обясни, че има три различни позиции в момента – на чешките власти, българската прокуратура и на ЕМКО. От фирмата на Емилиян Гебрев вчера излязоха с поредната си позиция, в която опровергаха твърденията на българското държавно обвинение и попитаха – защо чак сега? Според Грозев има политически, а и частни причини за разминаванията.

„Чехия посочи България като цел на ГРУ, но това е за да не се затварят вратите към Москва. Българската прокуратура пък преувеличи ролята на Гебрев. Много голяма част са и на други търговци, и на българската държава. Руската пропаганда веднага скочи на това противоречие – че те не могат да се разберат“, посочи Грозев.

- Advertisement -

Журналистът обясни, че всички взривове са свързани с военна техника и боеприпаси, предназначени за износ в Украйна, която в онзи момент е имала особена нужда от това. Гебрев е изнасял в Украйна боеприпаси които са били необходими на отбраната, тъй като те не могат да работят с всякакви боеприпаси, но далеч не е единственият.

„ЕМКО е държал само около 20% от боеприпасите в Чехия. Това е атака свързана въобще с опит да се парализират всякакви доставки към Украйна“, обясни още Грозев.

„Русия какво невинно обяснение има за присъствие на осем нейни агента в тези държави по време на взривовете?“, попита още журналистът, цитиран от Фрогнюз.

На снимката: Чешки специалист по взривовете по време на оглед в района на взривения през 2014 г. склад във Врбетице

Снимка: Чешка полиция

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече