Проф. Чорбанов: Спутник е една от ваксините с най-малко нежелани реакции

0

- Advertisement -

Няма да правя политически изказвания, а ще говоря от позицията на гражданин, който се занимава с правенето на ваксини. Последният човек съм, който може да бъде обвинен в русофилство, чувствам се европеец и съм твърдо за спазването на европейските закони. Това коментира депутатът от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов от парламентарната трибуна.

Депутатите обсъждат дали България да преговаря за използването на руската ваксина Sputnik V. Припомняме, че решението беше одобрено на здравна комисия в парламента.

„Ситуацията в момента действително е екстремна и не става дума за одобрението на аспирин и аналгин и спазването на всички тези норми, които ЕМА ни постулира. Нека не забравяме, че всяка една държава поема индивидуална отговорност и всеки ваксиниран подписва информирано съгласие. Независимо, че ЕМА одобри различни ваксини, в някои държави те бяха спрени, поради многото нежелани реакции. В това отношение руската ваксина е една от ваксините с най-малко нежелани реакции и то докладвани“, каза още той.

- Advertisement -

Проф. Чорбанов коментира, че европейски държави се имунизират с тази ваксина и имунолозите в Унгария твърдят, че няма странични реакции. Половина Сърбия също е ваксинирана със Sputnik V.

„Месеци наред имахме абсолютен недостиг на ваксини по всякакви ваксини, имаше и опашки, имаше и нежелание. Не би следвало и да се коментира, че ваксината следва да е добра или лоша, но това ще се определи от ЕМА. Става дума за световни данни и в това отношение ваксините по света има най-разнообразно разпределение“, обясни той.

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече