ДПА за Черноморието ни: Празни плажове, затворени заведения, малко туристи

0

- Advertisement -

Празни плажове, затворени заведения, малко туристи: в края на май курортите по Черноморието приличат на призрачни места, пише германската информационна агенция ДПА, цитирана от Дойче веле. Отсега е ясно: браншът ще се възстановява години.

Тази година българското министерство на туризма обяви, че летният сезон ще започне на 1 май. „Обсъжда се възможност за допълнителни гранични пунктове с оглед улесняването на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили“, заяви през април бившата министърка на туризма Марияна Николова. Но прогнозите ѝ очевидно не се сбъднаха.

Заради несигурността около резервациите на чуждестранните гости собствениците на много от големите хотели решиха засега да не отварят, пише още ДПА. Проблемът е особено сериозен в курорти като Слънчев бряг, където разчитат основно на големи групи туристи от Германия, Русия и Великобритания.

В началото на месеца в медиите се появи информация, че чартърните полети, с които руските туристи пристигат в България, това лято могат да бъдат отменени. Причината: напрежението между двете държави и изгонени дипломати. Към момента все пак се очаква руснаци да пристигнат в България през юни и юли, за да почиват по Черноморието. През май обаче имаше отменени полети.

- Advertisement -

Надеждата на работещите в бранша е, че през това лято ще компенсират поне част от загубите, които натрупаха през 2020 година. За цялата изминала година броят на чуждестранните гости спадна с около 80 процента. Загубите се изчисляват на близо шест милиарда лева, подчертава ДПА и припомня, че към предишното правителство се отправя критиката, че не е предприело достатъчно стъпки, за да подкрепи сектора.

„Вероятно чак през 2025 година ще можем да достигнем нивата от 2019 година“, казва в интервю за Дойче Веле Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.  „Дотогава е отговорност на правителството да възстановява и да развива сектора.“

Подобно мнение споделя и служебната министърка на туризма Стела Балтова, цитирана от ДПА. Отговорността на министерството е „да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор“. Според нея основен приоритет е правилното презентиране на страната в чужбина и „развитие на националната туристическа реклама и на международното сътрудничество в туризма за насърчаване на туристите да изберат България за своя дестинация“.

Но браншът продължава да е изправен пред сериозни проблеми, предизвикани от пандемията. Сред тях са липсата на организация за тестване на туристите, които трябва да се завърнат в своите държави, както и незапочналата имунизационна кампания на служителите в сектора. „Докато е необходимо да се правят PCR-тестове, много чуждестранни туристи ще избягват България“, допълва Драгомир Изворски, който менажира апартаменти в Златни пясъци. „Понякога тестовете струват повече от нощувките.“

- Advertisement -

Подобни публикации

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече